Rada s PC za 70k

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

MissNobody
nováček
Pohlaví: Žena
Stav:

Rada s PC za 70k

Příspěvekod MissNobody » 15 dub 2015 11:09

Dobrý den, chystám se kupovat (celkem drahou) sestavu, která by měla podporovat 4k. Mám již sestavu, která si myslím je celkem dobrá a podařilo se mi udržet cenu kolem dané hranice. Potřebovala bych se ujistit, že vše je OK než to koupím. Byla by to docela drahá chyba.

Deska: MSI Z97 GAMING 7 - Intel Z97
CPU: Intel Core i7-4790K
Chladič: Coolermaster Nepton 120XL
Paměť: Kingston HyperX Beast 16GB (2x8GB) DDR3 1600 XMP
Zdroj: CORSAIR AX860, 80+ Platinum 860W
Grafika: Sapphire R9 295X2 8GB GDDR5
Disk: Samsung SSD 850 EVO - 500GB, Basic
Monitor: Acer B286HK - LED monitor 28"
Case: CoolerMaster N600, bez zdroje, černá

Již mám a hodlám k tomu připojit:

Druhý monitor: LG L226WTQ-SF - LCD monitor 22"
Systémový disk: OCZ Vertex 4 - 128GB
Disk: Seagate Barracuda ES ST3250620NS - 250GB SATA II
Disk: Seagate Barracuda 7200.12 - 1TB
Disk: Toshiba StorE Art - 1TB
DVD: LG SuperMulti GSA-H42LRB Retail černá

Díky moc za radu. Chci si být opravdu jistá, že je to OK. Obzlvášť co se týče kompatibility, zdroje a hlavně ohledně vodního chlazení (zda to vůbec půjde vše smontovat - bude dělat zaměstnanec obchodu zřejmě). S vodním chlazením nemám žádnou zkušenost. Díky za jakékoliv konstruktivní poznámky.

Reklama
satik
Level 6
Level 6
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Re: Rada s PC za 70k

Příspěvekod satik » 15 dub 2015 11:34

Chladič bych vyměnil za Noctua NH-D14, je parádně tichý a levná voda stejně nebude chladit o moc líp.

Zdroj bych asi vyměnil za Platinum Seasonic P860W

Grafika - buďto bych počkal na nové karty (R9 390X) nebo ke konci léta (GTX 980Ti) a nebo teď vzal Titan X, R9 295 jsou dvě jádra = problémy s tím spojené - stuttering, v některých hrách to nepoběží, delay, velká spotřeba -> velký výdej tepla -> velká hlučnost...

Case - zauvažoval bych o Fractal Define R4/R5 nebo FD XL R2, jsou to kvalitní prostorné kovové bedny s dobrým cable managementem (kabely jsou vedeny vzadu za deskou), dobře tlumí hluk a mají dobrý airflow - dobré chlazení.

U monitoru si hlavně ohlídej, aby měl obnovovací frekvenci aspoň 60Hz, některé 4K mají 30Hz a hrát na tom hry je utrpení.

Jaké hry jsou na tom v plánu? Předpokládám, že je to hlavně pro singleplayerové hry (pro rychlejší multiplayerové hry je vhodnější 144Hz monitor).
PC: MSI RTX 4090 Suprim X, AMD Ryzen 9 7950x3D, ASUS Crosshair HERO X6670E, 64GB RAM@6000CL30, Fractal Define Torrent, Seasonic PRIME TX 1600W, SSD Seagate Firecuda 530 M2 2TB +
4TB + 4TB SATA Micron 5200 ECO
Periferie: Samsung Odyssey G9 Neo + 2x AOC AG271QG, Razer Deathadder, Ducky Shine7, Steelseries QcK+, Beyerdynamic MMX300, Valve Index

Kohyx
Level 1
Level 1
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Kohyx » 15 dub 2015 11:48

Podle mě by byla dobrá volba zvolit monitory o stejné úhlopříčce a rozlišení. Jde o to, jak je budeš využívat.
Provozuji IT magazín o smartphonech FreeBit.cz a mám rád Apple.

MissNobody
nováček
Stav:

Příspěvekod MissNobody » 15 dub 2015 12:25

Díky za reakce.

Chladič - Ten Nepton 120XL by měl být také celkem tichý (Noctua je asi v tomto ohledu lepší), ale něco jsem teď přečetla a přesvědčil si mě ať to prohodím za Noctua NH-D14. Evidentně vodní chlazení procesoru opravdu je o něco horší než vzduch.

Zdroj - Pročetla jsem dost recenzí a co jsem tam dala by měl být jeden z nejlepších ve své kategorii. Jde o to, že ten Seasonic je zřejmě také dobrý, ale stojí skoro o tisíc víc. Ona se ta cena sestavy prostě plíživě pořád posouvá nahoru a snažím se to ukočírovat. Mohl bys uvést důvod proč ten Seasonic 860W ano víc než tenhle? Resp. proč si myslíš, že je tenhle ne-OK a nahradil si ho Seasonicem.

https://www.techpowerup.com/reviews/Corsair/AX860/

Grafika - Ohledně 295x2 jsem četla různé benchmarky a díky vodnímu chlazení je prý relativně tichá a má nízkou teplotu (na to že jsou to dvě karty de facto). Titan X bych samozřejmě také chěla, ale je jaksi o deset tisíc dražší a to už je prostě moc. Čekat nechci, naopak mám v plánu to koupit dnes či nejpozději zítra. Již to různě studuji asi týden a než dodají např. tuto kartu tak to trvá 14 dní.

Case - Tenhle N600 jsem vybrala kvůli podpoře vodního chlazení, ale i je velice dobrý na tu cenu. Snažím se udržet ten finančí limit a to mě nutí dělat některé kompromisy u case mi to připadá jako relativně malý kompromis a rozdíl je 1-2 tisíce o proti FD. Samozřejmě uznávám, že by se mi líbílo naklikat si počítač z těch nejlepších komponent v kategorii, ale holt člověk může snít. :D

Monitor - Má na DisplayPort 1.2 60Hz, takže to by snad mělo být OK.

Jinak co se týče her hraju především single player věci. Většinou i starší věci (retro :D) takže zrovna tam se to moc nevyužije, ale i nové věci GTA, Witcher, atd. Ale hlavně jsem programátorka a chci vyzkoušet některé technologie (crossfire) a mít větší možnosti při programování grafiky. Monitor samozřejmě na hraní a možná i filmy (časem), ale také na programování (větší plocha 28") atd. je to mix všeho. Dost experimentuji (v programování) a určitě vše využiji o tom nemám pochyb.

--- Doplnění předchozího příspěvku (15 Dub 2015 12:27) ---

To Kohyx: Tak primární budu používat na hry, video a programování. Ten starý asi především při programování na různé dodatečné informace či prohlížeč s články o programování atd. Ono co se týče 4K monitorů si člověk moc uhlopříčky momentálně vybírat nemůže. :D

tobiasekll
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod tobiasekll » 15 dub 2015 13:09

Myslím že v tomhle případě má největší smysl počkat na novou řadu Radeonu od AMD v tvém případě R9 390X, která by měla nést novou technologii pamětí HBM a výkonostně by měla překonat Titan X za znatelně nižší cenu
MB: MSI B450 Tomahawk
CPU: AMD Ryzen 5 3600X
GPU:MSI Radeon RX 470 GAMING X 8G
RAM: Kingston HyperX Predator DDR4 3333 2x8 GB
CPU Cooler: Scythe Mugen Max
SSD NVMe: ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 512 GB
SSD SATA: Crucial MX500 500 GB
Zdroj: EVGA Supernova G2 750 W
Skříň: Nanoxia Deep Silence 3
Windows 10 Pro 64bit

MissNobody
nováček
Stav:

Příspěvekod MissNobody » 15 dub 2015 13:27

No jo no, ale ono to bude třeba za měsíc a víc a pak ještě než spadnou prvotní šílené ceny. Takhle bych to nekoupila nikdy. Já chápu, že za rok nebo dva bude vše lepší a 4k bude mít více monitorů, které to podporují a budou lepší. Jenže takhle bych mohla čekat pořád. Až výjde 390X tak se vsadím, že by mě někdo odrazoval ať si počkám raději na novou kartu od NVidia, která zase překoná tuto. Co konkrétně je špatného na té 295x2? Všechny recenze co sem četla ji ukazují jako výbornou kartu. Má menší spotřebu než dvě 290X, nižší hlučnost a teplotu, je téměř stejně rychlá jako 290X CF, zabírá jen jeden slot, zvládá 4K solidně. Kdybych měla deset tisíc navíc, tak koupím Titan X, ale nemám holt. :D

satik
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod satik » 15 dub 2015 13:36

Seasonicy momentálně většina lidí považuje za top zdroje (sám ten 860W zdroj mám, viz sestava v mém podpisu), i když v téhle cenové kategorii to už asi bude podobné. Oba mají záruku 7 let.

Opravdu to tak moc spěchá? Ty nové karty by 4K měly zvládat mnohem líp, případně co třeba ten PC koupit zatím s nějakou levnou provizorní kartou a tu pak prodat?
R9 390X by měla nejspíš stát 600$, u nás tedy asi 18-20K s výkonem kolem R9 295x2 a měla by vyjít v červnu.

FD se dává i do počítačů za 25k, naní to zas až takový cenový luxus a vážně ta case patří mezi top svými vlastnostmi. (jen teda netuším, jak je na tom s vodním chlazením).

Na zkoušení crossfire bych do toho starého PC vrazil dvě starší AMD karty, z bitcoin éry jich je spousta a dají se sehnat hodně levně. Podle mě lepší varianta než si tím zbytečně "kazit" hlavní počítač :)

Jinak zdravím kolegyni, kde programuješ, jestli to není tajné? :D
PC: MSI RTX 4090 Suprim X, AMD Ryzen 9 7950x3D, ASUS Crosshair HERO X6670E, 64GB RAM@6000CL30, Fractal Define Torrent, Seasonic PRIME TX 1600W, SSD Seagate Firecuda 530 M2 2TB +
Periferie: Samsung Odyssey G9 Neo + 2x AOC AG271QG, Razer Deathadder, Ducky Shine7, Steelseries QcK+, Beyerdynamic MMX300, Valve Index

tobiasekll
Level 4
Level 4
Stav:

Příspěvekod tobiasekll » 15 dub 2015 14:10

Jde o to že ty nové Radeony vyjdou do dvou měsíců a jako jedny z prvních karet budou mít HBM paměti. Nvidia zkrátka nemá čím překonat 390X, právě že soupeř 390X má být 980ti, ale ta má využívat ''staré'' GDDR5 paměti. Takže si myslím že se ty blbé dva měsíce vyplatí počkat na silnou jednočipovou kartu která bude výkonostně jak Titan X ale hlavně levnější. Toť můj názor, ale kup jak myslíš. Satik má pravdu s těma dvoučipovými kartami.
MB: MSI B450 Tomahawk
CPU: AMD Ryzen 5 3600X
GPU:MSI Radeon RX 470 GAMING X 8G
RAM: Kingston HyperX Predator DDR4 3333 2x8 GB
CPU Cooler: Scythe Mugen Max
SSD NVMe: ADATA XPG GAMMIX S11 Pro 512 GB
SSD SATA: Crucial MX500 500 GB
Zdroj: EVGA Supernova G2 750 W
Skříň: Nanoxia Deep Silence 3
Windows 10 Pro 64bit

MissNobody
nováček
Stav:

Příspěvekod MissNobody » 15 dub 2015 14:22

Zdroj - No jediný způsob jak to stáhnout k 70k bylo najít stále vynikající zdroj, který je o něco levnější než ty nejlepší. Prostě k téhle sestavě za 70k nelze říct, tak tam dejme o stupínek lepší komponenty a bude to stát 80k. Nejlepší sestava za 70k je ta za 80k, paráda :D

Jinak trochu informace jak k tomu přistupuji: Já už u téhle sestavy nefunguji stylem co by tam bylo lepší dát (to bych se nedobrala nikam a stálo by to majlant), ale jaký je důvod proč mám odstranit tuto komponentu (tedy např. link na recenzi, která ukazuje, že je tam nějaká zásadní chyba nekompatibilita atp.). Jediný posun už je k levnější komponentě, která je stejně dobrá nebo lepší než ta stávající. Jako se to stalo u toho Noctua, který je lepší, ale i levnější paradoxně. Posunem k dražším komponentám se ten limit 70k udržet nedá (a k tomu limitu jsem došla právě podobným posunováním, ale u něj už prostě říkám dost 70k a stop). I tak je to celkem pálka na sestavu (rozhodně můj nejdražší upgrade ever).

Case - Ano, ale jde to proti mé ^^ filozofii, že pokud není ten stávající case špatný, tak přidávat něco dražšího by přesáhlo rozpočet. Neboli mě nezajímá proč je to dobré, ale proč ten stávající case je nevhodný či nekompatibilní.

Grafika - 295x2 technicky není CF (tedy nemá většinu těch problémů - teplota, hluk, dva sloty), ale zároveň se tak de facto tváří z pohledu programátora což je výhodné. Stále nevím co je 295x2 tak špatného, krom toho, že existují lepší karty a když budu čekat, tak budou (logicky) ještě lepší. Ale co je konkrétně špatně na 295x2, že bych to měla zvážit? Fakt, že by to šlo za více peněz či čekání lépe není dostatečný argument. Viz. výše.

Neberte to zle, ale já chci koupit (logicky myšleno v řádu dnů) sestavu za 70k a vy mi říkáte počkej do léta nebo překroč ten limit. Zkuste se na to podívat z mého pohledu. Já chci opravdu sestavu koupit brzy a mám holt limit 70k (což není zase tak málo). Momentální sestava je na limitu, takže dražší věci prostě dávat nemůžu.

Spíš mi jde o to, zda to vše bude fungovat, jestli to utáhne zdroj, nebude se to přehřívat nebo zda někdo ví o nějaké komponentě, která by měla nějaké vady o kterých nevím (jako např. GTX 970 3.5 + 0.5). Ano, kdybych měla víc peněz, tak můžu vyměnit tu a tamtu komponentu za ještě lepší, ale znovu opakuji nemám.

Nicméně díky za připomínky, vše si pročítám (recenze atp.) a zvažuji kdyby to šlo nějak proházet, ale finanční limit je holt.. limit. :D

Jinak zdravím kolegyni, kde programuješ, jestli to není tajné?

Je to jenom taková malá soukromá firmička o asi 6-ti lidech nic významného nebo známého. :lol:

satik
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod satik » 15 dub 2015 14:43

Ok, nepočítal jsem, kolik to celkově vychází v součtu a ani to moc neřešil :)

Potom tedy:
-Paměti bych vzal klidně nějaké obyčejné (jen si ohlídej max 1.5V), nemá moc smysl připlácet na "lepší", nemá to téměř vliv na výkon a ten "hřeben" (chladič) pamětí se někdy plete chladiči CPU
-Procesor na hry stačí i5 4460, případně se dá ušetřit tím, že místo i7 vezmeš Xeon (je to v podstatě levnější i7, ale nemá integrovanou grafiku a nemá (obvykle) odemčený násobič - není vhodný na taktování)
-S tím case tedy uvidíš, snad se tam ta R9 295x2 uchladí, ta FD prostě vlastnostmi patří mezi top, takže když uvažuješ o R9 295x2, tak bych si dost rozmyslel, do jaké bedny to budu strkat, je to grafika s největší spotřebou na trhu - s největším výdejem tepla :)
- Zdroj to utáhne, těch 860W je v tomhle případě celkem optimální

MissNobody
nováček
Stav:

Příspěvekod MissNobody » 15 dub 2015 16:40

Pamět - Souhlas, původně jsem tam měla 2166 a teď jsem to sundala na 1600.

Procesor - A jaký Xeon konkrétně místo té 4970k? Hledám, ale cenově moc levnější nevypadají, ale moc se v nich nevyznám, možná koukám na nějake nesmysly. Nevím jestli chci šetřit na výkonu (procesoru). Přeci jen nehraji jen hry, mám vývojové virtuálky, Visual Studio a ty potřebují co nejvíce výkonu. Ale možná jsou stejně výkonné. Kdyby neměly integrovanou grafiku, tak bych to vcelku uvítala.

Case - Dobře, dala jsem tam ten FD R5, ale teď zase musím 1.300,- ušetřit někde a celkem dost věcí je již zafixovaných (monitor, asi i grafika, chladič, case, deska, zdroj) leda snad ten procesor, kdyby to šlo. :D

Zdroj - Dík, je dobré to mít potvrzené od více lidí. Na tom celá sestava doslova stojí a padá.

Simroth
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Simroth » 15 dub 2015 16:51

http://www.czc.cz/intel-xeon-e3-1231v3/153117/produkt

Je levnější než i7 ale stejně výkonnej.

Tak sem kdyžtak hoď celou sestavu v košíku a bude to přehlednější.
CPU - Intel Core i7-9700K + Noctua NH-D14
MB - MSI MPG Z390 GAMING PRO CARBON
RAM - HyperX 16GB KIT DDR4 3200MHz
GPU - GeForce GTX 1070 GAMING X 8G
PSU - EVGA 650 GQ Power Supply
CASE - Fractal Design Define C TG

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • HW - rada u komponentů
    od PavelKilleR » 12 čer 2025 23:03 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    1188
    od PavelKilleR Zobrazit poslední příspěvek
    13 čer 2025 15:10
  • Rada ohledně zdroje k pc
    od Lokna » 12 kvě 2025 12:16 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    3296
    od windroid2 Zobrazit poslední příspěvek
    12 kvě 2025 13:20
  • Rada s výběrem monitoru
    od Ondrejjj » 10 pro 2024 23:52 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    4
    1783
    od Ondrejjj Zobrazit poslední příspěvek
    11 pro 2024 11:01
  • PC okolo cca 25k (Kontrola a rada ohledně HW)
    od Mr.N00B » 04 dub 2025 18:37 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    1
    2141
    od Alferi Zobrazit poslední příspěvek
    05 dub 2025 11:36
  • Rada s výběrem komponent/PC - cenový strop 70 000 Kč
    od Narthelianail » 16 črc 2024 07:29 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    4
    2262
    od Kminek Zobrazit poslední příspěvek
    16 črc 2024 11:29

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”