Zvuková karta pro nahrávání kytary?

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Mazůrek Petr
Level 2
Level 2
Pohlaví: Nespecifikováno
Stav:

Zvuková karta pro nahrávání kytary?

Příspěvekod Mazůrek Petr » 16 črc 2011 12:27

Ahoj,
zdravím všechny. Napadlo mě, že bych mohl investovat do nějakého softwaru pro modelování kytarových efektů, protože na žádný nahrávání s mikofonem vybavení nemám, ale mám hodně otázek, na které by mi tu třeba mohl někdo odpovědět. Je jasný, že integrovaná zvukovka na tohle nestačí, zvažoval jsem od M-Audio takovou tu do USB, ta má i otvory pro kytarové jacky.

http://kytary.cz/m-audio-pro-tools-recording/HN113211/

Jen mě zajímá, jak velký to bude skok. Momentálně, když se pokusím přes line-in z tranzistorovýho komba něco nahrávat, zní to relativně dobře, pokud to je na clean kanál, ale jakýkoliv zkreslení způsobí, že se nuance v tónu smažou a zbude jen jednolitý bzukot. Když bych ale měl zvukovku, která by mi umožnila nahrávat 48-90 kHz, tak by se i přes nahrávání s např. Audio Recorder for Free projevil hooodně výrazný rozdíl? Samozřejmě, že doufám, že jo, ale zvukovku tě jen tak někdo vyzkoušet nenechá, takže bych raději šel do jistých vod :D

Další věcí je, že připojením kytary přímo do zvukovky budu mít extra slabý nezesílený zvuk na vstupu. S tím by si pak nějaký software dovedl poradit, nebo je lepší prohnat to třeba na velmi malé zesílení nějakým zesilovačem?

Moje zvukovka je jen mizerný Realtek AC97.

Děkuji za všechny postřehy. Jestli bude potřeba něco dále specifikovat, jsem plně k dispozici. Všiml jsem si třeba, že mé reproduktory nejdou nastavit na vyšší hlasitost, protože pak začnou bzučet. Znamená to slabou zvukovku nebo ještě něco jiného? Byl bych rád za každý postřeh.

Díky za případnou pomoc. :smile:

Reklama
mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Zvuková karta pro nahrávání kytary?

Příspěvekod mmmartin » 16 črc 2011 12:41

Karta má sice vstupy pro kytarové jacky a v popisu je zmiňována možnost připojení kytary nebo basové kytary, takže s úrovní signálu by problém být neměl, ale jinak je celostránkový popis v odkazu plný zcela zbytečných keců bez jediného technického parametru, na základě kterého by bylo možné posoudit vlastnosti karty. Jediným náznakem technického popisu je věta "1 symetrický XLR mikrofonní vstup, 1 linkový/nástrojový vstup, 2 analogové cinch výstupy", jejíž informační obsah je srovnatelný s konstatováním autosalón, že nabízený automobil má 4 kola, volant, tři pedály a řadicí páku.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 16 črc 2011 13:29

Mazůrek Petr píše:Ahoj, Když bych ale měl zvukovku, která by mi umožnila nahrávat 48-90 kHz, tak by se i přes nahrávání s např. Audio Recorder for Free projevil hooodně výrazný rozdíl?

WTF? :evil:

Frekvenční rozsah zvuku, který většina lidí vnímá, začíná kolem 16 Hz a dosahuje k 16 kHz (teoreticky je oblast slyšitelnosti 16 Hz - 20 kHz). S rostoucím věkem horní hranice výrazně klesá. Nejvýznamnější rozsah je 2–4 kHz, který je nejdůležitější pro srozumitelnost řeči a na nějž je lidské ucho nejcitlivější. Nejvyšší informační hodnota řeči je přenášena v pásmu 0,5–2 kHz. wiki
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

Mazůrek Petr
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Mazůrek Petr » 16 črc 2011 19:33

Za to, že tam jsou kecy, za to nemůžu, jen jsem chtěl ukázat, o co se zrovna jedná. Záznam 48 kHz (lépe ale 96 kHz) nemá souviset s tím, co konkrétně slyší lidské ucho, ale s kvalitou záznamu, na kterou je zrovna elektrická kytara dost citlivá. Prostě čím víc tím líp.

M-audio v nich má prý zvukovky fast track, nicméně tenhle konkrétní kousek prý za moc nestojí.

Upravím svoji otázku takto: V nahrávacím programu můj line-in port hučí, i když je ztumený na minimum. Tím, jak se přidávají efekty, signál je tak zesílený, že je šum nesnesitelný. Šum ale nepochází z komba, ale ze samotného line-in, protože kombo nezpůsobí žádný nárust hluku. U kvalitní zvukovky by tohle mělo být v pohodě? Krátce a jednoduše, dá se říct, jaké zvukové karty do 2 500,- patří mezi ty kvalitnější? USB či do slotu? Budu rád za jakýkoliv poznatek.

--- Doplnění předchozího příspěvku (Sob Črc 16, 2011 8:41 pm) ---

Tak mám další poznatek. Line-in hučení na prázdno se velmi podstatně sníží, když nepoužívám žádné prodlužovačky nebo kombo, ale do své zvukovky kytaru bez redukce přímo nepíchnu a i tak se bojím, aby ten šum tam nebyl i s novou zvukovkou. Teď mi to vrtá hlavou...

mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod mmmartin » 17 črc 2011 11:20

Hučení je pravděpodobně způsobené zemní smyčkou, která vznikne spojením komba a zvukové karty. Pomůže audio oddělovací transformátor (DIBox), pomocí kterého lze smyčku přerušit.
Pokud ti někdo poradí, že stačí kombo připojit přes dvoužilový prodlužovací síťový kabel nebo do zásuvky s ulomeným ochranným kolíkem, považuj ho za člověka, který ti usiluje o život.
Zda zvukovou kartu do USB nebo do slotu: každopádně do USB (případně do Fire wire). Jednak proto, že karty do slotu mívají pouze 3,5 mm konektory Jack, které jsou nespolehlivé, karty do slotu taky mají většinou horší odstup rušivého pozadí, který je způsobený jednak indukcí rušivých napětí přímo z okolních karet, jednak nedostatečně filtrovaným napájecím napětím ze zdroje PC. Z toho důvodu je také lepší, když externí karta není napájená z USB, ale má externí napájení z vlastního adaptéru.
ASUS Prime Z390-P / Hexa Core Intel core i5 Coffee Lake-S / Gigabyte GeForce GTX 650 Ti / FORTRON BlueStorm Bronze 80PLUS / W 11

Mazůrek Petr
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Mazůrek Petr » 17 črc 2011 12:02

Díky za rady. Ten mezistupeň komba tam docela vadí. Pokud bych chtěl zapojit kytaru přímo do externí zvukovky, třeba této:

http://www.muzikant.cz/zvuk-a-nahravani ... -61496.php

Bude signál dostačující pro programy jako třeba Amplitube? Nebude tam chybět předzesilovač? A naopak, může se objevit to 60Hz hučení i při takovém propojení?

mmmartin
Moderátor
Elite Level 10
Elite Level 10
Stav:

Příspěvekod mmmartin » 17 črc 2011 12:54

V textu se praví
Připojit lze buď dvě kytary (díky dvěma Hi-Z nástrojovým vstupům) a nebo jednu kytaru a jeden mikrofon.
a nezbývá než tomu věřit, zase tam nejsou uvedené žádné konkrétní parametry (jako je např. citlivost vstupu v mV) kromě rozměrů, což je informace na dvě věci - to ale samozřejmě není tvoje chyba. Jediné, co uvádějí, je rozlišení 24bitů/96kHz.Problém je ale v tom, že ani na stránkách výrobce není jediný konkrétní parametr.

Mazůrek Petr
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Mazůrek Petr » 17 črc 2011 20:08

http://www.muzikus.cz/pro-muzikanty-tes ... eten~2010/

Tady jsem našel recenzi téhle potvůrky.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení