Dřív se mi to nikdy nestalo, až poprvé před několika týdny a od té doby pořád.. chtěl jsem po delší době znova zkusit Linux a ono prd.
Když chci ať už spustit live CD Ubuntu (32 i 64bit verzi), tak pár úvodních obrazovek proběhne v pořádku, ale pak se mi objeví taková.. jak to popsat.. rozkostičkovaná obrazovka s plochou z Windows a jedné aplikace, mechanika ztichne a víc nic. Nikde žádný náznak aktivity.
Přitom DVD je vypálené normálně, na ntb vedle to normálně spustit šlo.
Přikládám screen (foceno mobilem)
A druhá věc- když chci spustit instalátor z Windows (Wubi), tak dřív tam byla možnost i nainstalovat Linux, teď jen restartovat a spustit z CD disku.
Nejde nabootovat/nainstalovat Linux
Re: Nejde nabootovat/nainstalovat Linux
Zeptám se Tě, co máš na win? 7/8 ? a ten Linux již máš ve svém PC nainstalovaný, nebo ho tam chceš teprve nainstalovat?
#hekr.
podle mě chce nainstalovat linux ubuntu ale blbne mu bootovaní z vypáleného cd/dvd disku a je jedno jaký tam má win
„Zeptáš-li se, budeš 5 minut vypadat jako blbec. Nezeptáš-li se, budeš blbcem po celý život.“
„Mnozí z těch, co žijí, by zasluhovali smrt. A mnozí z těch, co zemřeli, by si zasloužili žít.“ - John Ronald Reuel Tolkien
„Je lepší být nenáviděn pro to, jaký jsi, než být milován pro to, co nejsi.“ - Kurt Cobain
https://rhscz.eu
https://github.com/rhsCZ
No, teoreticky máš pravdu 
Každopádně.. je naprosto nesmyslné aby se z ničeho nic objevila plocha Windowsu při bootování Ubuntu. Osobně bych doporučil stáhnout bootovací soubor znovu, vytvořit bootovací disk (Flash/CD.. to je fuk) a zkusit to znovu. Případně jestli bych Tě mohl poprosit po jaké "tabulce" to vyhodí toto co máš vyfocené v prvním příspěvku?

Každopádně.. je naprosto nesmyslné aby se z ničeho nic objevila plocha Windowsu při bootování Ubuntu. Osobně bych doporučil stáhnout bootovací soubor znovu, vytvořit bootovací disk (Flash/CD.. to je fuk) a zkusit to znovu. Případně jestli bych Tě mohl poprosit po jaké "tabulce" to vyhodí toto co máš vyfocené v prvním příspěvku?
#hekr.
Zase tak nesmyslne to neni, kdyz prvni volba v boot menu je "Boot from HDD"
Pouhym odmackavanim enteru se tak dostane zpet do Windows.
Pouhym odmackavanim enteru se tak dostane zpet do Windows.
No, tak snad na tom není až tak špatně, že by pouze bezmyšlenkovitě odmačkával enter 
Každopádně by to chtělo podrobnější popis co přesně a kdy se stane aby se dal přesně vydedukovat problém a jeho řešení.

Každopádně by to chtělo podrobnější popis co přesně a kdy se stane aby se dal přesně vydedukovat problém a jeho řešení.
#hekr.
asi nejlepší by bylo video jestly v biosu dobře nastavil bootování a uložil a pak aby natočil samotný boot toho co údajně chce aby se vědělo co to dělá, píše atd.
„Zeptáš-li se, budeš 5 minut vypadat jako blbec. Nezeptáš-li se, budeš blbcem po celý život.“
„Mnozí z těch, co žijí, by zasluhovali smrt. A mnozí z těch, co zemřeli, by si zasloužili žít.“ - John Ronald Reuel Tolkien
„Je lepší být nenáviděn pro to, jaký jsi, než být milován pro to, co nejsi.“ - Kurt Cobain
https://rhscz.eu
https://github.com/rhsCZ
Nemýlím-li se tak při startu PC, je na výběr "Boot Menu" (nevím jestli ho tam má i on) v případě že ano do BIOSu vůbec nemusí.
Točit to nebude nutné, stačí ofotit to co dělá a připsat k tomu komentář
Točit to nebude nutné, stačí ofotit to co dělá a připsat k tomu komentář
#hekr.
4Honza píše:Zeptám se Tě, co máš na win? 7/8 ? a ten Linux již máš ve svém PC nainstalovaný, nebo ho tam chceš teprve nainstalovat?
Ani jede, Vistu. Kdy si jsem tam Ubuntu už měl, ale pak jsem ho smazal (formát) a teď bych ho rád zkusil znovu.

No, pořád jsi nám neodpověděl, na naše otázky.. bez odpovědí se dál nehneme.
Asi nejlepší bude nafotit postup instalace krok po kroku a připsat k tomu co a jak (už při instalaci)
Asi nejlepší bude nafotit postup instalace krok po kroku a připsat k tomu co a jak (už při instalaci)
#hekr.
Omlouvám se za pozdější odpověď, nějak jsem tady na to zapomněl 
V BIOSu je nastaveno: 1) CDROM 2) Removable 3) HDD
DVD s Ubuntu 32bit jsem nedávno zkoušel i v ntb s Win7 (jen live cd, ne instalovat) a tam to šlo normálně (teda seklo se to pak, ale to nebylo způsobeno DVDčkem, ale hardwarem v ntb, který pak šel na opravu).
K instalaci ale jsem se ani nedostal.. napřed obrazovka s výběrem jazyka, pak výběr možností (vyzkoušet, nainstalovat, otestovat paměť a disk), vyberu nainstalovat.. pak mechanika chroustá chvíli a pak už jen ta výše uvedená obrazovka.
Nemůže to dělat vadná mechanika? Tedy skoro vadná, že zvládne jen něco.

V BIOSu je nastaveno: 1) CDROM 2) Removable 3) HDD
DVD s Ubuntu 32bit jsem nedávno zkoušel i v ntb s Win7 (jen live cd, ne instalovat) a tam to šlo normálně (teda seklo se to pak, ale to nebylo způsobeno DVDčkem, ale hardwarem v ntb, který pak šel na opravu).
K instalaci ale jsem se ani nedostal.. napřed obrazovka s výběrem jazyka, pak výběr možností (vyzkoušet, nainstalovat, otestovat paměť a disk), vyberu nainstalovat.. pak mechanika chroustá chvíli a pak už jen ta výše uvedená obrazovka.
Nemůže to dělat vadná mechanika? Tedy skoro vadná, že zvládne jen něco.
Mechanika by to dělat mohla, zvlášť jestli bylo CD pálené v jiné, a obě jsou už trochu víc opotřebené. Ale nedávno vyšlo Ubuntu s aktualizacemi, takže by stálo za pokus stáhnout ho a vypálit přímo v té mechanice ze které budeš bootovat, tím si zvětšíš šance že ho potom vezme. A pal to pro jistotu na nejnižší možnou rychlost, těch pár set mega zase tak dlouho netrvá.
"Král Lávra má dlouhé oslí uši, král je ušatec!
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
(pravil K. H. Borovský o cenzuře internetu)
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
PC při připojení HDD nejde nabootovat Příloha(y)
od warcraftan » 23 dub 2025 20:45 » v Problémy s hardwarem - 24
- 4767
-
od šulda
Zobrazit poslední příspěvek
24 dub 2025 17:54
-
-
-
Po výpadku napájení notebook nechce nabootovat do Win Příloha(y)
od Grander » 09 led 2025 16:55 » v Problémy s hardwarem - 7
- 3238
-
od petr22
Zobrazit poslední příspěvek
14 led 2025 22:40
-
-
- 4
- 3170
-
od faraon