Tvorba webu/aplikací Vyřešeno

Místo pro dotazy a rady ohledně programovacích jazyků (C++, C#, PHP, ASP, Javascript, VBS..) a tvorby webových stránek

Moderátor: Mods_senior

matty
Level 1.5
Level 1.5
Pohlaví: Muž

Tvorba webu/aplikací

Příspěvekod matty » 09 lis 2024 13:41

Zdravím chtěl bych rozšířit schopnosti v oboru programování aplikací a tvorbě webu. Kdysi jsem na škole měl pár hodin tvorby webu, ale spíš jsem se zaměřoval na administraci systémů a počítačových sítí a u toho jsem skončil a nějak se tím živím. A teď bych se chtěl znova od začátku dostat do programování. Asi nejdřív začít u webovek a pak nějaké aplikace/sw.

Mohli byste mi dát nějakou radu kde začít, doporučit nějakou literaturu nebo jestli je lepší zaplatit si nějakou rekvalifikaci.

Díky.

Reklama
Eastrin
Level 3.5
Level 3.5

Re: Tvorba webu/aplikací

Příspěvekod Eastrin » 10 lis 2024 16:22

Ahoj, je skvělé, že se chceš vrátit k programování! Začít u webu a pak přejít k aplikacím je rozumný přístup, který ti umožní postupně zvládat základy a zároveň se přiblížit praktickým dovednostem.

1. Základy tvorby webu:
HTML a CSS: Doporučuji začít s HTML a CSS, protože tyto jazyky tvoří základ webových stránek. Kromě kurzů na internetu je skvělá kniha HTML a CSS: Design a tvorba webových stránek od Johna Ducketta – má příjemně srozumitelný styl a spoustu ilustrací.

JavaScript: Po zvládnutí HTML a CSS je čas na JavaScript, který ti umožní přidat interaktivitu. Populární online platformy jako freeCodeCamp nebo Codecademy nabízí kvalitní kurzy JavaScriptu pro začátečníky.

2. Pokročilejší webové technologie a frameworky:
React nebo Vue: Po základech JavaScriptu stojí za to zkusit nějaký framework, jako je React nebo Vue, které ti usnadní tvorbu moderních a rychlých webových aplikací.
Backend: Základ backendu ti může poskytnout například Python s frameworkem Flask nebo Django, anebo Node.js. Za zmínku stojí například Learn Python the Hard Way od Zeda Shawa nebo Node.js Design Patterns od Mario Casciara.

3. Rekvalifikační kurzy a další možnosti:
Czechitas, ITnetwork a Green Fox Academy nabízí kurzy s certifikacemi a dobrým mentoringem.
Pokud ti jde o dlouhodobější kvalifikaci, stojí za to zvážit online platformy jako Udemy, Coursera nebo edX, kde najdeš specializované programy pro vývoj webu i aplikací.

Začít online může být dobré pro vytvoření základů, a pokud tě to chytne, můžeš rekvalifikaci dále rozvinout.
''Nelegálními se věci stávají tehdy, jakmile se stanou populární''
-Kim Dotcom

matty
Level 1.5
Level 1.5

Příspěvekod matty » 11 lis 2024 14:03

Díky moc za reakci, po literatuře se určitě kouknu. Začal jsem na itnetwork.cz kurz html a prokousávám se k css. Pak už do hlavy nebo spíš z hlavy dostat nějaký nápad. :D

HelFix
Level 4.5
Level 4.5

Příspěvekod HelFix » 11 lis 2024 16:42

Napíšu ti to lépe a ne z AI.

Jsem kóder webových stránek a webových aplikací.

Určitě se nauč HTML, CSS (používej knihovnu bootstrap, hodně ti pomůže s rezponzivitou na více zařízeních), PHP a JS.

Nejlepší je hned začít něco tvořit, tak se to nejlépe naučíš..

-Kurzy spíš na zdokonalení, něco si dáš do hlavy a pak si dáš do hlavy zas něco jiného a předchozí věci zapomeneš.

Mám pro tebe úkol.

Vytvoř mi webovou stránku, kde bude navigační menu (vlevo logo a napravo budou odkazy).

-Jednotlivé položky v menu budou někam odkazovat.

Potom mi udělej header sekci se svým jménem tady na fóru (do pozadí dej nějaký obrázek).

A potom mi udělej sekci (section), který bude obsahovat - Nadpis (h2) (h1 bude v headeru - jedno h1 na celou stránku!

Nadpis bude zarovnán na střed.

Pod nadpisem mi udelěj odstavce, kde bude napsáno proč chceš programovat a co vše se chceš naučit.

Klíčová slova zvýrazní.

Udělej jednoduchou patičku s mapou stránky.

Výsledek mi pošli do SZ.

Přeji hodně štěstí a i když se ti nebude chtít, je to lepší.

domitea
Tvůrce článků
Level 4.5
Level 4.5

Příspěvekod domitea » 13 lis 2024 07:29

Já bych to rozdělil na dvě skupiny problémů - Na ty co vidíš a ty co nevidíš. Neboli Frontend a Backend.

Frontend je už tady dávno řečená kombinace HTML s CSS. To je klasika, která nestárne a stále s používá. Nicméně dnešní uživatel chce webovky co jsou dynamické a tam přichází na řadu JS. Nejdřív to bylo jQuery, teď to jsou frameworky jako React, Angular nebo Vue. To je ale jen konec toho řetězce, protože to je jen to, co vidíš jako uživatel.

Větší zábava začíná na Backendu. To už musíš napsat server aka aplikaci, která bude nějakým způsobem komunikovat s Frontendem. Tam jsou dva hlavní přístupy - REST a GraphQL. To jsou pak ve výsledku ty krásné requesty co za tebe dělá prohlížeč. Většinou to je GET, ale třeba takhle odpověď poputuje requestem typu POST. Ono jich je ještě víc a na ty je taky dobré se podívat. Ono když by sis třeba dělal systém na inveturu vybavení, tak se budou sakra hodit. A teď je otázka, jak to zpracovat? No, na to je potřeba nějaký jazyk... Jako je třeba PHP. Ale může to být třeba i Python, Ruby, Java, C#... Ono to je vlastně "fuk", protože když se naučíš principy na jedné sadě nástrojů, je to jako přejít od Boshe k Makitě. Tobě jde hlavně o MVC princip. Jazyk ale nepracuje sám, musíš si k němu přidat nějaké ty knihovny, aby se ti to lépe programovalo. K PHP je to třeba Laravel. K pythonu třeba Django a k Ruby to jsou Rails. Co bych doporučil já? Už nějaký ten pátek programuju v Ruby, takže volba je za mě jasná. Ale vybrat si můžeš co uznáš za vhodné.

A teď, kam všechna ty data uložit? Do datábáze. To je kapitola sama o sebe, ale data je dobrá ukládat strukturovaně do tabulek, aby v nich nebyl bordel a snadno se všechno našlo. Tady jsou etaloni jako MySQL nebo PostgreSQL. Já mám raději PostgreSQL, ale zase, MySQL taky není špatný.

No a tohle všechno je vlastně potřeba znát abys uměl dělat nějaký ten web :D

HelFix
Level 4.5
Level 4.5

Příspěvekod HelFix » 13 lis 2024 17:14

Hlavně se toho neboj. A začínej postupně. A krásný web uděláš i za pomocí frontendu, každopádně další věci jako jsou funkční formuláře, webové aplikace a tak, to už je potřeba jak tady bylo zmíněno backend.

domitea
Tvůrce článků
Level 4.5
Level 4.5

Re: Tvorba webu/aplikací  Vyřešeno

Příspěvekod domitea » 14 lis 2024 19:51

To je vždycky, nejhorší je začít.

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Tvorba instalačního usb s Windows 11.
    od PaPetr » 13 led 2024 15:03 » v Windows 11, 10, 8...
    7
    2492
    od šulda
    13 led 2024 20:00
  • Spuštění starších aplikací na CD ve Win10/11
    od bluenite » 17 kvě 2024 18:28 » v Vše ostatní (sw)
    4
    2700
    od petr22
    17 kvě 2024 22:07
  • Problém s přihlášením v aplikaci Xbox
    od ArtisPier » 21 čer 2024 12:42 » v Hry
    0
    2637
    od ArtisPier
    21 čer 2024 12:42
  • Sháním aplikaci pro 2-faktorové ověřování win+android
    od rhsCZ » 16 úno 2024 17:38 » v Vše ostatní (sw)
    2
    3287
    od rhsCZ
    16 úno 2024 18:07
  • Jsem jediný uživatel, aplikaci zablokoval správce, co s tím?
    od Minapark » 06 led 2024 09:58 » v Windows 11, 10, 8...
    6
    3321
    od Minapark
    06 led 2024 14:58

Zpět na “Programování a tvorba webu”