Zálohovaní na USB Flash disky

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Stinger
Level 1.5
Level 1.5
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Zálohovaní na USB Flash disky

Příspěvekod Stinger » 06 zář 2012 11:58

Je doporučované zálohovat to, o co bychom nechtěli přijít /obrázky, vybrané dokumenty a pod./ a to mimo PC.
Tyto zálohy nemají vesměs velký objem /KB či MB/ a tudíž pořízení pro tyto účely externího HDD se mi jeví jako neekonomické = drahé.

Vhodným mediem pro vzpomenuté účely se jeví USB Flash disk = jsou poměrně levné a objemově víc, než jen postačitelné ...
No, a mě by zajímalo jak jsou flešky vhodné pro ukládání záloh = jak dlouho v nich zálohované soubory vydrží, než uložený obsah "vybledne."

Díky za názory či za osvětu

Reklama
Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Re: Zálohovaní na USB Flash disky

Příspěvekod Myloš » 06 zář 2012 12:08

Osobně doporučuji „diverzifikované“ zálohování – za optimální považuji mít data zálohovaná dvojmo a na různých místech. Jedna věc je selhání média, druhá věc je živelní pohroma (požár, potopa, zloděj…).
Četl jsem cosi o tom, že data na flashce vydrží nějakých 5 let; nevím, co je na tom pravdy, protože tak dlouho mi žádná flashka nevydržela – buď jsem ji zmasil, nebo ztratil, ve výjimečném případě se odporoučela ca. po jednom dvou měsících provozu do věčných lovišť „vlastními silami“ (úspěšně reklamováno, ale neúspěšná obnova dat; byly to dva USB3 disky, asi to ještě není vychytané).
S ohledem na trvanlivost dat po mém soudu zásadní, máš-li disk v šuplíku, nebo zda ho nosíš s sebou (riziko ztráty, zničení, opotřebení).
Každopádně doporučuji zmíněnou diverzifikaci – v takovém případě není ani ta trvanlivost tak zásadní – stačí zálohy jednou za čas zkontrolovat a případně poškozenou vytvořit znova na jiné médium.
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Zálohovaní na USB Flash disky

Příspěvekod guest » 06 zář 2012 12:19

Zajímavá otázka o kterou jsem se dříve nezajímal, protože stejně jako Miloš ukládám důležitá data na více místech. Pokud je mám na flash, tak je vždy pravidelně obnovuji. IMHO vzhledem k technologii je to větší doba než u klasických disků, ale našel jsem k tomu odborný článek kde se hovoří o cca 4 letech a životnost je závislá na množství a četnosti ukládaných dat.

Např: paměť velikosti 4GB, systém zabírá 1GB dat a během dne uloží a smaže 20GB dat. Použit průmyslový flash disk s pamětmi typu SLC tzn. životnost 100 000 zápisových cyklů.

3 x 100 000
—————— = 15 000 dní ~ 41 let
20

Při použití standardního flash disku s paměťovými čipy typu MLC by životnost vyšla přibližně 10x nižší tzn. 4 roky

http://www.innodisk.cz/default.asp?inc= ... .htm&id=25

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Jak vypnout zálohování fotografií na Ondrive Příloha(y)
    od Speed_dead » 01 kvě 2025 12:40 » v Windows 11, 10, 8...
    2
    1692
    od Speed_dead Zobrazit poslední příspěvek
    01 kvě 2025 14:06
  • Windows nevidí disky v Raid0 Příloha(y)
    od Simroth » 13 zář 2024 10:27 » v Problémy s hardwarem
    13
    3426
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    13 zář 2024 20:21
  • Nefunkční USB Flash Disk?
    od Dolpi » 01 zář 2024 10:52 » v Problémy s hardwarem
    4
    3385
    od Dolpi Zobrazit poslední příspěvek
    01 zář 2024 22:17
  • USB flash disk nelze načíst Příloha(y)
    od PARKR » 27 led 2025 15:30 » v Problémy s hardwarem
    35
    4847
    od PARKR Zobrazit poslední příspěvek
    28 led 2025 17:02
  • Flash disk - soubory nelze přehrát
    od Kincl6 » 18 pro 2024 21:13 » v Vše ostatní (hw)
    3
    3698
    od buchtik Zobrazit poslední příspěvek
    19 pro 2024 12:16

Zpět na “Problémy s hardwarem”