Přepětí - jak se proti němu zabezpečit?

Vše ostatní o bezpečnosti…

Moderátoři: memphisto, Mods_senior, Security team

S.RealD
Level 1
Level 1
Pohlaví: Muž
Stav:

Přepětí - jak se proti němu zabezpečit?

Příspěvekod S.RealD » 17 zář 2013 12:16

Zdravím
Prosím Vás, mám dotaz.
Ačkoliv sem tomu nevěřil, bouřka z léta nam vyřadila dva kompy tak neuvěřitelnym způsobem, až sem koukal. PC (desktop) byly vyplé ale i tak úder hromu nejen vyřadil zdroj ale i desku. zkoušel jsem jednotlivé komponenty a ty prostě nevykazovaly žádnou činnost v jiném PC. Nezajímá mě ani proč, ale jak se proti tomu zabezpečit. Koukal jsem na netu na něco, ale prostě nikde nic pořádně objasněné. Co proti tomu dělat? Napadlo mě, stačila by prodlužka s vlastní pojistkou nebo to chce něco víc? Prostě aby to neprojelo až do ten úraz elektřiny. Budu rád když dáte konkrétní typy. A aby to bylo finančně slušné. Protože zas UPSky mi příjdou zbytečné, když PC nepotřebuje běžet furt. Jde o kanceláře. Děkuji moc

BTW: Nepotřebuju karné připomínky, jak firma je taková a maková. Ano prostě obyč barák jak panelák. Ale proto to tu rozebírám. Děkuji moc
Naposledy upravil(a) Ltb dne 17 zář 2013 13:18, celkem upraveno 1 x.
Důvod: Úprava nadpisu

Reklama
CZechBoY
Master Level 9.5
Master Level 9.5
Stav:
Kontakt:

Re: Přepětí - jak se proti němu zabezpečit?

Příspěvekod CZechBoY » 17 zář 2013 13:24

Zdravím,
na netu se prodává spoustu přepěťovek, mě se od doby co mám přepěťovku zatím nic s pc nestalo :-)
Pokud byly kompy vyplé tak je stačí odpojit ještě od elektřiny a je to na 100% jistý, že se nic nestane ;-)
PHP, Nette, MySQL, C#, TypeScript, Python
IntelliJ Idea, Docker, Opera browser, Linux Mint
iPhone XS
Raspberry PI 3 (KODI, Raspbian)
XBox One S, PS 4, nVidia GeForce NOW

Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 17 zář 2013 13:38

Tak před 10 lety jsem byl asi jediný z bytovky, co mě přežil PC úder bleskem. Byl jsem za blázna, co si pořídil ochranu od Salteku. Všechny TV, videa, rádia atd. co bylo zapojený na 220V bylo kaput. Celý barák s cca 40 bytama. S velkými obavami jsem se pokusil PC zapnout a ono nenaběhlo. Pak jsem si uvědomil, že v ochraně jsou tavný pojistky. Tak jsem je vyměnil a už bylo vše ok - PC poslušně naběhlo. Ještě dneska ji mám a stále přes ní mám zapnutý počítač. I když ochrana už není úplná - přes lan na modem už žádná ochrana není. Už o ní nějaký čas uvažuju, ale čas plyne a stále to odkládám.
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 17 zář 2013 14:12

Jelikož bydlím blízko rozvodny do které pořád šlehají blesky je přepěťovka nutností. V praxi to vypadá tak, že nejprve se vypne PC, pak se ozve rána a následně zhasne celé sídliště. Počítač v pohodě, ale už mi to odpálilo dvě vypnuté TV.

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 17 zář 2013 14:21

RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 17 zář 2013 15:01

Zde je celá problematika, myslím si, docela blbozdorně popsána: http://www.oez.cz/file/279_1_1/
Zároveň z uvedených údajů vyplývá, že samotná přepěťovka na prodlužovačce není dostatečně účinná a musí být doplněna přepěťovkou na patě domu a další v rozvaděči u bytu.
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 17 zář 2013 15:28

Nejbezpečnější je při bouřce elektronická zařízení vypnout a odpojit od el. sítě i netu, pokud je to přes kabel. Od TV a radia odpojit i anténu.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

Kotik
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Kotik » 17 zář 2013 16:19

Přesně tak, nic účinnějšího není, pokud je úder blesku blízko, nepomůže ani pán bůh. Bydlím na vesnici obklopené kopci, vytahovaní TV, PC atd. při bouřce ze zásuvky, bereme jako samozřejmou věc.
Ntb: HP Pavilion 13-a250nc
PC: i7-4770 + Noctua NH-U9B SE2 / GIGABYTE GA-B85M-D3H rev.1.1 / 2x Kingston HyperX Fury White 4GB 1866 MHz / Asus RX-570 OC / Samsung 870 EVO 500GB / Seagate Barracuda 7200.14 - 1TB /BITFENIX Neos, bílá + EVGA 500B / Win11 Home 64bit / AOC i2369VM
+ Genius SW​-HF 5.1 4000

S.RealD
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod S.RealD » 23 zář 2013 15:13

Děkuju, že jste se tu tak rozjeli. Když to řeknu narovinu. Mám tu 50pc. A prostě nemohu před každou blbou bouřkou né-li i v noci vyběhnout do firmičky a všechno vytahat a říkat starým babkám zaměstnankyním, ať si pak ráno lezou po čtyrech a zpátky si to zapojí. Potřebuji prostě jen, aby PC přežily a já pak nemusel laborovat v horším případě i stavět nový PC.
Prostě učinná ochrana. Ta tavná pojistka zní dobře. Chtělo by ke všem PCčkám takže nejlépe aby to bylo cenové dostupné

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 23 zář 2013 15:51

Tavná pojistka je na prd. Než přehoří, blesk udělá své. Jediné účinné řešení (hned za vytažením ze zásuvky) je třístupňová přepěťová ochrana dle brožury, kterou jsem již odkázal.
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 23 zář 2013 16:00

Tavná pojistka na přepětí ani nemusí zareagovat. Sice tam vletí napěťová špička, ale proud který by přepálil pojistku tam není.

Stene
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Stene » 23 zář 2013 16:07

Nepomůže nic až na již zmiňované odpojení kabelu ze zdi :-). Také mi odešel zdroj, před kterým byla pojistka (shořela ona i zdroj)

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Ochrana proti nadměrnému nabíjení u mobilu
    od walderan » 19 led 2025 21:41 » v Mobily, tablety a jiná přenosná zařízení
    1
    2475
    od kecalek Zobrazit poslední příspěvek
    20 led 2025 16:06

Zpět na “Vše ostatní (bezp)”