Ahojte,
chcem sa spytat ake mate skusenosti s externymi diskami o velkosti 3TB (mozno sa tento problem tyka aj internych hdd).
Na nete som cital, ze je problem naformatovat tieto hdd na max. velkost. Vraj sa da disk naformatovat iba na 2.2TB a potom sa da este vytvorit dalsi oddiel o velkosti 700GB.
Mate s tym niekto skusenosti? Je tento problem uz vyrieseny, alebo stale trva?
Dakujem.
Formát ext. HDD o kapacitě 3 TB. Mohu čekat problémy? *
Formát ext. HDD o kapacitě 3 TB. Mohu čekat problémy? *
Naposledy upravil(a) Myloš dne 21 úno 2013 21:40, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Upřesnění nadpisu „externy hdd format“
Důvod: Upřesnění nadpisu „externy hdd format“
Re: externy hdd format
Tohle závisí od filesystemu, v kterém je ten disk naformátován.
- MiliNess
- člen BSOD týmu
-
Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
Formátování se tento problém netýká, týká se způsobu rozdělení disku.
Pokud máš na mysli limit při dělení disku ve stylu MBR, pak to nebude vyřešeno nikdy, jelikož 2TB je prostě hranice, kterou není možno u disků s 512B sektorem přesáhnout.
Budeš muset rozdělit disk ve stylu GPT (GUID partition table). GPT nativně podporují Windows verze 6 (Vista a výše), u Windows XP a níže, musíš použít nástroj třetí strany.
Je tento problem uz vyrieseny, alebo stale trva?
Pokud máš na mysli limit při dělení disku ve stylu MBR, pak to nebude vyřešeno nikdy, jelikož 2TB je prostě hranice, kterou není možno u disků s 512B sektorem přesáhnout.
Budeš muset rozdělit disk ve stylu GPT (GUID partition table). GPT nativně podporují Windows verze 6 (Vista a výše), u Windows XP a níže, musíš použít nástroj třetí strany.
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
-naše problémy jsou pouze v naší hlavě
-okolní svět není ani dobrý ani špatný, je mu zcela lhostejné, jestli existuješ
-nejdůležitější v životě je láska. Všechno ostatní jsou zbytečnosti
Ahoj,
dakujem za odpoved. Takze ked si kupin tento hdd (http://www.talkive.sk/index.php?page=sh ... 0&vmcchk=1) a pripojim ho k rok staremu notebooku Asus N55SF tak by to nemal byt problem?
Staci pripojit disk k notebooku a dat formatovat a tam mi ponukne moznost formatovat ho ako GPT?
dakujem za odpoved. Takze ked si kupin tento hdd (http://www.talkive.sk/index.php?page=sh ... 0&vmcchk=1) a pripojim ho k rok staremu notebooku Asus N55SF tak by to nemal byt problem?
Staci pripojit disk k notebooku a dat formatovat a tam mi ponukne moznost formatovat ho ako GPT?
- MiliNess
- člen BSOD týmu
-
Master Level 9.5
- Pohlaví:
- Stav:
Při inicializaci nerozděleného, neformátovaného disku ve správě disků vybereš typ GPT, pokud chceš vytvořit více oddílů, tak to uděláš, naformátuješ a je to.
Teoreticky by to opravdu šlo i ve stylu MBR, pomocí dvou oddílů. Musem bys dodržet pravidla, že druhý oddíl by začínal na hranici nižší než 2TB a ani jeden oddíl by nebyl větší než 2TB.
Počáteční sektor oddílu a počet sektorů tvořících oddíl jsou totiž uloženy v záznamu partition table ve dvou 32bitových hodnotách. Maximální hodnota je tedy vždy 4294967295 * 512 byte na sektor = 2TB. Doporučuji ti ale GPT.
Teoreticky by to opravdu šlo i ve stylu MBR, pomocí dvou oddílů. Musem bys dodržet pravidla, že druhý oddíl by začínal na hranici nižší než 2TB a ani jeden oddíl by nebyl větší než 2TB.
Počáteční sektor oddílu a počet sektorů tvořících oddíl jsou totiž uloženy v záznamu partition table ve dvou 32bitových hodnotách. Maximální hodnota je tedy vždy 4294967295 * 512 byte na sektor = 2TB. Doporučuji ti ale GPT.
-každý má svou pravdu a ta se nemusí vždycky shodovat s tvou vlastní
Záleží co to je za disk. Například na NAS WD My Book Live 3 TB (1 Gb/s LAN, DLNA) nemáš problém jet ani z XP, ale jen proto, že jedeš přes nějakou mezivrstvu. O nějakém formátu ale v tomto případě nemůže být řeč, disk si vše řídí sám. Na pohled jedu na jednom oddílu 3 TB.
ja rozmyslam nad kupou tohto disku http://www.talkive.sk/index.php?page=sh ... 0&vmcchk=1
co si o nom myslis, mam ist do neho, alebo mi poradis nejaky iny? Rad by som, aby disk mohol byt polozeny na stole, u WD ma odradza to, ze su primarne urcene na stojato.
co si o nom myslis, mam ist do neho, alebo mi poradis nejaky iny? Rad by som, aby disk mohol byt polozeny na stole, u WD ma odradza to, ze su primarne urcene na stojato.
Cena ujde, já dával asi před půlrokem kolem 4 700 Kč. Záleží jak a na co ho chceš používat. Na stojato se může lépe chladit, ten můj má nato také dost otvorů. Pak by ses měl také informovat, jak je u něj řešený onen problém 2,2 TB nebo větších sektorů, které se používají v discích od 1,5 TB. Ten co jsem koupil, není stavěný na časté přenášení, ale já ho tak nechci používat, jen ho kdekoli připojím do sítě a mohu ho používat z mých PC i TV, za nějaký čas zkusím pořešit i PlayStation 2 Slim.

Chcem disk na ukladanie fotografi. Jeho vyuzitie bude take, ze nafotim fotky, nakopirujem ich na externy hdd, ktory bude polozeny na stole a ked budem chciet vidiet fotky tak sa pripojim na disk a pozriem si ich, inak bude vypnuty. Ten vyssie zmieneny Lacie disk ja nalezato v kovovom puzdre a ma vypinac, ktorym ho mozem vypnut a zapnut podla potreby.
Re: Formát ext. HDD o kapacitě 3 TB. Mohu čekat problémy? *
A to bude asi jeho největší problém, že ho budeš vypínat z tlačítka, zvlášť jestli zrovna poběží ... já ho nevypínám, on když ho nikdo nepotřebuje, tak usíná. Mohl bych ho vypnout pouze softwarově, až vše dokončí, tak se vypne. Další nešikovnost u tvého z mého pohledu: pokud ho budeš potřebovat jinde, budeš ho muset nosit, hrozí (do určité míry) jeho možné poškození ... navíc je to nepohodlné. Můj hard zvládá několikanásobné připojení i k jednomu souboru.
Nemam v umysle ten disk prenasat. Bude na jednom mieste a ked budem potrebovat pracovat s nim tak ho zapnem a ked skoncim tak ho bud softwarovo uspim a potom vypnem tlacitkom. Je to dobre, alebo to skodi disku?
Disk ma ECO mode, kde setri energiu a daju sa tam nastavit casy kedy to ma prejst do ECO modu, vid. http://www.lacie.com/products/product.htm?id=10518
Ja sa skor obavam toho, ze ked bude disk stale bezat, aby casom neodisiel.
Disk ma ECO mode, kde setri energiu a daju sa tam nastavit casy kedy to ma prejst do ECO modu, vid. http://www.lacie.com/products/product.htm?id=10518
Ja sa skor obavam toho, ze ked bude disk stale bezat, aby casom neodisiel.
Ano, to je v pohodě. Zjisti si o tom disku víc.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
CPU pasta 2 roky stará, neotevřená... Mohu použít...?
od TomiDomi » 28 říj 2024 22:59 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC - 3
- 1706
-
od atari
Zobrazit poslední příspěvek
29 říj 2024 20:08
-
-
- 0
- 1763
-
od andrej71