"Bezdůvodné" zamykání témat + připomínka k pravidlům

…aneb vzkazy pro Admina

Moderátoři: Ltb, Mods_senior

tux
Elite Level 10
Elite Level 10
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: "Bezdůvodné" zamykání témat + připomínka k pravidlům

Příspěvekod tux » 25 lis 2012 22:15

Byl to příklad.
A v tom příkladu jsem nepsal, že potřebuju zprovoznit nelegální solidworks, ale jen to, že ho mám nainstalovanej, a potřebuju zprovoznit zvuk, kterej ve skutečnosti nemá se solidworksem nic společnýho, jen to že je to oboje nainstalovaný na jednom PC.
Just Fucking Google It!

Reklama
mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod mmmartin » 25 lis 2012 22:17

d1amond píše:Vypálené DVD W7 mám také a je zcela legální.

Jedná se o poměrně hodně rozšířený omyl:
Do práva autorského nezasahuje oprávněný uživatel rozmnoženiny počítačového programu, jestliže
a) rozmnožuje, ..... je-li to nezbytné k využití oprávněně nabyté rozmnoženiny počítačového programu, činí-li tak při zavedení a provozu počítačového programu nebo opravuje-li chyby počítačového programu,
b) jinak rozmnožuje, ....., je-li to nezbytné k využití oprávněně nabyté rozmnoženiny počítačového programu v souladu s jeho určením, není-li dohodnuto jinak,
c) zhotoví si záložní rozmnoženinu počítačového programu, je-li nezbytná pro jeho užívání,
d) zkoumá, studuje nebo zkouší sám nebo jím pověřená osoba funkčnost počítačového programu za účelem zjištění myšlenek a principů, na nichž je založen kterýkoli prvek počítačového programu, činí-li tak při takovém zavedení, uložení počítačového programu do paměti počítače nebo při jeho zobrazení, provozu či přenosu, k němuž je oprávněn,
e) rozmnožuje kód nebo překládá jeho formu při rozmnožování počítačového programu nebo při jeho překladu či jiném zpracování, úpravě či jiné změně, je-li k ní oprávněn, a to samostatně nebo prostřednictvím jím pověřené osoby, jsou-li takové rozmnožování nebo překlad nezbytné k získání informací potřebných k dosažení vzájemného funkčního propojení nezávisle vytvořeného počítačového programu s jinými počítačovými programy, jestliže informace potřebné k dosažení vzájemného funkčního propojení nejsou pro takové osoby dříve jinak snadno a rychle dostupné a tato činnost se omezuje na ty části počítačového programu, které jsou potřebné k dosažení vzájemného funkčního propojení.

Ve všech ostatních případech znamená vytváření kopií počítačového programu zásah do práva autorského.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

tux
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod tux » 25 lis 2012 22:25

c) zhotoví si záložní rozmnoženinu počítačového programu, je-li nezbytná pro jeho užívání

A to ví každej ajťák, že zálohování je důležitý.
Just Fucking Google It!

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 25 lis 2012 22:57

Zatím jsou sice neprokázané teorie paralelních vesmírů, ale přesto mi to nedá, abych se nezeptal: mysleli naši inteligentní (viz aféra procent) poslanci i na tuto možnost? Jak zakážou kopie našeho Vesmíru a existenci kopií (nejen) počítačových programů v paralelních světech? Vždyť tam dochází k centiliardovým (jednotka s 603 nulami) "ztrátám", zvlášť jestli se prokáže nekonečnost vesmírů ve všech rozměrech (zatím vědci nebyli schopni najít ani elementární (základní, nedělitelné) částice > molekuly > atomy > hadrony > kvarky > preony > ?, ani ty největší > hvězdy > galaxie > skupiny > nadskupiny > mnohostěny > vesmíry > nadvesmíry? > ?, sice vypadá, že mají domnělý konec Vesmíru (13,7 miliard světelných let), ale i on je pravděpodobně uvnitř černé díry, atd.)?
Naposledy upravil(a) X dne 25 lis 2012 23:39, celkem upraveno 3 x.

tux
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod tux » 25 lis 2012 23:08

Tohle už je problém mezivesmírné softwarové policie.
Just Fucking Google It!

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 26 lis 2012 07:14

... která zahájí svou činnost po 21.12.2012, až se bude vědět, jak to dopadlo... :-D
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 26 lis 2012 09:38

mmmartin píše:
d1amond píše:Vypálené DVD W7 mám také a je zcela legální.

Jedná se o poměrně hodně rozšířený omyl.

Zapomíná se jaksi na MSDN licence, případně nutnost vytvoření záložní kopie systému (dle doporučení výrobce) - pro případy havárie systému. Což je zcela legální a nijak to neodporuje zmíněnému.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 26 lis 2012 09:53

Instalacni a zalozni DVD operacniho systemu jednoznacne splnuje body a> a b> (nesmi byt ale nijak upravene ve smyslu obejiti aktivace)

Jinak podle platneho zakona je vytvoreni kopie i instalace na disk, takze v rozporu s ceskymi zakony je kdeco - napriklad skopirovany ISO, nainstalovany program nebo cast konfiguracnich souboru. Uplne staci, aby dodavatel software poslal dve CD/DVD na kterych je stejny obsah.....

Instalacni DVD si generujeme a vypalujeme sami, kazdy mesic novou verzi obsahujici image + vsechny patche a nikoho ani nenapadne to povazovat za nelegalni (je to standardni postup pro vsechny desitky tisic pocitacu).

Dulezita je pouze jedina vec: platna licence Windows pro dany pocitac, na kterem probiha instalace (coz je ovsem neoveritelne).

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Uziv00 » 26 lis 2012 10:27

A zase to spadá do diskuze co je a co není proti zákonu. Tak se zeptám takhle - čistě hypoteticky - osůbka si stáhne software, v rozporu s licení jej nainstaluje a protože to nefunguje jak má, obrátí se na pc-help. Vzhledem k tomu, že se jedná o obecný problém (jak popisuje Tux), tak jí Tux pomůže. I přijde sw polda, zabaví PC a jde se k soudu. A osůbka před soudem řekne: "Já bych to ani nepoužíval, ani jsem to nemohl rozjet, ale hodný Tux z pc-help mi pomohl". Nezajímá mě, jak dopadne osůbka, ale kolik dostane Tux za pomoc? A jaké sankce vyplynou pro admina a moderátory fóra?

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 26 lis 2012 10:38

S takhle hloupou vymluvou ze za to muze nekdo kdo mu poradil na foru u soudu nepochodi....... tudiz i coz toho vyplyva je absurdni. To je stejne, jako kdyby se ridic po bouracce vymlouval ze mu pred pul hodinou nekdo rekl at zahne doprava a ten ze za to muze. Jedina vyjimka je ze ta osoba neni svepravna.

Tady jde o to, ze jediny zpusob jak poznat ze to neni OK je kdyz tazatel pouzije frazi jako "stahl jsem", "pouzil jsem crack" nebo neco podobne jednoznacne identifikujiciho.

Napsal bych to ale jednoznacne do pravidel: pravidlo c. 1 "Je zakazano na foru resit nelegalni software, problemy s nim, distribuci materialu chranenno copyrightem a dalsi cinnosti porusujici zakony CR".

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Uziv00 » 26 lis 2012 11:09

S takhle hloupou vymluvou ze za to muze nekdo kdo mu poradil na foru u soudu nepochodi

Navádění k trestnému činu je trestný čin. Stačí u soudu prokázat, že škoda je větší než tuším 5.000, pak jde o trestný čin. Tys radil, čili naváděl jak zprovoznit, takže jde o trestný čin.

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 26 lis 2012 11:11

ITCrowd píše:Vzhledem k tomu, že se jedná o obecný problém (jak popisuje Tux), tak jí Tux pomůže. I přijde sw polda, zabaví PC a jde se k soudu. A osůbka před soudem řekne: "Já bych to ani nepoužíval, ani jsem to nemohl rozjet

Věděl Tux, že pomáhá zprovoznit nelegální software? Pokud se baví jen o zprovoznění zvukové karty a jakémsi programu na muziku, nic se neděje. To odkud uživatel program získal, je čistě jeho osobní zodpovědnost.
Problém by na fóru vznikl v okamžiku, kdy uživatel bude chtít řešit soft, o kterém zmínil, že je nelegální. A tak stupidní tu snad nikdo z pokročilých uživatelů (rádců) není a moderátoři to celkem striktně kontrolují.
V uvedeném příspěvku nikdo o nelegálnosti nic neříkal a pouze na domněnce moderátora došlo k uzamčení topicu.
A pokud už se někdo u soudu bude ohánět fórem, není jednodušší dokazování.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

Zpět na “PC-HELP - připomínky k fóru”