Dělají phishing idioti?

...

Moderátor: Mods_senior

mikel
Level 5
Level 5
Pohlaví: Muž
Stav:

Dělají phishing idioti?

Příspěvekod mikel » 16 bře 2008 09:17

Nedá mi to a musím se s vámi podělit o historii jedno phishingového emailu, který jsem v posledních dnech dostával. Není to nis nového, ale hezky jsem se u toho zasmál.

Nedávno mi přišel phishingový email, takový ten klasický, že Česká Spořitelna upravuje zabezpečení internet bankingu a mám se přihlásit na bla bla odkaz, abych aktualizoval své údaje o přihlášení. Docela obyčejná věc v poslední době, ale chybička se vloudila - byl napsán celý anglicky. Tak jsem se zasmál, že autorovi(rům) ještě nikdo nevysvětlil, že Česká Republika není nějakou kolonií UK nebo USA anebo že existují jiné jazyky na té naší kulaté planetce. A jestli si někdo myslí, že banky komunikují se svými klienty pouze v angličtině a ne v příslušném lokálním jazyce, asi se musel pořádně uhodit o klávesnici. :D
Zasmál jsem se, email jsem smazal a dny plynuly dále, až tu pojednou ...

No ano, přišel další, obsahově stejný email. Ale tentokrát musela autorovi spadnout na hlavu encyklopedie a otevřít se na heslu Czech Republic, protože tentokrát zřejmě pochopil že se u nás mluví a píše česky. Samozřejmě si tento objevitel, neznalý našeho jazyka, vzal na pomoc jeden z existujících překladačů a mnul si ruce, jak na nás neznalé čecháčky vyzrál, ale k jeho smůle jsem se tentokrát neudržel a málem jsem se já praštil o klávesnici .... smíchy. :lol:

Tady vám kopíruju onen "přeložený" email, ať si uděláte představu o autorově inteligenci a snad se i pobavíte jako já:

Drahousek Zakaznik,

Ceska Sporitelna docasny prerusit tvuj ucet.
Duvod : Karta Cislo nedostatek. My naridit tebe az k cely neurc. clen ucet aktualizovat asi tolik my pocinovat odemknout tvuj ucet.

Az k dat na pretres clen urcity aktualizovat beh cvaknout zde :
<odkaz samozřejmě odstraněn, ať pořád neklikáte na co nemáte :wink: >

Druhdy tebe mit cely clen urcity beh , my vule poslat tebe neurc. clen elektronicka posta oznameni aby tvuj ucet is pristupny zas. Potom tebe pocinovat pristup tvuj ucet kdykoliv.
Clen urcity hlaseni darovat vule byt bajecna vec do drzost a opatreny do nas bezpecny databazovy .
-li tebe byt ve stychu az k darovat naridit hlaseni tvuj ucet vule byt automaticne odstranit dle Ceska Sporitelna databazovy

Copyright © Ceska Sporitelna , Vsechna prava vyhrazeny
Znáte pravidla?
Tipy a triky ve Windows XP
Návody: HijackThis, MWAV, CCleaner (THX to mijaja)
Problémy, které chcete vyřešit pište sem do fóra. Neposílejte je emailem ani po ICQ!

Reklama
karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Re: Dělají phishing idioti?

Příspěvekod karlos » 18 bře 2008 08:35

Mám vážné obavy, že phishing nedělají idioti. Naopak...
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

Weslo
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Weslo » 18 bře 2008 08:38

Dle toho odkazu co uvedl karlos jsou idioti spíš na druhé straně barikády...
E2180 | DFI LP UT ICFX 3200 TR2/G | 2x 1GB DDR2 800Mhz A-Data | ASUS HD 3650 512MB | WD 200GB | Corsair VX450 450W | Windows Vista Ultimate
Intel Little Falls 2 | 256MB DDR2 | 2x400GB | Fortron 250W | FreeNAS

mike007
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod mike007 » 18 bře 2008 08:42

Každý den takových emailů dostávám minimálně pět a už to trvá přes měsíc... Začínají mě tím docela štvát.
Nejlepší hra je Excel!
Pravidla fóra PC-helpJak označit téma za vyřešené
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
UPOZORNĚNÍ - můj Skype, Soukromé zprávy či email neslouží jako tech. podpora.
Dotazy pište do fóra. Od toho tu je.

Cipera
Level 1
Level 1
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Příspěvekod Cipera » 18 bře 2008 08:45

Dnes jsem jich vymazal celkem 27 .. :shock:
a to nejsem a nikdy jsem nebyl klientem ČS.

Už se nedá říct, že to jen obtěžuje .. ani antispam filtr na to pořádně nefunguje .. :-(

mike007
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod mike007 » 18 bře 2008 08:52

Taky nemám Českou spořitelnu. Ani moje banka neví můj email.
Nejlepší hra je Excel!
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»

memphisto
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod memphisto » 18 bře 2008 09:07

Já mám Spořku.denně mě bombardují ty jejich meily a nereaguju. už i to kolik jich chodí je podezřelé. Nevím jak vy, ale ti co jim dali své data jsou podle mě blbouni, protože na tohle mohl skočit snad jen nějaký ňouma a nebo naivní důchodce :roll:

PS: Idioti to určitě nejsou. Viděl jsem už několik hodně podařených meilů u kterých by jsi nepoznal, že není opravdu pravý. Jinak daleko větší idioti jsou ti, co na to skočí. Kdyby to alespoň nebylo v azbuce. Jo a FFmě na ty stránky, co byly v odkazech ani nechtěl pustit zatím co IE úplně bez problémů
PRAVIDLA PC-HELP.CZ, PRAVIDLA sekce HijackThis, HijackThis návod, Memtest, CCleaner
Logy z programu HijackThis neposílejte prosím přes SZ, ale vkládejte je do patřičné sekce. Děkuji

Tomina
Level 5.5
Level 5.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Tomina » 18 bře 2008 10:12

Musím se podělit.Jak se zdá,tak jim to blýsklo hlavou,a překlad je už téměř povedenější.Dostal jsem včera tento meil,který sem zkopíruju,je to také na zasmání,ale osobně si myslím,že blbec je ten,kdo tomu uvěří na klikne na odkaz..já osobně podotýkám,že účet u Spořky nemám,ale otec přes můj PC platí faktury na servisu24:

Vazeny Ceska Sporitelna vyuctovat drzitel,

Vzhledem k nekolik selhalo prihlasit pokusy aby vy online vyuctovat, tvoji Ceska Sporitelna vyuctovat vlastnosti mit byt zakazany za od ten cas od tomu oznameni. Na dalsi vyuctovat znalosti, aby restaurovat vas vyuctovat vlastnosti i vytvaret nejaky online platba, musite kontakt nas u Ceska Sporitelna.

Tomu poselstvi je na znalosti ucely jenom. Potesit chapat ta my neumi reagovat aby jednotlivy zpravy skrze tomu emailovy oslovit. Ono neni zajistit i mel by ne byvat zvykly na kreditni karta souvisejici otazky.:

1. Kontaktujte nas ve Ceska Sporitelna

2. Prihlasit na do tvou online bankovni konto i prosetrit tvou Vyuctovat Vlastnosti.

Po te co vy predlozeny tvoji poselstvi, overit na za reakce uvnitr 24 hodiny.

© Ceska Sporitelna a.s. Vsechna prava vyhrazena. Materialy urcene pro verejnost.

P.S.: pokud by se kliklo na odkaz dostanete se na stránku,která vypadá jako klasická od Spořky s tím rozdílem,že při pohledu na adresu,tam není ceskasporitelna.cz či něco podobného,nýbrž sebjaysquare.com Zde to není potřeba ani komentovat..

mike007
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod mike007 » 18 bře 2008 10:27

Tak tam něco zadej, ať je sranda. Já obvykle zadávám číslo účtu 12345678 a heslo kissmyassyouspamer :lol:
Nejlepší hra je Excel!
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»

pikaso.andreas
Level 4
Level 4
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod pikaso.andreas » 18 bře 2008 11:03

Verzí toho mailu je několik. Je pravda, že mně jich tolik nechodí, ale už jsem dostal asi tři různé verze. je to k zasmání a jako mike007 občas doplním do těchto dotazníků nějaké obludné informace... Je mi jen líto lidí, co nejsou tak znalý internetu a doopravdy vyplní své informace o účtech. Jen mě zajímá, jestli lze výrobce těchto mailů nějak postihnout... :evil:

EDIT: myslím, že lidé co ten mail tvoří nejsou až zas tak idioti.. Dokáží použít adresu spořitelny jak mailovou tak i internetovou.. Sice ta stránka je taky anglicky, ale třeba to napraví.
Rád se přiučím od zkušenějších... A učený z nebe nespadl :-D

Když mám čas, dělám geoboardy pro děti.

karlos
Master Level 8
Master Level 8
Stav:

Příspěvekod karlos » 18 bře 2008 13:30

Tomino, ne vždy je ten email takto tatarský. Dnes jsem dostal již dvakrát následující verzi:

Vazeni klienti,

radi bychom Vas upozornili na novou verzi podvodneho e-mailu (tzv. phishingu). Nova verze e-mailu ma jako ty predesle vzbudit dojem, ze byla odeslana z e-mailove adresy Ceske sporitelny, tentokrat vsak z oficialni e-mailove adresy banky csas@csas.cz. Obsahuje odkaz v tele na udajne webove stranky internetoveho bankovnictvi banky a uzivatel je vyzvan k prihlaseni, tedy zadani osobnich bankovnich udaju.
Prosim, verifikujte tuto emailovou adresu kliknutim na spojeni nize:

https://ww.servis24.cz/ebanking-s24/dis ... 03&lang=cs
Verifikovaci spojeni je platne do 24 hodin.

(pokud si někdo chce na vlastní riziko vyzkoušet odkaz, pak si doplňte třetí w)

Pokud si chce někdo kliknout a nemá funkční antivir, ať počítá s okamžitou instalací trojana do jeho systému, teprve potom je zobrazena stránka, která je jako vejce vejci podobná té, kde se přihlašujeme do aplikace servis24, pouze s tím rozdílem, že tlačítka mají anglické popisky. Pokud ten človíček z reportáže dostal tuto verzi a je skutečně jen uživatelem počítače (a nenechme se mýlit, takových lidí je většina), který ani neví, že by měl zabezpečit počítač proti útokům, pak se ani nedivím, že jim naletěl...
Co nejde silou, jde ještě větší silou... :-)

mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod mmmartin » 18 bře 2008 16:00

Přesně to přišlo i mně, jen s tím rozdílem, že popisky na údajné stránce ČS byly už česky a jediným pozorovatelným rozdílem oproti oficiálním stránkám ČS byly mírně - ale opravdu je velmi mírně - rozmáznuté kontury na "přihlašovací" stránce.
Jen mě zajímá, jestli lze výrobce těchto mailů nějak postihnout...

Samozřejmě lze, je to jednoznačně pokus o podvod. Problém je jen v tom, že i když zde je žalobce a tím pádem je zde i soudce, jenom ten obžalovaný se někam vytratil. Ale naše čacká policie ho zcela jistě najde a dopraví před soud.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

Zpět na “Vše ostatní (inet)”