Dobrý večer,
sehnal jsem starší grafickou kartu* a už skoro dva týdny se ji snažím po večerech rozchodit. Dostanu se do OS, ale kromě toho, že mi přestal fungovat zvuk**, karta sotva nějak zobrazí operační systém (trhaně), jak vypadá video či pokus pustit hru***, se můžete podívat na screenshotech.
Kde je chyba? Jestli v kartě, tak jsem naletěl a přišel o několik stovek, nebo v SW - a pak jsem (t)lama. Díky za názory!
* HD3850 512M GDDR3
PCI-E DUAL DVI-I/TVO
** Integrovaná karta na desce,
ovladače jsem přeinstaloval
*** LOTR: Battle for Middle Earth:
The rise of the Witch King
Grafická karta - kde je chyba? Vyřešeno
Re: Grafická karta - kde je chyba?
Nefunguje overlay rezim, takze vsechno pocita procesor a podle toho to vypada (trhane, divne barvy)
Ta karta jsou dve zarizeni - zvukovka a grafika, oboje musi mit nainstalovane funkcni ovladace (zadny vykricnik ve spravci zarizeni)
Karta musi mit dostatecne napajeni (zapojene pridavne napajeni, pokd tam je, dostatecne vykonny zdroj - to rkam predevsim kvuli tomu ze to je sestava od HP)
Ta karta jsou dve zarizeni - zvukovka a grafika, oboje musi mit nainstalovane funkcni ovladace (zadny vykricnik ve spravci zarizeni)
Karta musi mit dostatecne napajeni (zapojene pridavne napajeni, pokd tam je, dostatecne vykonny zdroj - to rkam predevsim kvuli tomu ze to je sestava od HP)
- Marfy
- Moderátor
-
Elite Level 10.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Máš zapojené přídavné napájení ? Nebo můžeš mít taky slabý zdroj.Grafika může být i poškozená.Softwarem to nebude.Grafika by ti najela i bez instalování ovladačů.I když ti to píše,že máš nainstalovat Direct DX,takže bych zkusil ještě nainstalovat ten.
Intel Core i5 9400F + SilentiumPC Spartan Pro,ASUS Dual GTX 1660S 6GB,Kingston A2000 M2,DDR IV 16GB,Fortron Hyper S 600W
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x
Díky kluci.
Pokud jde o napájení, tam bych problém neviděl. Když jsem kartu přinesl domů a zkusil ji pustit bez zdroje, počítač pískal a psal, že napájení chybí. Teď kartu krmím z dalšího zdroje, který je celý vyhrazen jenom pro ní.
Co se SW týká, fakt jsem zkoušel všechno možné - ovladače karty instaluji už asi po páté, dxdiag mi dává najevo, že DirectX 9c nainstalované jsou, třeba i test rozhraní DirectDraw proběhl úspěšně.
Teď mě napadá, že tu nevidím žádný nástroj pro správu karty, něco jako NVidia Control Panel, který jsem měl na starém PC - to by ale měla být součást ovladačů ne?
Pokud jde o napájení, tam bych problém neviděl. Když jsem kartu přinesl domů a zkusil ji pustit bez zdroje, počítač pískal a psal, že napájení chybí. Teď kartu krmím z dalšího zdroje, který je celý vyhrazen jenom pro ní.
Co se SW týká, fakt jsem zkoušel všechno možné - ovladače karty instaluji už asi po páté, dxdiag mi dává najevo, že DirectX 9c nainstalované jsou, třeba i test rozhraní DirectDraw proběhl úspěšně.
Teď mě napadá, že tu nevidím žádný nástroj pro správu karty, něco jako NVidia Control Panel, který jsem měl na starém PC - to by ale měla být součást ovladačů ne?
Skus stahnout nejakou live distribuci linuxu, a pod ni pustit film.
Hned uvidis jestli tam overlay rezim funguje. Tim se vylouci vliv jedne instalace Windows.
Hned uvidis jestli tam overlay rezim funguje. Tim se vylouci vliv jedne instalace Windows.
2Petr22: Mám tu na DVD openSUSE, dobrý nápad, jdu to zkusit )
Tak nakonec mi došla trpělivost a včera jsem koupil HD6570 (http://www.alza.cz/sapphire-hd-6570-d235049.htm). Po nainstalování ovladačů karta pracuje správně, ale pořád se mi nedaří vyřešit dva problémy:
(1) Zvuk. Prostě přestal fungovat zvuk (integrovaná karta na desce). Zakázal jsem zvuk na grafice, přeinstaloval ovladače chipsetu a zvuku na základní desce, nic, zvuk nejde. Nechápu.
(2) Nedaří se mi rozchodit Catalyst Control Center. Vyskakuje mi chyba ".NET Framework error" - přeinstaloval jsem .NET, ale nic se nezměnilo. Taky nechápu.
Díky za odpovědi.
(1) Zvuk. Prostě přestal fungovat zvuk (integrovaná karta na desce). Zakázal jsem zvuk na grafice, přeinstaloval ovladače chipsetu a zvuku na základní desce, nic, zvuk nejde. Nechápu.
(2) Nedaří se mi rozchodit Catalyst Control Center. Vyskakuje mi chyba ".NET Framework error" - přeinstaloval jsem .NET, ale nic se nezměnilo. Taky nechápu.
Díky za odpovědi.
- Marfy
- Moderátor
-
Elite Level 10.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Před instalací Catylystů je dobré udělat instalaci Microsoft Framework.Zkusil bych najít starší verzi,třeba 3.0 ,tu nainstalovat a pak teprve dát nejnovější.Po instalaci Catylystů se někdy stane,že nastaví zvukový výstup z grafiky.To většinou stačí změnit v nastavení Windows.Stačí kliknout pravým tl. na ikonku zvuku vpravo dole na liště vedle hodin -dát Zvuky - Přehrávání a tam nastavit výstup jaký potřebuješ.
Intel Core i5 9400F + SilentiumPC Spartan Pro,ASUS Dual GTX 1660S 6GB,Kingston A2000 M2,DDR IV 16GB,Fortron Hyper S 600W
Re: Grafická karta - kde je chyba? Vyřešeno
(1) Tak Catalyst jsem rozchodil ještě před Marfyho příspěvkem. Řešením bylo odinstalovat kompletně .NET Framework, restartovat a nainstalovat postupně .NET 1.1 a pak .NET2.0.
(2) Horší je to s tim zvukem. Někde jsem se dočetl, že to může být způsobeno starými ovladači, které jsou skryté ve správci zařízení. Protože se mi je nedařilo je odinstalovat a měl jsem toho už fakt dost, zformátoval jsem disk a nainstaloval Windows 8 trial. Mno a zvuk samozřejmě nefunguje, přesto, že jsem instaloval ovladače zvuku, zakázal zvuk na GK, prostě pořád nic :(
Ještě otázka - kdybych povolil zvuk na GK, tak ten by šel ven jenom HDMI konektorem, nebo ještě někde na jiném výstupu?
Díky.
--- Doplnění předchozího příspěvku (17 Pro 2012 23:42) ---
Tak jsem na to přišel
Kdyby to někoho zajímalo - ovladače grafické karty mi zakázaly integrovanou zvukovku v BIOSu. Takže jsem v BIOSu povolil integrovaný zvuk, zakázal zvuk z GK a jede to
(2) Horší je to s tim zvukem. Někde jsem se dočetl, že to může být způsobeno starými ovladači, které jsou skryté ve správci zařízení. Protože se mi je nedařilo je odinstalovat a měl jsem toho už fakt dost, zformátoval jsem disk a nainstaloval Windows 8 trial. Mno a zvuk samozřejmě nefunguje, přesto, že jsem instaloval ovladače zvuku, zakázal zvuk na GK, prostě pořád nic :(
Ještě otázka - kdybych povolil zvuk na GK, tak ten by šel ven jenom HDMI konektorem, nebo ještě někde na jiném výstupu?
Díky.
--- Doplnění předchozího příspěvku (17 Pro 2012 23:42) ---
Tak jsem na to přišel

Kdyby to někoho zajímalo - ovladače grafické karty mi zakázaly integrovanou zvukovku v BIOSu. Takže jsem v BIOSu povolil integrovaný zvuk, zakázal zvuk z GK a jede to

-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2
- 4323
-
od Kminek
Zobrazit poslední příspěvek
03 bře 2025 07:11