ToMMy,K. píše:A hodně lidí tady taky doporučují Karla na naučení základů co si o tom myslíte ?
Tak to je řeč určitě o mě
Ano,
Karel tě naučí úplné základy - algoritmizaci, dekompozici, strukturování, a také lahůdky jako rekurzi. Prostě vymýšlení postupů řešení úloh, také jak větší problém rozdělit na menší problémky které se buď snadno rozlousknou nebo dál rozdělují, jak napsat program tak, aby se v něm dalo vyznat... A na to všechno vystačíš s pár českými slovy a nemusíš vůbec nic vědět o počítačích.
Když už budeš umět větvení a cykly, tak zkus vyřešit
tyhle dvě úlohy. Když je zvládneš, můžeš říct že jsi zvládl základy programování.
Pro další učení už je potřeba vědět něco o tom jak počítač pracuje, jakým způsobem se v něm ukládají a zpracovávají údaje, jaký jsou datové typy, začneš se učit různé programátorské finty a techniky... Přesně pro tenhle účel byl vytvořený Pascal, jako výukový jazyk pro začátečníky. Je proto trochu pomalejší a jeho zdrojový kód je protivně ukecaný, ale to všechno má za účel naučit tě programy psát slušně, přehledně, a ohlídat všechny začátečnické chyby které uděláš. Za každou z nich ti Pascal hned "nafackuje", a tím ti ušetří dlouhé hodiny hledání, které by tě neminuly v ostrých jazycích jako je třeba C. Věř mi že těch chyb bude strašně moc, co já jsem se jich nadělal...
Jako výukový jazyk je prostě Pascal i přes svůj pokročilý věk velmi dobrý, i když se nehodí na velké věci. Na to ale nikdy nebyl určený, což maníkům v Apple kdysi nezabránilo v tom, aby v něm napsali celý operační systém. I to šlo, ale nebyl to dobrý nápad.
To co píše karlos ber velmi vážně, kromě toho BASICu. Já jsem v něm kdysi začínal, je to můj nejoblíbenejší jazyk a dodnes ho občas na jednoduché věci používám, ale jestli to myslíš s programováním doopravdy, tak se vyhni velkým obloukem všemu co má jen trochu společného s BASICem, zejména pochází-li to od Micro$oftu.
A Javu (včetně jejího odpadu C#) také nech na později, až budeš už dost umět, aby tě nemohla navždy zmrzačit.