Dobrý den, nejdříve moje konfigurace:
MB: GigaByte GA-M56S-S3, CPU: AMD Athlon A64 X2 5600+, RAM: 2GB (2x1GB) DDR2 800MHz, VGA: ATI Radeon HD 2600 PRO, Zdroj: FORTRON SAGA+ 450W, Mechanika: SONY NEC Optiarc AD-7203S
A teď k problému. Už půl roku mám Windows 7 32-bit a všechno bylo v pořádku. Před nějakou dobou se ale začal počítač zasekávat (např. při rozbalování některých archivů, přehrávání filmů atd.). Potom ho jednoho dne zapnu a celé to skončí u prvotního loga Gigabyte (nešel spustit ani BIOS ani další operace). Nevím, možná kdybych vydržel půl roku tak by se počítač rozběhnul, nicméně jsem zagooglil a zkusil první pomoc v podobě resetnutí CMOSu (vyndání baterie, pomocí pinů). Po tomto kroku bylo vidět nepatrné zlepšení - už jsem se dostal do BIOSu a upravil nastavení (také zrušil Gigabyte logo). Už jsem tedy viděl POST obrazovku (počkal pár minut), následovala další obrazovka (ta jak tam je např. nápis Boot from CD) a po nějaké době se naběhnul i Windows (ale pouze přihlašovací obrazovka - na další jsem neměl trpělivost čekat). BIOS je aktuální, takže ho nemá cenu aktualizovat. Poté jsem ještě zkusil Windows nástroje (před startem Windows samozřejmě), ovšem výsledek byl pouze to, že se OS nenaběhl vůbec (v přiměřené době).
Prosím o radu, už mě napadá jedině špatný hardware, ale vůbec nemám tušení kde a jak hledat.
Pomalé načítání BIOSu a OS
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Pomalé načítání BIOSu a OS
Zkontroluj RAM memtestem HDD utilitou od výrobce.
Jak je starý ten PC? Zkontroluj kondenzátory zda nejsou nafouknuté či vytečené, odstraň stlačeným vzduchem případný prach...
Jak je starý ten PC? Zkontroluj kondenzátory zda nejsou nafouknuté či vytečené, odstraň stlačeným vzduchem případný prach...
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Máš ještě testovací verzi, nebo již koupený Win7?
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!
Tak problém je v HDD (Seagate Barracuda 250GB), když ho odpojím tak se BIOS naběhne normálně. HDD utilitu jsem ještě nezkoušel, akorát test na opravu chyb (když nastavím mód IDE tak se někdy počítač dokonce naběhne celý) a ten se vždycky v průběhu zasekne. Nemůže být chyba v nedostatku místa na disku? Je tam volných pouze okolo 5GB...
- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Náběh BIOSu nemá nic společného s volným místem na disku. A 5GB je dost i pro Windows.
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Jo problém bude nejspíš někde jinde, zkusím opravit pomocí HDD utilities ...
- Pic
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Zkus spustit Nouzový režim (klávesa F8 při spuštění PC) a pokud naběhne - Tento počítač - klik pravým myšítkem na disk se systémem (zpravidla C) a zvolit Vlastnosti - Nástroje - Kontrola chyb - Zkontrolovat - zatrhnout obě okénka a Spustit. Kontrola naběhne po restartu. Program by měl opravit chyby na disku, pokud je problém tam.
Edit: Teď jsem si uvědomil, že máš Win7. Tam to je asi jinak.
Edit: Teď jsem si uvědomil, že máš Win7. Tam to je asi jinak.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
- jaro3
- člen Security týmu
-
Guru Level 15
- Pohlaví:
- Stav:
Windows7
Pravým kliknout na počítač-vybrat spravovat-vlevo ve stromu klik na správa disků-vpravo pravým na disk C: a vybrat vlastnosti- záložka nástroje a kliknout na kontrola chyb (zkontrolovat).
Pravým kliknout na počítač-vybrat spravovat-vlevo ve stromu klik na správa disků-vpravo pravým na disk C: a vybrat vlastnosti- záložka nástroje a kliknout na kontrola chyb (zkontrolovat).
Při práci s programy HJT, ComboFix,MbAM, SDFix aj. zavřete všechny ostatní aplikace a prohlížeče!
Neposílejte logy do soukromých zpráv.Po dobu mé nepřítomnosti mě zastupuje memphisto , Žbeky a Orcus.
Pokud budete spokojeni , můžete podpořit naše forum:Podpora fóra
Neposílejte logy do soukromých zpráv.Po dobu mé nepřítomnosti mě zastupuje memphisto , Žbeky a Orcus.
Pokud budete spokojeni , můžete podpořit naše forum:Podpora fóra
Mám jiný problém - dělám test pomocí HDD Regeneratoru (boot test) a už běží třetí den. Nevím jak dlouho má běžet (HDD 250GB), čísla se tam pořád mění (ovšem pomalu, najde to jeden chybný sektor za půlhodinu), ale skoro mi to připomíná, jako by se všechno zase zpomalilo. Dokončí se ten test někdy? A nemůže se tím něco poškodit (mám na mysli nějaký hardware tím jak to běží dlouhou dobu
)? 

Tak opravit se nakonec nepodařilo. Navíc jsem objevil dva škrábance na plošných spojích (bohužel až při reklamaci
), takže se chystám koupit nový HDD. Potřeboval bych ovšem poradit, za je lepší 3,5 nebo 2,5 - výhody a nevýhody. Ten starý totiž byl 2,5, tak bych nechtěl udělat stejnou chybu (koupí stejného).

- El Diablo
- Moderátor
-
Elite Level 11.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 4
- 2945
-
od PARKR
Zobrazit poslední příspěvek
08 úno 2025 09:18
-
- 5
- 2598
-
od zeus
07 srp 2025 09:53
-
-
zamrzání Ntb + dlouhé načítání stránek a aplikací
od PARKR » 11 led 2025 12:56 » v Problémy s hardwarem - 8
- 2805
-
od PARKR
11 led 2025 15:10
-
-
-
Chyba načítání stránky v prohlížeči, kde to fungovalo! Příloha(y)
od Minapark » 23 srp 2024 11:53 » v Internet a internetové prohlížeče - 5
- 5467
-
od Minapark
30 srp 2024 09:29
-
-
-
Výměna GPU a CPU update BIOSu.? Příloha(y)
od bugicek7lpCZ » 27 úno 2025 12:29 » v Taktování a další úpravy PC - 2
- 11933
-
od bugicek7lpCZ
27 úno 2025 12:51
-
Zpět na “Problémy s hardwarem”