Notebook s SSD diskem nefunguje

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Marv.
Level 1
Level 1
Pohlaví: Muž
Stav:

Notebook s SSD diskem nefunguje

Příspěvekod Marv. » 05 led 2014 14:11

Dobrý den, dobrý večer a dobrou chuť, pokud právě obědváte :D

Mám tady obrovský problém s jedním starým notebookem u známých. Je to Acer Travelmate 240LC. Odešel disk a protože prý nebyl k sehnání HDD IDE disk, sehnali takový jen SSD disk. A pak sehnali mne, abych ty disky vyměnil a nahodil tam systém :D Nutno podotknout, že jsem na ten samý notebook házel systém už několikrát předtím, když měl ještě HDD.

1) Nechce kopírovat instalační věci z CD
Tak jsem to vyměnil. A když chci instalovat ikspéčka, tak už při načítání věcí z CD to dělá problémy. Když jsem u 97-99 procent (to se mění), tak vždy u pár posledních souborů to napíše, že "soubor nelze kopírovat, když to přeskočíte, nemusí to fungovat". Tak dám opakovat a už to jde.... :D Zvláštní. :shock: Takhle se zeptá asi na 5-6 posledních věcí.

2) Je to tak pomalé!
No, pak instalace sama o sobě jde. Ale jak je tam hozený systém, je to taaaaaakhleeeee poooomaaalééééééééé. Vždycky to bylo pomalý, ale teď? Myslím, že čekat 7 minut na otevření prohlížeče je docela přehnané, dvě na načtení stránky (ne, připojení je vážně rychlé!), pár minut se otvírá průzkumník, a pokud jde o instalaci něčeho, ani člověk nevidí, že by ten komp něco dělal.

3) Nežere to ovladače
U 240LC byly vždycky problémy s ovladači, hlavně zvuku :D Ten z cédéčka nikdy nešel, musel se stáhnout jiný na Crystal WDM audio atd. atd., ale vždycky se to vyřešilo, instaloval jsem to asi 2x - 3x v minulosti, takže jsem si ovladače, které prokazatelně fungovaly, dal na flešku. Za starých časů to vždycky s nimi šlo napoprvé, skvělé. Tady se tvořila spousta problémů.

i. Jak jsem nainstaloval jako první zvuk, tak šel, ale jak jsem poté nainstaloval grafiku, tak se to tvářilo, jako že tam ten ovladač není, nebyly ani možnosti změnit rozlišení, ani ikona v tray, ve správci zařízení vykřičník. Po instalaci vga driveru a druhém restartu PC jsem se ani nedostal na plochu.... :D :D Po XPčkové načítací obrazovce jen černo. Musel jsem natvrdo vypnout a dát poslední známou funkční cfg. Když jsem se poté pokusil nainstalovat ovladač zobrazení znovu, v půlce problikla BSOD (nedá se stihnout) a systém se restartoval.

ii. Jak jsem nainstaloval jako první obraz, šlo to, ale jak jsem nainstaloval zvuk, po restartu stejně nebylo nalezeno žádné zvukové zařízení. Tak bych do toho kopl, ale to nemůžu, tak jsem odebral ovladač ze správce zařízení, našel jich na netu asi 7 různých jiných, a ani jeden ten zvuk nenainstaloval. Pořád žádné zařízení. Přitom když jsem to instaloval z toho prvního v bodě i., šlo to bez problémů napoprvé :D :D

Q) Víte, čím to může být způsobené, a co s tím mohu udělat? S HDD to vždy šlo. Může to být tím, že je tam SSD? Nebo čím ještě? A proč? A jak? A dá se to spravit? :geek: :huh:

Děkuji za odpovědi.

Edit: Jo, a drajvr na tačped jde, ale je celkem zbytečnej, protože je tam myš. Užitečný to je akorát na zaškrtnutí volby "vypnout tačped, když je připojena myš", ale to jde udělat tím, že ho prostě odeberu.
"Koukám, že máš vopravdu moc fajnovej počítač."

Reklama
Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Re: Notebook s SSD diskem nefunguje

Příspěvekod Pic » 05 led 2014 14:21

Jaký instaluješ OS?
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 05 led 2014 14:21

Kolik ma ten notebook pameti?

Jinak na SSD bych rozhodne neinstaloval XP, ale radsi nejakou distribuci Linuxu.

Marv.
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Marv. » 05 led 2014 14:53

Instaluji Windows XP.

Tento notebook má 512 MB paměti RAM.

Já bych tam taky neinstaloval XP, ale lidé jsou to postarší a nechtějí se učit novým věcem, mimo to v práci mají také XP a používají tam i doma programy, které běží pod Windowsy. :/

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 05 led 2014 14:57

512 MB je strasne malo, minimalni pouzitelna hranice jsou dneska 2 GB.

Marv.
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Marv. » 05 led 2014 15:01

Tak to je, jenže dokud tam nebylo SSDčko, tak to i s 512 jelo správně :(

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 05 led 2014 15:05

Pokud tam mas plne aktualizovane Windows XP SP3 s antivirem a firewallem tak se ti to s 512 MB RAM nehne.

Podivej se do spravce ulozh, co vsecko zabira pamet a vykon procesoru.

Marv.
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Marv. » 05 led 2014 15:39

Tak jó, já se podívám, až tam budu. Teď tam nejsem. Tak to sem pak napíšu. Mám instalačku XPček udělanou v nLite, že tam mám i ten SP přímo v tom plus oddělané nějaké věci pryč. Antivirus je Avast a firewall je Windows firewall.

Tak je pravda, že i s HDD to nebylo dělo, ale jelo to takhle, ovladače fungovaly, programy byly puštěný do 6 sekund, stránky v prohlížeči šly docela rychle, instalace měly normální průběh a šlo to pak spustit. Od doby SSD se na vše čeká několik minut a nic tam nefunguje.

A doplněno - tu paměť jsme rozšířili my na 512, dřív tam byla dokonce poloviční a od výroby taky Win XP :nervous:

petr22
Guru Level 15
Guru Level 15
Stav:

Příspěvekod petr22 » 05 led 2014 15:46

Ony tam byly tenkrat XP, jenze dneska maji XP po vsech aktualizacich 10x vyssi naroky na pamet. Jenom browser si vezme 600 MB RAM - jak to ma fungovat, kdyz je pameti celkem 512 MB?

Kdyz instalujes XP na SSD, je idealni kdyz ten diskovy oddil (NTFS) vytvoris pod Windows 7, aby byl oddil spravne zarovnan. XP to udelaji chybne a disk je pak treba o 50% pomajelsi.

Marv.
Level 1
Level 1
Stav:

Příspěvekod Marv. » 05 led 2014 16:20

Tak já to zkusím vytvořit pod 7 a taky se podívám, co využívá paměť a cpu. Děkuji za odpovědi a pak to sem dopíšu!

zeus
Elite Level 10.5
Elite Level 10.5
Stav:

Příspěvekod zeus » 06 led 2014 17:18

Zatim nikoho nezajimalo, co je to za model SSD disku, treba je to lenoch 'by design' ;)
Prazaci jo ty se maj, az kdyz si me zavolaj..

tomasosi
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Příspěvekod tomasosi » 06 led 2014 17:23

V tuhle chvíli je to jedno. Běhá to pomalejc než s normálním hdd takže i kdyby ten ssd byl nejvetší lenoch tak by to mělo jen alespoň +- stejně jako s hdd
CPU: Intel core 2 Quad Q9550 2,83ghz @ 3,61ghz chladič Arctic Cooling Freezer 7 Pro Rev.2
GPU: Nvidia GeForce GTX 650ti OC 1gb Gigabyte
RAM: 6gb DDR2 1066mhz
HDD: Seagate Barracuda 500gb Sata 6gb/s
Zdroj: Eurocase PFC 400w ( chystá se upgrade )

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Nefunguje nová PC
    od adoyss » 16 led 2025 05:06 » v Problémy s hardwarem
    7
    3526
    od martanius Zobrazit poslední příspěvek
    17 led 2025 02:29
  • T490s nefunguje trackpoint UPDATE Příloha(y)
    od Sadelník1234 » 17 led 2025 21:49 » v Problémy s hardwarem
    3
    3214
    od kecalek Zobrazit poslední příspěvek
    20 led 2025 16:00
  • Snímač otisku najednou nefunguje, laptop Příloha(y)
    od frisby » 17 srp 2024 22:18 » v Problémy s hardwarem
    1
    1673
    od frisby Zobrazit poslední příspěvek
    18 srp 2024 10:46
  • USB-C hub nefunguje na jednom ASUS notebooku s Thunderbolt 4, na jiném ano
    od Atjov1 » 20 bře 2025 19:58 » v Problémy s hardwarem
    10
    5683
    od Atjov1 Zobrazit poslední příspěvek
    03 čer 2025 14:53
  • ASUS PRIME Z790-A WIFI - Intel Z790 + Samsung 990 PRO (Nefunguje Boot & Instalace Win 10) Příloha(y)
    od Polkiking » 14 srp 2024 15:50 » v Problémy s hardwarem
    6
    4534
    od Zivan Zobrazit poslední příspěvek
    15 srp 2024 09:16

Zpět na “Problémy s hardwarem”