Sestava pro grafickou práci do 10

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

misazap
Level 1
Level 1
Pohlaví: Žena
Stav:

Sestava pro grafickou práci do 10

Příspěvekod misazap » 21 srp 2013 22:20

Ahoj, obracím se na vás s prosbou, potřebuju poskládat nové pc pro známého .. jeho starší stolní PC (Compaq) velmi ztrácí výkon a byť jsem v testech při reinstalu nenarazila na chyby (paměť, disk) tak se zasekává a prostě asi konec .. těžko říct. Ale známý se stejně rozhodl pořídit něco nového. Zkoušela jsem projít vaše témata co tu řešíte, ale už jsem se HW nevěnovala nějakej rok a nevím co je teď "zlatou střední cestou" navíc tady řešíte hlavně sestavy pro hry ..
On dělá počítačovou grafiku, tedy uměleckou grafiku, pracuje s fotkami a podobně. Přesvědčila jsem ho, aby zkusil GIMP a Inkscape místo protoshopu a corelu (které nebyly koupené :-( za to byly prehistorické), ale to už jeho PC nezvládá vůbec ..
Máme použitelný case a myslím že zdroj jsme upgradovali tak před 4mi roky. Má tam disk navíc, pořizovaný podobně jako ten zdroj, ale myslím, že na dnešní desky už bude pomalý (jestli je to aspoň SATA ..) a ještě LCD displej, který je teda postarší, ale funkční.
Bude se pořizovat i OS .. šli byste do Win8 nebo Win7? Doteď jel na XP Pro, ale má jen OEM licenci, takže ty půjdou do paďous ..
Na tom PC se teda pojede ten GIMP, Inkscape a internet. Ale zase se pracuje s velkýma fotkama, A1 v tiskové kvalitě nejlépe. A budu ráda když mu to výkonově postačí tak aspoň na 10 let .. ;-) myslím že procesor nemusí být dnešní špička, ale ať je to trochu držák (AMD 4 jádro kolem 3GHz?) ale paměti co možná nejvíc .. 8GB bych asi tak brala jako minimum, ale i víc. K tomu odpovídající desku. Na grafickou kartu zvláštní požadavky nejsou, jsou to jen statické obrázky, podobně zvukovka, bohatě postačí integrované, si myslím teda.. Může bejt wifi, ale i kabel. Vypalovačka by se možná dala použít původní. Disk ..asi bych nějaký průměrný přibrala, asi ať je spíš rychlejší než větší, aby na něm jel systém, navíc si přeje pořídit asi i externí, kvůli archivaci (+vypalování na DVD).

Zapomněla jsem na něco důležitého? Ještě bude myšák a klávesnice, předpokládám že PS2 se už nenosí ..
Jo cena .. prý tak do 10.000 kdyby to bylo.
Prosím poradíte na které parametry koukat? Hlavně kvůli zpracování těch obrázků, .. tedy jak velkou a jak rychlou paměť, sběrnice .. i ten procesor by to mohl dost ovlivnit. Ať mu to frčí ;-)
Nemusí to být do detailu, asi na sestavení zkusím oslovit firmu M+H z Plzně, jestli teda budou ochotni to seskládat i s naším HW, .. když na to bude ofiko záruka, tak to bude lepší (pro mě ;-).
Díky moc za rady.

Reklama
Carny
Level 3.5
Level 3.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Sestava pro grafickou práci do 10

Příspěvekod Carny » 21 srp 2013 22:39

Já bych to postavil takhle : http://www.alfacomp.cz/php/basket.php?i ... SQ01155I01 , na tuhle práci to bude nejlepší, pokud nemá ty peníze navíc tak vzít 4GB RAM a další 4GB časem dokoupit. Ať ještě zváží jestli se nevyplatí jít i do nové Case rovnou.
MacBook Pro 13 Retina TouchBar 2016
iPhone X 64GB Black
Apple Watch S2 42mm

misazap
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod misazap » 21 srp 2013 22:53

Nějaká koruna navíc ho asi nezruinuje. Co se získá novým Case?

Carny
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Carny » 21 srp 2013 23:03

No nic, jen jestli není ten co má teď moc ohavný :-D
iPhone X 64GB Black
Apple Watch S2 42mm

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 21 srp 2013 23:22

Obavam se ze 10.000 Kc je sileny limit, navic v tom neni zahrnuty software.

Ten Gimp a Inkscape uz zkousel? Protoze v tomhle delat grafiku na profi urovni je teda neco, zvlast pro cloveka zvykleho na Photoshop, Nekolik velmi podstatnych funkci nema Gimp vubec a soubory jsou naprosto nekompatibilni se standardem od Adobe (ktery pouziva 99% lidi). Podle me se velice rad vrati ke svemu neoriginalnimu PS a Corelu. Obvykle pak za vsechno muze ten, kdo doporucoval.

misazap
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod misazap » 22 srp 2013 00:40

Starý Case ohavný není, pokud se do něj vše vejde ...
V tom Gimpu a Inkscapu teď trochu zkouší, ale jede mu to děsně pomalu. On dělá takovou jinou grafiku, špatně se to popisuje, je mu 75 .. nedělá profi grafiku jakou znáte, pracuje víc s filtry než s tužkou a prostě si s tím hraje tak dlouho, až mu z toho vyleze co se mu líbí. Sice se teď musí naučit jiné postupy, ale už Gimp zkoušel a stačilo mu to. Inkscape má hlavně na grafiku s textem (plakáty, obaly knih,..). Doteď ani nepracoval s vrstvami .. importuje to do bmp. Hlavní problém je velikost těch souborů se kterými pracuje. Ale chtěla bych spíš aby pracoval s legálním sw .. Ale víc než půlka práce na pc je na internetu .. čekala bych že ten limit 10 by mohl být splnitelný, když je dost věcí které nepotřebuje nebo stačí něco obyčejného.

Carny
Level 3.5
Level 3.5
Stav:

Příspěvekod Carny » 22 srp 2013 00:52

petr22 : Ta má sestava je plně dostačující.
iPhone X 64GB Black
Apple Watch S2 42mm

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 22 srp 2013 06:57

Na Photoshop zcela urcite neni - malo pameti, pouze Intel grafika. Na Gimp ktery nic z toho neumi vyuzit to stacit muze.

misazap
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod misazap » 25 srp 2013 18:32

Tak z toho moc moudrá nejsem, je to dostačující nebo není :-(
Photoshop (aspoň ten co máme k dispozici) jel i na tom starém počítači, na kterém už novější Gimp (ovšem s velkými obrázky) už moc nestíhá. Bude pracovat s Gimpem a inkscapem, pokud to nebude vysloveně k ničemu .. protože on si photoshop a corel nekoupí a já se mu o černý programy starat nebudu.

V čem by pomohla jiná grafika? Z toho co dělá nechápu v čem by pomohla lepší grafika .. navíc když bude mít ten starý displej a nový se kupovat nebude.
A ještě ten procesor .. proč třeba zrovna tento .. koukám že má nějakou speciální grafickou podporu - je nám to k něčemu? Takové věci jsou dobré pro hry, možná filmy, ale na statickou grafiku? Možná jsem úplně mimo, ale mě přijde že je potřeba spíš něco co zvládne rychle zpracovat větší množství dat,ne? Vezmou se 4 fotky a splácají se do jedné, na to přece nepotřebuju grafiku, ale paměť a rychlé sběrnice.
Jaký je teď "rozdíl" mezi AMD a Intel .. pamatuju si takový vtip: Kolik je 4+4? Intel:6, Amd: o s m, Amd Intelu: a l e t o j e š p a t n ě, Intel: to je jedno ale rychle. no, snad se někdo i zasmál ..

Jaký je třeba rozdíl mezi http://www.mh.cz/amd-fx-4350.htm a výše uvedeným http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 0000001YXN
mě přijde že AMD má víc cache a ještě je rychlejší a levnější. Ale možná je tam něco co nevidím či neznám .. díky.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • PC na hraní + práci
    od showpayne » 05 čer 2025 16:10 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    6
    1925
    od Alferi Zobrazit poslední příspěvek
    06 čer 2025 09:05
  • PC na prácí s AutoCad
    od kolpe » 02 zář 2024 10:46 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    10
    3051
    od atari Zobrazit poslední příspěvek
    03 zář 2024 18:05
  • Notebook na práci pro přítelkyni
    od theMrDuck » 17 čer 2024 12:50 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    4
    1905
    od theMrDuck Zobrazit poslední příspěvek
    17 čer 2024 19:03
  • Monitor pro práci s grafikou
    od showpayne » 02 led 2025 16:49 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    0
    1563
    od showpayne Zobrazit poslední příspěvek
    02 led 2025 16:49
  • Krátký dotazník pro diplomovou práci
    od VojtaLav » 17 lis 2024 21:38 » v Vše ostatní (Off topic)
    2
    2060
    od VojtaLav Zobrazit poslední příspěvek
    17 lis 2024 22:02

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”