Grafická karta - kde je chyba? Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Sodik
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Grafická karta - kde je chyba?

Příspěvekod Sodik » 13 pro 2012 21:12

Dobrý večer,

sehnal jsem starší grafickou kartu* a už skoro dva týdny se ji snažím po večerech rozchodit. Dostanu se do OS, ale kromě toho, že mi přestal fungovat zvuk**, karta sotva nějak zobrazí operační systém (trhaně), jak vypadá video či pokus pustit hru***, se můžete podívat na screenshotech.
Kde je chyba? Jestli v kartě, tak jsem naletěl a přišel o několik stovek, nebo v SW - a pak jsem (t)lama. Díky za názory!

* HD3850 512M GDDR3
PCI-E DUAL DVI-I/TVO

** Integrovaná karta na desce,
ovladače jsem přeinstaloval

*** LOTR: Battle for Middle Earth:
The rise of the Witch King
Přílohy
Video.JPG
DirectX_a_HW_akcelerace.JPG
DirectX nainstalované jsou, HW akcelerace povolena
Drivers&Devmgmt.JPG
Všechny tyto i jiné ovladače jsem zkoušel. Podle devmgmt.msc je problém s řadičem PCI a řadičem videa

Reklama
petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Re: Grafická karta - kde je chyba?

Příspěvekod petr22 » 13 pro 2012 21:21

Nefunguje overlay rezim, takze vsechno pocita procesor a podle toho to vypada (trhane, divne barvy)

Ta karta jsou dve zarizeni - zvukovka a grafika, oboje musi mit nainstalovane funkcni ovladace (zadny vykricnik ve spravci zarizeni)

Karta musi mit dostatecne napajeni (zapojene pridavne napajeni, pokd tam je, dostatecne vykonny zdroj - to rkam predevsim kvuli tomu ze to je sestava od HP)

Marfy
Moderátor
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Marfy » 13 pro 2012 21:25

Máš zapojené přídavné napájení ? Nebo můžeš mít taky slabý zdroj.Grafika může být i poškozená.Softwarem to nebude.Grafika by ti najela i bez instalování ovladačů.I když ti to píše,že máš nainstalovat Direct DX,takže bych zkusil ještě nainstalovat ten.
Intel Core i5 9400F + SilentiumPC Spartan Pro,ASUS Dual GTX 1660S 6GB,Kingston A2000 M2,DDR IV 16GB,Fortron Hyper S 600W
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x

Sodik
nováček
Stav:

Příspěvekod Sodik » 13 pro 2012 21:44

Díky kluci.

Pokud jde o napájení, tam bych problém neviděl. Když jsem kartu přinesl domů a zkusil ji pustit bez zdroje, počítač pískal a psal, že napájení chybí. Teď kartu krmím z dalšího zdroje, který je celý vyhrazen jenom pro ní.
Co se SW týká, fakt jsem zkoušel všechno možné - ovladače karty instaluji už asi po páté, dxdiag mi dává najevo, že DirectX 9c nainstalované jsou, třeba i test rozhraní DirectDraw proběhl úspěšně.

Teď mě napadá, že tu nevidím žádný nástroj pro správu karty, něco jako NVidia Control Panel, který jsem měl na starém PC - to by ale měla být součást ovladačů ne?

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 13 pro 2012 21:53

Skus stahnout nejakou live distribuci linuxu, a pod ni pustit film.

Hned uvidis jestli tam overlay rezim funguje. Tim se vylouci vliv jedne instalace Windows.

Sodik
nováček
Stav:

Příspěvekod Sodik » 13 pro 2012 21:58

2Petr22: Mám tu na DVD openSUSE, dobrý nápad, jdu to zkusit )

Sodik
nováček
Stav:

Příspěvekod Sodik » 15 pro 2012 17:07

Tak nakonec mi došla trpělivost a včera jsem koupil HD6570 (http://www.alza.cz/sapphire-hd-6570-d235049.htm). Po nainstalování ovladačů karta pracuje správně, ale pořád se mi nedaří vyřešit dva problémy:

(1) Zvuk. Prostě přestal fungovat zvuk (integrovaná karta na desce). Zakázal jsem zvuk na grafice, přeinstaloval ovladače chipsetu a zvuku na základní desce, nic, zvuk nejde. Nechápu.
(2) Nedaří se mi rozchodit Catalyst Control Center. Vyskakuje mi chyba ".NET Framework error" - přeinstaloval jsem .NET, ale nic se nezměnilo. Taky nechápu.

Díky za odpovědi.
Přílohy
HD6570_2.JPG
Správce zařízení - řadič PCI a zakázaný zvuk na grafice a nainstalovaný .NET
HD6570.JPG
Ovladače desky, správce zařízení, Everest a chyba .NET

Marfy
Moderátor
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Marfy » 16 pro 2012 08:46

Před instalací Catylystů je dobré udělat instalaci Microsoft Framework.Zkusil bych najít starší verzi,třeba 3.0 ,tu nainstalovat a pak teprve dát nejnovější.Po instalaci Catylystů se někdy stane,že nastaví zvukový výstup z grafiky.To většinou stačí změnit v nastavení Windows.Stačí kliknout pravým tl. na ikonku zvuku vpravo dole na liště vedle hodin -dát Zvuky - Přehrávání a tam nastavit výstup jaký potřebuješ.
Intel Core i5 9400F + SilentiumPC Spartan Pro,ASUS Dual GTX 1660S 6GB,Kingston A2000 M2,DDR IV 16GB,Fortron Hyper S 600W
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x

Sodik
nováček
Stav:

Re: Grafická karta - kde je chyba?  Vyřešeno

Příspěvekod Sodik » 17 pro 2012 21:14

(1) Tak Catalyst jsem rozchodil ještě před Marfyho příspěvkem. Řešením bylo odinstalovat kompletně .NET Framework, restartovat a nainstalovat postupně .NET 1.1 a pak .NET2.0.
(2) Horší je to s tim zvukem. Někde jsem se dočetl, že to může být způsobeno starými ovladači, které jsou skryté ve správci zařízení. Protože se mi je nedařilo je odinstalovat a měl jsem toho už fakt dost, zformátoval jsem disk a nainstaloval Windows 8 trial. Mno a zvuk samozřejmě nefunguje, přesto, že jsem instaloval ovladače zvuku, zakázal zvuk na GK, prostě pořád nic :(

Ještě otázka - kdybych povolil zvuk na GK, tak ten by šel ven jenom HDMI konektorem, nebo ještě někde na jiném výstupu?

Díky.

--- Doplnění předchozího příspěvku (17 Pro 2012 23:42) ---

Tak jsem na to přišel :D
Kdyby to někoho zajímalo - ovladače grafické karty mi zakázaly integrovanou zvukovku v BIOSu. Takže jsem v BIOSu povolil integrovaný zvuk, zakázal zvuk z GK a jede to :listen:
Přílohy
Audio2.jpg
Zkoušel jsem fakt všechny možné ovladače zvuku...
Audio.jpg
Podle správce zařízení tam ovladač zvuku je

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Grafická Karta
    od Mara33214 » 02 bře 2025 17:48 » v Problémy s hardwarem
    2
    4322
    od Kminek Zobrazit poslední příspěvek
    03 bře 2025 07:11