Dobrý den,
Jsem studentem střední školy zaměřené na informatiku a rád bych se zase něčemu přiučil a něco nového vyzkoušel. Vlastním netbook Asus 1015BX s Windows 7 Starter a hodně přemýšlím o přechodu na nějaký nový systém, zatím lehký (zvyknout si a tak). V životě jsem dělal jen s Windowsema. Tak bych potřeboval zodpovědět pár dotazů :
1) Je Ubuntu méně náročné než W7(Starter, nebo HP), a o kolik
2) Jak je to s ovladači ? Někde jsem slyšel, že je hrůza to shánět na netu, nebo se to už nainstaluje automaticky ?
3) Instaluje se stejně jako Win, botováním,ale např. z fleshky ?
4) Jak se instalují aplikace, četl jsem, že přes příkazový řádek.
5) Mám to do školy, takže na výpisky, jde ukládat poznámky (Word, Excel) aby bylo kompatibilní s Microsft Office, nebo jde to nějak udělat ?
Děkuji, a omluvte případné nedostatky.
--- Doplnění předchozího příspěvku (14 Lis 2012, 16:16) ---
Nikdo nic ?
Ubuntu na netbook 1015BX - dotazy
Ubuntu na netbook 1015BX - dotazy
Notebook : Intel Core i3 3110M 2.4 GHz | RAM 6GB | LENOVO G500 | AMD Radeon HD 8750M 2GB | Win 10 Pro 64-bit
- domitea
- Tvůrce článků
-
Level 4.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Ubuntu na netbook 1015BX - dotazy
1) Podle toho jaká verze a s jakým prostředím, v každém případě jsou nároky nižší než na 7
2) Linuxové jádro má velkou podporu všemožného hardwaru, dokonce větší než Windows. Zpravidla se instalují ovladače jen na GK.
3) Jinak to ani nejde
. Nabootuješ z CD nebo Flash, jak je pořeba
4) Přes Terminál to je jedna možnost, ale jsou "klikací" aplikace, které jsou už v distribuci zakomponované. Instaluješ pak ve stylu AppStoru nebo Google Play
5) Máš tam LibreOffice a ten umožňuje ukládat do wordovských dokumentů.
Pár nabídek je jinak, jinak se něco jmenuje (Terminál x Příkazová řádka), jinak se něco ovládá, ale je to v pohodě

2) Linuxové jádro má velkou podporu všemožného hardwaru, dokonce větší než Windows. Zpravidla se instalují ovladače jen na GK.
3) Jinak to ani nejde

4) Přes Terminál to je jedna možnost, ale jsou "klikací" aplikace, které jsou už v distribuci zakomponované. Instaluješ pak ve stylu AppStoru nebo Google Play
5) Máš tam LibreOffice a ten umožňuje ukládat do wordovských dokumentů.
Pár nabídek je jinak, jinak se něco jmenuje (Terminál x Příkazová řádka), jinak se něco ovládá, ale je to v pohodě

Děkuji, takže to stojí za vyzkoušení. Děkuji, jen se chci zeptat, můžu botovat z externí mechaniky přes USB ?
Notebook : Intel Core i3 3110M 2.4 GHz | RAM 6GB | LENOVO G500 | AMD Radeon HD 8750M 2GB | Win 10 Pro 64-bit
- domitea
- Tvůrce článků
-
Level 4.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Pokud to BIOS podporuje, tak proč ne
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi