Zdravím,
doufám, že to patří sem. Obecné problémy se softwarem jsem nenašel, takže uvidíme.
Story:
Chtěl jsem reinstalovat svůj debian na notebooku, avšak nainstalovaný GRUB mi nedovolil bootnout z USB, jen stálý výběr z Debianu a Windows 7. Teď už vím, že s grubem se dá pracovat, ale to je fuk. Můj úžasný nápad po chvíli frustrace byl jednoduše smazat partition z disk manageru ve Win7, kde byl debian + jeho swap. To mi ovšem znemožnilo nabootovat odkudkoli kamkoli.
Probém:
Nikam se nemůžu dostat. Zkusil jsem snad všechno, co jsem na googlu našel a porozuměl. Už jsem za představou, že nějaká data zachraním, jen bych rád ten notebook zprovoznil, což nejspíš znamená NĚJAK (nevím jak) obnovit mbr a čistě tam něco nainstalovat.
V tuhle chvíli se po zapnutí notebooku dostanu na jednu ze dvou obrazovek, jednu zoufalejší než druhou.
1.
Při bootu z HDD se dostanu do grub rescue módu, kde je hlavní problém samozřejmě to, že se snaží nabootovat partition, kterou jsem šikovně smazal.
Obrazovka vypadá takto:
Option #1
2.
Při bootu z USB flashky, se dostanu na copyright SYSLINUX a dál už ani za nic. Toto se týká při bootování čehokoliv. Lidé na netu radí buď Windows bootable iso (to jsem zkoušel teď, žádná změna), nebo "zaručené" řešení nabootování Live CD, ze kterého pak opravit GRUB. Live CD samozřejmě nefunguje také, ať už zkouším debian nebo třeba ubuntu.
Obrazovka vypadá takto:
Option #2
Pokud jsou texty nečitelné, mohu je samozřejmě přepsat, ale nezdá se mi, že by v nich bylo něco podstatného k vyčtení.
Máte nějak nápady? :) Začínám být silně zoufalý. Děkuji. :)
mbr v háji(?), nelze bootnout nic Vyřešeno
- the ProtoType
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Re: mbr v háji(?), nelze bootnout nic
Takže ty chceš zprovoznit W7, správně?
Rád se naučím něco nového, takže jenom do mě. 
Google taky dobře poradí, stačí chvilku hledat...

Tím myslíš, jako ty, co na tom notebooku jsou? Protože všechny data toho debianu jsou v luftu, takže pokud by to šlo obnovit, tak jedině Win7.
Jinak pokud to "obnovit" nejde, pak už je mi to fuk. Hlavně, abych se dostal do fáze, kde tam můžu nějaký nový systém nainstalovat. Nakonec tam stejně skončí Win7 + Linux.
Jinak pokud to "obnovit" nejde, pak už je mi to fuk. Hlavně, abych se dostal do fáze, kde tam můžu nějaký nový systém nainstalovat. Nakonec tam stejně skončí Win7 + Linux.
- the ProtoType
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Dobře. V tom případě.
Nastavit v BIOSu boot z CD, vložit DVD s W7, dát Opravit, poté příkazový řádek a zde napsat tyto příkazy:
bootrec /fixmbr
bootrec /fixboot
Po restartu by mělo W7 normálně nastartovat.
Nastavit v BIOSu boot z CD, vložit DVD s W7, dát Opravit, poté příkazový řádek a zde napsat tyto příkazy:
bootrec /fixmbr
bootrec /fixboot
Po restartu by mělo W7 normálně nastartovat.

Boot z CD není v mých silách, CD mechaniku notebook nemá.
Nicméně ty Win7 co tam jsou jsem instaloval z USB flash disku. Vložit USB flash disk s Win7 a bootovat z něj jsem zkoušel jako poslední a dostanu se k možnosti 2, kde jsem zaseknutý na tom SYSLINUX screenu.
Nicméně ty Win7 co tam jsou jsem instaloval z USB flash disku. Vložit USB flash disk s Win7 a bootovat z něj jsem zkoušel jako poslední a dostanu se k možnosti 2, kde jsem zaseknutý na tom SYSLINUX screenu.
- the ProtoType
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Zkus hned co zapneš NTB mačkat F8. Dostaneš se do typické Windows nabídky? (Opravit PC , Nouzový režím, Nouzový režim se sítí......)
Teď mě napadá, pokud se bootuje z USB, je doufám v BIOSu nastaveno jako první USB zařízení? To správné, pozor na to.
Teď mě napadá, pokud se bootuje z USB, je doufám v BIOSu nastaveno jako první USB zařízení? To správné, pozor na to.

Nedostanu. Možnosti mám F2 pro setup, což vypadá jako ořezaná verze biosu, který vidím třeba v desktopu. (InsydeH20 Setup Utility se to jmenuje)
a F10, což je Boot Option Menu s tou USB Flashkou, HDD a Network Boot.
a F10, což je Boot Option Menu s tou USB Flashkou, HDD a Network Boot.
- the ProtoType
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Vykašlat se na možnosti. S tou F8 to nikde nebude psáno. Takže pokud jste to ani nezkoušel mačkat zkuste to.
Jinak, je hodně divné že to tu flashku nevezme. Ať je z MBR cokoliv, boot z CD či USB by měl být naprosto bez problémů. Je možnost vyzkoušet funkčnost flashky někde jinde?
Jinak, je hodně divné že to tu flashku nevezme. Ať je z MBR cokoliv, boot z CD či USB by měl být naprosto bez problémů. Je možnost vyzkoušet funkčnost flashky někde jinde?

Zkoušel. Notebook mám hned vedle sebe, takže všechno zkouším rovnou.
Teď jsem se pokoušel bootovat z té flashky tady na desktopu, ale nějak se mi to nepovedlo. Nevím, jestli to je flashkou, nebo tím, že nevím, které z USB-* možnosti vybrat při bootsetupu. Je docela matoucí, že jsem na tom měl Ubuntu Live CD a na USB-disku k desktopu mám také Ubuntu, takže nevím, jestli jsem se trefil do něj nebo do flashky. Každopádně teď na tu flashku dávám zpět Win7 a pak ji zkusím opět nabootovat nejdříve tady.
Teď jsem se pokoušel bootovat z té flashky tady na desktopu, ale nějak se mi to nepovedlo. Nevím, jestli to je flashkou, nebo tím, že nevím, které z USB-* možnosti vybrat při bootsetupu. Je docela matoucí, že jsem na tom měl Ubuntu Live CD a na USB-disku k desktopu mám také Ubuntu, takže nevím, jestli jsem se trefil do něj nebo do flashky. Každopádně teď na tu flashku dávám zpět Win7 a pak ji zkusím opět nabootovat nejdříve tady.
- the ProtoType
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Dobře, ale pozor ať je ta flashka bootovací! Je to častá chyba. Nechci z Vás dělat hlupáka ale člověk nikdy neví. 

Na flashku používám pendrive Universal USB Installer, kterým ty obrazy připravuji vždy a úspěšně.. (oba OS na desktopu, všechny předchozí distirbuce / win na notebooku), takže tam by problém být neměl. Jdu ji vyzkoušet.
- the ProtoType
- Level 4
- Pohlaví:
- Stav:
Dobře, pak dejte vedět.

-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 4
- 3231
-
od sasshrek
Zobrazit poslední příspěvek
08 zář 2024 15:12