Zdravím,
Nedávno mi v PC umřel můj starý systémový disk (sata SSD), tak jsem se rozhodl udělat upgrade a koupit NVMe (Patriot M.2 P310 240GB). Disk jsem dal do desky do nejvíc vrchního M.2 slotu, který na ní je. Po nastartování je disk viditelný v BIOSu a je dokonce viditelný ve správci disků v už nainstalovaném Windows 11 (na jiném disku).
Problém nastane v okamžik, kdy chci udělat čistou instalaci. Instalační USB jsem vytvořil pomocí aplikace "Windows media creation tool" od microsoftu. Pokoždé, když se z tohoto USB pokusím nabootovat, tak jsem hned přivítaný hláškou, že je potřeba nainstalovat ovladač.. V manuálu desky jsem se dočetl, že bych měl zkusit nainstalovat AMD-RAID ovladač (nevím moc proč když RAID nemám ale ok). Stáhnul jsem ze stránek výrobce desky ovladač a nainstaloval jsem AMD-RAID bottom controller (je to jediný ovladač, který Windows považuje za kompatibilní s mojim Hardwarem). Poté mě instalace nechá bez problémů dojít až na výběr disků, kde ale ten nový M.2 disk není viditelný. Zkoušel jsem se dívat i na DISKPART, kde to sice vypadá, že ten systém ví, že tam nějaký další disk ještě je, ale vypsaný tam není (v možnosti list disk je přeskočené číslo Disk 2).
Dokázal by mi někdo poradit jak teď dále postupovat? S takovým problémem jsem se nikdy nesetkal..
Základní deska: Gigabyte B550M K rev 1.0
RAM: 2x8GB 26666MHz CL19
disk: Patriot M.2 P310 240GB (PCIe 3.0 x4)
CPU: AMD Ryzen 5 3600
Instalace Windows 11 - nevidím nový M.2 disk
- šulda
- Level 4.5
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Instalace Windows 11 - nevidím nový M.2 disk
Odpoj všechny disky a nech jen ten nový systémový, pak udělej instalaci win.
Člověk se pořád učí.
Ten RAID mas aktivovany v BIOSu. Zkratka je tam enstandardni rezim co nema ovladac primo v instalaci.
Ty pomale pameti ti navic vyrazne zpomaluji procesor, ale to neni problem instalace.
Ty pomale pameti ti navic vyrazne zpomaluji procesor, ale to neni problem instalace.
Pokud je tam zapnutý RAID tak to muselo být nastaveno jako defaultní nastavení desky. Což mi příjde zvláštní, ale můžu zkusit projet BIOS jestli tam náhodou není možnost ho vypnout.
K těm RAM je mi to jasné, ale momentálně to není na pořadu dne
.
Dodatečně přidáno po 10 hodinách 27 minutách 52 vteřinách:
Tak jsem byl v UEFI.. SATA mode je nastavený na AHCI, NVMe RAID Mode je disabled. Takže tímto to nejspíš nebude. Žádnou jinou možnost ohledně NVMe jsem tam nenašel.. maximálně tak self test, který mi ale asi moc nepomůže.
K těm RAM je mi to jasné, ale momentálně to není na pořadu dne

Dodatečně přidáno po 10 hodinách 27 minutách 52 vteřinách:
Tak jsem byl v UEFI.. SATA mode je nastavený na AHCI, NVMe RAID Mode je disabled. Takže tímto to nejspíš nebude. Žádnou jinou možnost ohledně NVMe jsem tam nenašel.. maximálně tak self test, který mi ale asi moc nepomůže.
Tak to bylo způsobené špatným usb diskem.
- šulda
- Level 4.5
- Pohlaví:
- Stav:
A odpojil si ty ostatní disky před instalací?
Člověk se pořád učí.
Neodpojil, protože nevěřím tomu, že by to pomohlo s viditelností toho disku, když to opravila nová fleška.
Byl snad ještě nějaký jiný důvod proč to udělat? EFI oddíl se mi vytvořil na správném disku..
Byl snad ještě nějaký jiný důvod proč to udělat? EFI oddíl se mi vytvořil na správném disku..
Ale pomuze to aby se cast Windows nenahrala na jiny disk nez systemovy.
Pokud k tomu nedoslo, tak OK.
Pokud k tomu nedoslo, tak OK.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2
- 2171
-
od Søren