Pro všechny maturanty - jak jste dopadli?

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Pro všechny maturanty - jak jste dopadli?

Příspěvekod Uziv00 » 30 kvě 2013 07:42

Babis píše:Předpokládám teda, že tobě se vždy líbilo, když ti někdo přikazoval, co máš číst..? Připadá mi, že se to hodí do jinýho režimu.

Nikoli. Ale bylo to tak. I tak se však dalo vybrat. Vzhledem k tomu, že hodně čtu - a to už od dětství, mi to však příliš nevadilo. Lidé co rádi čtou, tak si určitě vyberou. No a ti co nečtou, ti to opíší.
Beati pauperes spiritu quoniam ipsorum est regnum caelorum.

Pro ty co to neumí ani najít: Jde o latinu a znamená to: Blahoslavení chudí duchem, neboť jejich je království nebeské.
No a k těm výučním listům - to ještě neznamená, že všechny řemesla dokonale ovládáš. Já když dnes vidím některé řemeslníky, tak bych brečel (tím neříkám, že mezi ně patříš). Já mám jen jedno a jediná moje starost je, aby moje práce byla naprosto precizní. To se sice dnes moc nenosí (stojí to moc práce a času a čas jsou peníze), ale já už se měnit nebudu.

Reklama
Rewqa
Moderátor
Master Level 9
Master Level 9
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Rewqa » 30 kvě 2013 08:25

Taky sem za život nepřečetl ani jednu knížku. Teda vlastně jo, Na západní frontě klid, ale to bylo už na základce. Rozhodně se za to nestydim a nějak hloupě si taky nepřipadám. Maturitu sem dal v pohodě. To už bylo taky dávno :D
Nechápu, jak se pořád tak všeobecně glorifikuje čtení knih. Je to snad každýho věc, někomu to nic neřiká, někdo to miluje.
ASUS TUF Gaming B550-PLUS | Ryzen 5 3600 | ASUS ROG Strix GTX 1070 OC | 32GB Kingston DDR4 | Be Quiet! Pure Power L8 500W | Corsair 230T Graphite Series
Pravidla PC-Help

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 30 kvě 2013 08:50

Od dětství jsem hodně četl a z povinné četby jsem četl jen "Na západní frontě klid", ale to bylo dříve, než nám řekli, že to bude povinná četba, to bych jí nečetl... ;-)
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Uziv00 » 30 kvě 2013 09:05

No, já jsem přesvědčen o tom, že čtení knih je skvělý trénink na zlepšení se v češtině. Je fakt, že starším to nevadí, my měli ve škole jiný režim, tak psát umíme. Ale stačí se podívat na některé příspěvky a vidíš sám.
Ostatně to chlubení se nečtením knih mi připomíná mého mazáka, který se chlubil, že u nich doma se jedlo vždycka jen bagrem a že když byl zobák, tak s příborem neuměl. Pořád se ještě raději chlubíme tím, že něco neumíme, že jsme něco "ošidili", než tím, že něco umíme a umíme poctivě. Těžko říct, kdy tenhle pozůstatek po staré době konečně zmizí.

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 30 kvě 2013 09:48

[OT]
Posledních pár let knihy prakticky nečtu a začínám pociťovat sám na sobě, že mi začíná scházet slovní zásoba. Ve psaném projevu s tím problém nemám, ale pokud mluvím, stává se mi, že musím hledat slova a pracně si vzpomínám na vhodné výrazy.
A bagr u stolu? Tak s tím mám hezkou historku. Když jsem se odstěhoval z Prahy na venkov, byl jsem pozván na oslavu významných narozenin mé tchýně. K obědu byla vynikající svíčková, podaná v hlubokém talíři se lžící... :-D
A vychvalovaní ojebávek? Bohužel tomu tak bylo, je a asi dlouho bude... :-( Jsem docela smutný, když vidím, jak jsou vietnamské děti ve druhé, třetí generaci premianty tříd, včetně jazyka, který je již i jejich rodným a naše děti tento jazyk przní a přibližují se etniku, které se jej ani za šest století nenaučilo... Asi nejen soudruzi z endéer udělali někde chybu...
[/OT]
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

CZechBoY
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod CZechBoY » 30 kvě 2013 11:59

jojo taky pociťuju slabší slovní zásobu, nedávno jsem ještě šprtal cizí slova používaná v češtině a byl to fakt haluz :D
budoucnost je v holkách a vietnamcích no, vidim to na škole... ale nemůžu zas říct, že by všichni byli takoví - jsou tu i holky co to nedávaj a i vietnamci ;)
PHP, Nette, MySQL, C#, TypeScript, Python
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW

Babis
Level 4.5
Level 4.5
Stav:

Příspěvekod Babis » 30 kvě 2013 13:38

karlos píše:Od dětství jsem hodně četl a z povinné četby jsem četl jen "Na západní frontě klid", ale to bylo dříve, než nám řekli, že to bude povinná četba, to bych jí nečetl... ;-)

:thumbup:

Jinak mám pořád mám dojem, že jste mě špatně pochopili.. nenapsal jsem, že jsem nikdy nepřečetl žádnou knihu. Čtu prakticky každý den asi od 12 let a nějakou tu stovku knih už mám za sebou určitě. Co se týče ojebávek, nepřipadá mi, že bych nějakou udělal. Chápu to tak, že záměrem školství je, aby děti četly a věděly něco o těch knihách, které považují za důležité. Pokud někdo běžně čte, tak první bod má splněný a nepotřebuje číst knihy, které ho nebaví. Druhý bod může být splněn právě přečtením obsahů. Nemyslím si, že bych potřeboval přesně vědět, co řekl hlavní hrdina na straně 325. K ITCrowdovu příspěvku můžu říct jenom to, že i když rád čtu, tak jsem si prostě nevybral a nemyslím si, že by mě to nějak poznamenalo.

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”