Jak přes router do NASu?

Problematika administrace LAN či WIFI sítí

Moderátor: Mods_senior

simona81
nováček
Pohlaví: Žena
Stav:

Jak přes router do NASu?

Příspěvekod simona81 » 30 říj 2013 14:46

Dobrý den,

našla by se tady prosím nějaká dobrá duše, která by mi poradila s nastavením přístupu na NAS disk? Jsem grafička a potřebuji se i mimo domov dostat ke své práci, tak jsem si zakoupila NAS disk ZyXEL 310, ale nějak jsem přecenila své síly a nevím si rady s nastavením a bohužel neznám nikoho, kdo by mi mohl poradit :-( Úplně blbá snad nejsem, ale v sítích se opravdu nevyznám. Budete tak hodní a poradíte mi prosím někdo?

Napíšu nejdřív pár základních věcí.

Mám internet od UPC s veřejnou dynamickou IP adresou. V bytě mám za kabelovým modemem wi-fi router TP-LINK, který mi internet kabelem rozbočuje do PC a do zmíněného NAS disku. Co bych potřebovala je, abych se zvenku dostala přes FTP na ten disk. Nic jiného nepotřebuji.

Vím, že jádro pudla bude asi v komunikaci mezi tím routerem a NAS diskem, ale jak přesně to udělat (resp. nakonfigurovat), to nevím. Vím, že mám nějakou IP adresu, pak že má nějakou IP adresu router a nějakou IP adresu NAS, že FTP má nějaký port 21, že se musí něco někam přesměrovat, že se má dát pozor na nějaké DMZ… a to je už trochu moc :smile:

Když bude potřeba, dám sem nějaké screenshoty z menu routeru a menu disku. Pomůžete mi? Moc prosím! :cry:

Děkuju, Simča

Reklama
Mr.TExas
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Jak přes router do NASu?

Příspěvekod Mr.TExas » 03 lis 2013 15:24

Nejjednodušší bude, když zavoláš na UPC - technickou podporu, aby ti pomohli nastavit NAS a router přes telefon. Pokud jim řekneš přesně co máš, tak Ti určitě pomohou.
Jinak pokud na něj chceš přistupovat zvenku, tak není moc co řešit. Pokud ti doma něco routuje provoz, tak akorát bude zrada v tom.

Uziv00
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Jak přes router do NASu?

Příspěvekod Uziv00 » 03 lis 2013 15:38

1. Zprovoznit FTP na vnitřní síti.
2. V nastavení routeru přesměrovat port FTP (19 - 21) na IP adresu zyxelu. FTP spojení se navazuje na portu 21, ale data proudí o jeden port níže.
3. Zjistit jakou Ip adresu máš přidělenou http://www.mojeip.cz/
A to je vše. problém bude s dynamickou IP, nicméně si nemyslím, že ji UPC mění nějak často..
No a "venku" prostě spustíš FTP klienta, a připojíš se na IP adresu přidělenou UPC. FTP bude nasměrován na NAS. Obrázkem se nenech zmást - já používám pro FTP jiné porty.
Přílohy
portForward.jpg

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Venkovní router
    od liborek » 12 lis 2024 20:05 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    2
    2433
    od liborek Zobrazit poslední příspěvek
    17 lis 2024 17:23