Skladane PC vs Hotovka (HP, Dell ...)

...

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

yanoschick
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Skladane PC vs Hotovka (HP, Dell ...)

Příspěvekod yanoschick » 16 srp 2012 00:15

Chcel by som sa najprv podakovat vsetkym, ktory mi pomohli pri vybere zostavy ktoru som tu riesil davnejsie. Neviem, ci toto zakladam v dobrej kategorii, neviem ale kam s tym...
Rad by sa opytal Vas, ktory nieco o pocitacoch vedia: je lepsie kupit desktop hotovy, z regalu, alebo skladacka? :dontgetit: Pri inej prilezitosti a na inom mieste som sa zucastnil debatky o tomto: Ja som toho nazoru, ze (pre specialne ulohy: gaming, foto-HD video, 3D grafika) je vyhodnejsie poskladat PC. Diskutujuci oponovali tym, ze PC ready-out-of-box (konkretne HP, Dell) je mozno aj lacnejsie, system je od/vy-ladeny (co to znamena?), zaruka (HP Carepack – Next Day vymena PC za novy skolenym technikom). Ked som sa opytal co im je zname o tej ktorej zostave ( okrem typu procesora, ine boli popisane velmi vseobecne - napr 1TB, 7400ot HDD) aka RAM, aka zakl. doska, zdroj, aky HDD, ake ma chladenie ten i7 bolo mi odpovedane, ze velke firmy maju velmi prisny vyber dodavatelov, prisne testy na komponenty a podobne marketingove reci-nic zo skusenosti.
Ked som poznamenal, ze 300W zdroj je dost ubohy na i7+16 GB RAM+GeForce GT 545 3GB a 1TB HDD odpovedou bolo, ze vacsine obycajnych uzivatelov je to aj tak fuk a ani nevedia ako maju zdroj predimenzovany. Ja si mylim, ze nie je nad to vediet co presne mam v skrini a teda vyhodu ma skladane PC. Mozne minus je nutnost reklamovat kazdy komponent zvlast a 30-dnova rekmacna doba. Ale aj to je diskutabilne. Na bezne prace ako domaci pocitac by som samozrejme volil nieco hotove, mne ide hlavne o zariadenie urcene na ulohy spomenute na zaciatku, tieto boli aj predmetom diskusie.
Nechcem si liecit Ego, ze mi niekto nedal za pravdu. Ale chcem mat v tom jasno. Ma niekto realne skusenosti z CarePack od HP? Tolko krat bola tato vyhoda spominana, ze mam pocit ze chlapci mali velkym na tricku – "Mna Plati HP". A co tam vlastne HP, Dell a podobni davaju :? ?
Ak niekto chce vediet, pytajuci sa v diskusii uvazuje aj o tychto http://www.alza.sk/hp-elite-7300-microtower-d346938.htm a http://www.alza.sk/hp-z220-d343134.htm
Bol by som velmi rad, keby niekto zodpovedal tieto otazky, ale tym co skutocne videl, odskusal atd. Ako som naznacil vyssie, marketingove materialy si viem obstarat aj sam. Dakujem.

Reklama
-lukas-
Level 2
Level 2
Stav:

Re: Skladane PC vs Hotovka (HP, Dell ...)

Příspěvekod -lukas- » 16 srp 2012 00:51

mam na to svuj nazor, kterej se mi parkrat potvrdil i z reality, ale dopredu rikam ze jen parkrat a rozhodne to nejde brat jako obecnou pravdu.
Slozit si svuj PC je svym zpusobem dost tezke, nakladne na cas atd. Jednak vybrat komponenty, venovat cas ruznym testum, hledanim nejlepsiho pomeru cena/vykon a neustale premyslet o tom, jestli skutecne potrebuju tak vykonny procesor a nestacil by mi slabsi atd. (samozrejme lidi, jako treba zde, kteri radí sestavy ostatnim, maji povedomi a sleduji hw, takovych lidi ale neni mnoho). Na druhou stranu je tady krabice, u ktere jsou napsana pekna cisla (32GB RAM 2TB 7200 i5 3,9GHz a podobne) Lidi na velky cisla jdou, jenze zapominaji na to, ze prodejce PC pro bezny uzivatele potrebuje mit zisky, a tak sou PC schvalne staveny tak, aby moc dlouho nevydrzely, bud pretezovanim zdroje, nebo nedostatecnym chlazenim atp. A lidi to berou jako krabici, kdyz prestane fungovat zacnou resit jak to opravit, servis byva drahy a rady na internetu nepochopitelne pro lidi, kteri ani nevi jak se drzi sroubovak, krabici prodaji nebo vyhodi a jdou si koupit dalsi, nerozumi tomu, nemaji na to cas, tak plati. Ty HP a DELL pocitace, kupuji vetsinou firmy, skoly, instituce a to ve velkym, takovy pocitace kupuji manageri, kteri koukaji na vyhodnost a dlouhodobou investici, bud koupim levny pocitace a za par let nebudou stacit a nebo koupim 12ti jadra a vydrzi tu dyl nez ja. Takze prodejce si mne ruce, protoze reditel skoly nakoupi nejvyssi radu i7 se 16GB RAM k tomu 24" monitory, na kterych se nakonec kresli v malovani, protoze nejsou prachy na to platit na kazdy pc nejakej grafickej program, pripadne se tam programuji srandy, ktere v prikazovym radku vypisou druhou odmocninu ze vstupu. Na druhou stranu je s tim mene starosti, HP na to poskytne nejakou zaruku a PC je proste blackbox, je jedno co je uvnitr, oni se o to staraji.

TL,DR
pro domaci podminky bych si nikdy nevzal kompletni PC vzdy sem si stavel sam, po nekolika tydennim vyberu komponent.
do firem se to asi vyplati kupovat hotova PC, kazdy PC je stejny, je na to nejaky servis, nejaka rychla komplexni zaruka, jen je potreba kupovat opravdu to, co potrebuju, coz jak vidim se minimalne ve statni sfere nedeje.

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 16 srp 2012 01:34

Skládáme zde PC, které nabízejí opravdu maximum za vynaložené finance. Výkonem se nemůže sestava HP nebo Dell rovnat skládanému PC, to prostě nejde. Služba je věc druhá - ale ta funguje jen do doby, kdy je na PC záruka. A tady je HP i Dell pro běžného smrtelníka prostě mimo finanční možnosti. A ty PC jsou dělané přesně na dobu záruk. Šetří se na všem, od základních desek, po šroubky. Vše je přesně nastavené aby to akorát fungovalo (viz HP s 280-300W zdrojem) a nic víc - stačí si spočítat USB výstupy u HP počítače :wink:
Ale nechtěj tyto sestavy upgradovat. Pak narazíš velmi rychle na limity. Do bussines sféry jsou to skvělé varianty - servis u zákazníka, mnohdy do druhého dne. Ale je to vykoupené cenou, není to zadarmo. Nikde jsem třeba neviděl (a ani jsem nepátral) PC od HP s jinou grafikou, než GT540. Absolutně herní low-end, ale jsou to dle HP "herní" sestavy.

--- Doplnění předchozího příspěvku (16 Srp 2012 01:39) ---

yanoschick píše:Carepack – Next Day vymena PC za novy skolenym technikom). Ked som sa opytal co im je zname o tej ktorej zostave ( okrem typu procesora, ine boli popisane velmi vseobecne - napr 1TB, 7400ot HDD) aka RAM, aka zakl. doska, zdroj, aky HDD, ake ma chladenie ten i7 bolo mi odpovedane, ze velke firmy maju velmi prisny vyber dodavatelov, prisne testy na komponenty a podobne marketingove reci-nic zo skusenosti.

Nedají Ti nový PC, technik ho prostě opraví a teprve pokud by to nešlo (jde to vždy), dají nový. Můžou si to dovolit, protože jejich ND (pro ně samotné) stojí zlomek ceny, co stejný díl u obyčejného desktopu.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 16 srp 2012 06:44

Nemam pocit, ze by se u HP, FSC nebo Lenova necim setrilo. Skrine mi prijdou v leccems mnohem lepsi nez kupovane, motherboardy jsou standardni. Ano, zdroje nejsou nijak extra vykonne - ale neni k tomu ani zadny duvod, s rozsirenim se nepocita (disk nebo graficka karta neni problem). Pokud je treba vykon, kupuji HP Z400 nebo Z800 (graficke stanice). Pokud jde o zivotnost, ty pocitace mnohdy vydrzi 8 let nonstop provozu. Co se tyce ceny - ta je vyssi pro koncoveho zakaznika, my ty pocitace kupujeme za ceny za ktere se stejny pocitac postavit neda.

Na domaci pouziti je podle me lepsi si postavit vlastni pocitac, z osvedcenych komponent. Jelikoz mezi pozadavky vidim HD video, tak je treba vychazet z procesoru Intel I7 a dale se to tu uz nekolikrat resilo, vcetne navrzeni kompletnich sestav.

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Příspěvekod zeus » 16 srp 2012 10:18

petr22 ma uplnou pravdu!
Pri trochu vetsim poctu se dostanete na velice zajimave ceny (obzvlast u Dellu). Souhlas i s kvalitou skrini a zdroju (podle UL cisla je to vetsinou Delta). Taky se muzete podivat do bazaru nebo k dovozcum pouzite VT, kde na tyto stare stroje nevahaji dat rocni zaruku.
Ale domu na spec. veci radeji slozene.
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

erko
nováček
Stav:

Příspěvekod erko » 16 srp 2012 10:58

kdyz je tady o tom tak debata, tak zrovna jsem sem nedavno psal o pomoc ze me zamrzava pc, ano je to hp, ted me lezi na stole a nevim co s tim a jak tady nekdo psal ze je to delane aby to odeslo po zaruce tak bych tomu mozna i veril, kupoval sem to v cervenci 2011 a tesne mesic po zaruce me to ted odeslo.. teda ne ze by odeslo, ja uz sem to tema dal vyresene, preinstaloval jsem win a vse vypadalo ze to pujde ale pak to zas zamrzlo po kazdych 5 minutach bez zateze jen net, seklo se to proste nic neslo, od prachu sem to mel vycistene, ramky sem prehazoval i jen jednu zkousel, nevim cim to je no.. kupoval jsem to na rychlo, stal me 13k a vim ze jsem udelal tu nejvetsi pi*ovinu, chtel jsem to na obcasne hry a byl jsem spokojenej, co jsem chtel sem si zahral, ale nevedel jsem ze by bylo lepsi si nechat slozit neco.. jsem student, nemam k dispozicii auto nemam nic abych si mohl dovolit odvezt pc do nejakeho servisu tak nevim co s tim ted mam delat.. asi jen musim pockat na vanoce az dostanu prachy a neco si od vas necham slozit :)

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 16 srp 2012 11:08

Hlavně na skládaných PC máš téměř na všem 3 roky záruky a ND jsou nesrovnatelně levnější.

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 16 srp 2012 11:56

Pokud si to kupoval v cervenci 2011, tak musis mit jeste rok zaruku. Co se tyce vozeni do servisu, to musis udelat u jakehokoliv pocitace u ktereho nemas onsite servis.

Zaruku 3 roky mam na vsechny pocitace i notebooky, plus onsite servis a reakci do dalsiho pracovniho dne (tzn servis na miste do druheho dne ve vetsine pripadu). Co se tyce dilu, ty pocitace jsou tak levne ze oprava se stejne nevyplati, radsi za o neco malo vic koupim novy pocitac.

Pocitace se po 3 letech stejne uz vetsinou vyrazuji nebo davaji technikum, takze pripadna pozarucni oprava se dela kanibalizaci zadarmo.

Jedine nestndardni dily jsou case (tu jsem rozbitou nikdy nevidel), a u nekterych typu zdroj a motherboard (v obou pripadech jde pouzit standardni)

erko
nováček
Stav:

Příspěvekod erko » 16 srp 2012 13:06

nemam uz zaruku, vis kupoval jsem to v alze a bylo to presne rok..

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 16 srp 2012 22:17

Petr22: HP dává na laptopy prodané s IČ 1 rok záruku (3 roky jsou pouze na Elite), na sestavy a laptopy pro koncové jsou to 2 roky. To že máš dealerskou smlouvu, nebo zakoupené Care Pack a máš to na 3 roky, je hezké. V bussines sféře, kde se to dobře zaplatí a HP si tam může dovolit lupat desky a zdroje rovnou nové. Pro toho koncáka je to smrtící volba v poměru výkon/cena, a co teprve když to je po záruce.
Na druhou stranu servery neberu jinde, protože ty jsou dotažené do preciznosti - maximálně odladěné a extrémně flexibilní. Ale to je jiná oblast zákazníků.

erko
nováček
Stav:

Příspěvekod erko » 16 srp 2012 22:47

diamante doufám že tu budeš o vánocích, máš nej sestavy :lol:

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 16 srp 2012 23:05

Ne nutně, většina sestav je tu hodně podobných. Akorát každý má nějaké své libůstky :wink:

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • DELL LATIUDE E7440 Problem s instalací WIN 11
    od Ketty02 » 05 črc 2024 17:24 » v Windows 11, 10, 8...
    3
    2415
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    05 črc 2024 18:52
  • NB DELL Latitude 7440,ale i někteé další problém s lepením.
    od Ketty02 » 10 črc 2024 18:55 » v Vše ostatní (hw)
    1
    2680
    od liborek Zobrazit poslední příspěvek
    10 črc 2024 19:52

Zpět na “Vše ostatní (hw)”