Nastavení wifirouteru

...

Moderátor: Mods_senior

Rudolf
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Nastavení wifirouteru

Příspěvekod Rudolf » 30 dub 2013 18:02

Mám takovou otázku.Ale napřed pro upřesnění mé nachápavosti něco víc :shock: : Dříve jsem se připojoval k internetu s Pc přes kabelový modem.Ip jsem dostal
a nastavil napevno v pc.Při nové smlouvě po roce přerušení mě však poskytovatel Ip již neřekl, řekl abych si nastavil v pc
na AUTO t.j získat IP adresu s DHCP.To jsem udělal a internet jde bez problémů.Jenže jsem zjistil že v pc mám na kartě jinou IP něž v internetu například tehdy když jsem měřil v internetu rychlost.Tak jsem poskytovateli na to upozornil a on sdělil
že je to v přádku.Tak jsem to také dál neřešil , asi se dělím s někým o stejnou IP.Ale později jsem si koupil wifirouter a přpojil k modemu.Router jsem nakonfiguroval
na Gateway a Wan setup na DHCP klient.No ale takto mě ale nepřiřadilo IP adresu i po mnoha pokusech to nešlo i když by to mělo jít.Tak mě později napadlo dát IP v routeru staticky tu kterou jsem měl v počítači již dříve, než jsem zapojil router.Ani tak to ale nešlo a tak jsem byl donucen zadat ip která byla viděna v internetu bez routeru i když odlišná v PC.Začalo to koněčně chodit a jedu tak doposud.Mě to ale nejde do hlavy :idea: .Wifinu jsem si koupil k vůli připojení notebooku.
Vše sice funguje ale v routeru je možnost klonovat MAC adresu.A to je ta otázka a zároveň moje prosba.Doposud i když je to již delší dobu tam nemám v nastavení WAN nic což jsou viditelné jen: 000000000000 jako nenastavené Je potřeba klonovat MAC a nebo to nechat tak jak je.A pokud bych tedy nastavil klon, je jedno co tam zadám?Asi jo ale jsem v tom lama.Prosím poraďte mi ať mám klid že to mám v pořádku.

Já vím že poskytovatel se mě ptal telefonicky jestli mě jde internet? A když jsem mu řekl že jo, tak mi na to odpověděl, tak co tedy chci řešit.
A tak se ho dál již nechci ptát ať nedostanu zase znovu odpověď. :D

Reklama
Žbeky
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Re: Nastavení wifirouteru

Příspěvekod Žbeky » 30 dub 2013 18:46

Klon je klon. Do klonu nic nezadáváš.
Mícháš tu jabka s hruškama. Nemusíš se s nikým dělit o IP, klidně to může být jen že jsi za NATem toho "modemu" (i když ten je taky kdo ví co). A protože se rozsahy IP zřejmě shodovaly, nešlo ti to při DHCP klientovi na WANu. Naopak mě udivuje, že ti to chodí, tak jak to máš teď.

Pokud ti to funguje, taky nechápu co chceš řešit. Hledáš dobrovolně problémy
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.

HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra

Rudolf
nováček
Stav:

Příspěvekod Rudolf » 30 dub 2013 20:13

To jste mi sice nepomohl vysvětlit nic ale to bude tím že jste asi wifirouter neviděl.
Přesto děkuji. :clap: :clap:
Ale když Vás to udivuje jak to mám nastavené a že to jede, proč nenapíšete jak to má být ? Já vím jak to má být, ale tak to zase nejde.Přečtěte si prosím pozorně co píší v úvodu.

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Uziv00 » 30 dub 2013 21:36

1. Pokud poskytovatel má DHCP a připojená zařízení mají dostat IP adresu automaticky, pak by router měl dostat IP adresu automaticky. Pokud ne, je někde chyba. Dost možná ta, že modem sám o sobě umí routovat.
2. Klonování MAC adresy je třeba pouze v případech, kdy si poskytovatel kontroluje připojená zařízení dle MAC adresy. Jinými slovy, někteří provideři mají připojení ošetřeno tak, že zařízení s nezaregistrovanou MAC adresou se nepřipojí.
3. Ale to bys určitě sám zjistil, kdyby ses zeptal strejdy googla.
Z uvedeného plyne, že bys měl nejdříve zjistit, zda modem routuje a má tuto funkci povolenu. Poté se zapojuje WiFi router jako switch. Může také routovat a nemusí mu běžet DHCP - to je otázka nastavení.
A k poslednímu - dost nechápu co myslíš sdílenou IP adresou. IP adresa totiž musí bý jedinečná. Pokud myslíš sdílenou adresou to, že např. ty a ještě 20 dalších máte navenek stejnou IP adresu, pak terminus technicus je neveřejná IP adresa.
No a závěrem snad jen to, že pokud bys v začátku uvedl, jaký je tvůj provider, pak je šance, že někdo z fóra používá stejného. A ten by ti mohl kvalifikovaně poradit.
No a jak to má být bys našel nejlépe v článcích tohoto fóra. A kdyby ses tam podíval, pak bys zjistil, že jsou tam návody a tipy, jejichž autorem je je právě ten, který podle tebe wifirouter neviděl.

Žbeky
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Žbeky » 30 dub 2013 23:53

Kdybys vedel, jak to ma byt, tak se tu neptas ;) Sam pises, ze ti hlava nebere, proc to takto jede a dosel jsi k tomuto vysledku ne vedomostma, ale metodou pokus-omyl. Tak hned nemusis nadavat.

Stejne tak kdybys vedel teorii, tak vis, ze kdyz mas stejne rozsahy, tak to bud zbridgujes a mas jen jeden nebo udelas rozsahy dva ale jine. U bridge nemusis resit viditelnost zarizeni ani klonovani MAC.

Toto je ale pouhe vesteni z kristalove koule, protoze vazne nejde vyjit z informaci "muj provider, zadal adresu, ted to jede". Bud budes konkretni nebo se nediv, ze se sam konkretni rady nedockas. Ale co, vzdyt ti to rika ten, co o tom vi kulovy

Odesláno z mého Galaxy Nexus pomocí Tapatalk 4 Beta
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.

HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra

Rudolf
nováček
Stav:

Příspěvekod Rudolf » 01 kvě 2013 01:57

ITCrowd , díky moc za vysvětlení. Teď alespoň už chápu proč mě nejde WAN nastavit na DHCP aby fungoval.
Jsem u Avonetu a od něj mám i kabelový modem .Že by uměl routovat, to asi ne je již jednak starší z roku 2006
a to kabelovým modemem CISCO EPC2100R2 a na něj napojen wifirouter WA-2204A.Do modemu se dostanu jen na oblasť system, protože ostatní už při kontrole a aktualizaci softweru u poskytovatele asi bloknul.No ale to samozřejmě je jeho věc tam ani nic dělat nemohu to píši jen tak.I když dříve mě šlo se podívat na status.
No a proč mě to tak zajímá? je také to že pokud na internetu či kabelové televizi informují své zákazniky u nás tak doporučily nechat nastavení na atomaticky a to z důvodů u nich nějakých změn i pro ty co mají routery.No ale mě to tak nejde, jen tehdy pokud router odpojím a připojím se přimo na modem přímo .To už jse i psal.Protože se mi to ale podařilo jinak a tak to mám již delší dobu a poskytovatel nic neříká tak to neměním.Já jsem myslel jen že se tu oběvil někdo kdo měl ten samý případ a jestli to nějak řešil a nebo to nechal také být.Četl jsem ve více forech ale nikde jsem neviděl to samé a kdyby, tak se nebudu zbytečně ptát a vás otravovat.
A s tou sdílenou IP ? V internetu na rychlost cz se píše: Vaše IP adresa může být v zavislosti na ISP a typu připojení používana více subjekty. A tak jsem se nepřesně vyjádřil.
Dřive jsem ale na rychlost cz viděl jen tu svou IP s datumy návštěvnosti a nikdy tam nebyly jiní.Teď jsou tam i 4 návštevy s mou IP denně.
O tom klonu jsem samozřejmě četl dost na googlu ale myslel jsem si že na pc help by měly být osvícení proto také jsem sem napsal, ale Žbeky mě moc neuspokojil.Samozřejmě mě nemusí brát vážně.Ale nemusel psát :Klon je klon. Do klonu nic nezadáváš.
Já jsem se ptal jestli je lepší použít klon ne z důvodu nějakého utajení či skrytí se před poskytovatelem.I tak mě to není zapotřebí.
No ale jestli to nemá vliv na nic jiného tak OK. Wifinu mám chráněnou povolené připojení jen přes mac adresy uvedené v seznamu wifirouteru.

A ještě pro Žbeky.Ano pokusy a omyly.Ne vědomosti.To přiznávám , však jsem to psal.Vím že jsem to nenapsal zrovna nejlíp.S tvého pohledu bych možná asi nebyl moudřejší poradit.Tak se omlouvám.
Ono totiž v tom routeru toho zase tolik není.Buď v modu Gateway nebo bridge či Wireless ISP.A já to mám na gateway a tak to vidím dobře, když mám modem.A Wireless Basic Settings jako AP.Takže se připojuji notebookem automaticky na AP klientem a Ap mi přiřadí IP adresu z DHCP wifirouteru.Ale to je vnitřní sít a to snad nemá vliv i tak na připojení k internetu.K internetu se připojuje routerem a ten routuje adresy do pc a přiděluje různé IP.

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Příspěvekod zeus » 02 kvě 2013 17:49

1. WA-2204A nebyla zrovna stastna volba.
2. Mozna se zeptam blbe, ale co presne mas za problem, resp. co nefunguje?
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

Rudolf
nováček
Stav:

Příspěvekod Rudolf » 02 kvě 2013 20:06

zeus: zdravím.
1.Jde o to že v routeru v nastavení wan interface jsem poprve měl nastaveno na dhcp klient a DNS auto.A podle mého bych měl dostat IP již s toho modemu, který samozřejmě je už v online .Tak to však nejde.No nesjem si jistý mělo by to tak jít 100% ale jelikož jsem vlastnil před tím obyčejný router, ne wifirouter, od medimaxu a tam to šlo v pohodě.Musel jsem dát tedy statickou IP a pak to šlo a ude bez problému.
2.Co se týče té Mac adresy tak, Edimax provádi clon automaticky i ručně a tam jsem měl na auto.Kdežto v této wifirouteru nynějším jen ruční.Proto jsem se ptal jesli je lepší ji klonovat a jesli to nakonec nesouvisí právě s tím co píši v 1 bodu.
3.Jak píšeš že WA-2204A není nej, tak samozřejmě.Ale jede mi zdá se bez problému.Mám ho již zhruba 2 roky a nikdy neselhal.I když ho používám jen k vůli notebooku nikdy jej však nevypínám a kabely k vůli tomu nepřepojuji, to by samozřejmě byla také blbost.Updatovaný již je poslední verzí.V lanu tam mém velký Pc.

Žbeky
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Žbeky » 02 kvě 2013 20:56

1. Budu se opakovat, ale mohl mít jiný DHCP rozsah
2. Buď to jede i bez klonu nebo to jede jen s ním. Není nic takového, že s klonem to bude stabilnější nebo tak

Rudolf
nováček
Stav:

Příspěvekod Rudolf » 02 kvě 2013 21:37

Žbeky Ohledně toho rozsahu bych mohl nastavit DNS manualně.Nic jiného.

Žbeky
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Žbeky » 02 kvě 2013 21:40

DHCP na lanu musí jít měnit

Rudolf
nováček
Stav:

Příspěvekod Rudolf » 02 kvě 2013 21:48

Na lanu jde měnit.Ale to jsem nezkoušel protože to snad je jen pro vntřní sít ne?

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek

Zpět na “Vše ostatní (inet)”