Je pro vás Bůh důležitý? Vyřešeno

Místo pro témata a příspěvky spadající MIMO počítačovou problematiku (tedy např. sport, zdraví, vtipy, škola...).

Moderátoři: Mods_junior, Mods_senior

Magnat
Level 3
Level 3
Pohlaví: Muž
Stav:
Kontakt:

Re: Je pro vás Bůh důležitý?

Příspěvekod Magnat » 06 pro 2008 22:00

Ano Jarode souhlasím s tebou. O té agresivitě vím, jako mladý člověk mám na ni právo, přeci jen míru se dosahuje věkem a to je můj cíl :smile: Mé myšlenky jsou mylné a vždy budou, jinak bych se nemohl neustalé zdokonalovat. Ano s Budhou máš pravdu, ale nvm o tom, že by chtěl aby ho lidé uctívali, což mnozí dělají, ale je to jejich volba a já ji respektuji. I přesto si myslím, že aby člověk dosáhl dalšího stupně vývoje, poruzumění chcete-li, musí se v konečném důsledku odloučit od naboženství, model apod, aneb íající oslík v Zarasthrustovi. Každopádně to není otázka blízké budoucnosti, v prvé řadě je potřeba se zbavit nesmyslné nesnášenlivosti (nejen mezi náboženstvími), to ostatní už z toho vzejde samo od sebe.
Georgi pro mě b(B)ům neexistuje a zároveň i existuje, nesnažím se ho nějak zvlášť vnímat, zabývat se jím uctívat ho, znávat či nenávidět, je to zbytečné plýtvání emocí, energie i času. Bůh je vemírem, životem a vším kolem nás, včetně nás (neb jak se říká, jsme ze stejných prvků jako Slunce), proto žiji jak uznám za vhodné, snažím se vycházet se svým okolím, ale zároveň si bráním svoje pole působnosti. Snažím se zlepšovat a to je moje cesta, cesta víry, není důležité jestli je to ta "správná", je prostě moje. Aneb jak jednou řekl Chán Mongke: "Jako Bůh dal ruce různé prsty, dal i lidem různé cesty."
"Pro zdravé jsou největším nebezpečím nemocní, silným hrozí zkáza nikoli od silnějších,nýbrž od těch nejslabších"

-Friedrich Nietzsche-

Reklama
george
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod george » 06 pro 2008 22:31

Pro Radix: aby nebyl smutný, že se vyhýbám polemice, ale odpovídání je na vás, po čase nějaký závěr, shrnutí určitě napíši taky. To kritické myšlení jsem použil při rozhodování zda odpovědět. :D

Pro Radix aby jsi nebyl smutný, můžeš odbočit od tématu částečně tímto směrem (i tam je souvislost s důležitostí Boha v úvaze)
Co je štěstí?
Myslím, že by to bylo dobré řešit...ne jen psaním s moderátory. Víme přece své a jak to chodí...

Kastelán
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod Kastelán » 06 pro 2008 22:47

Myslím že je docela ztráta času zabývat se podobnými tématy. Celá staletí se lidé pitvají podobnými úvahami a zatím, krom ubližování si navzájem, na nic kloudného nepřišli. Jménem božím se dokázali jen a pouze docela racionálně vyhlazovat a kazit si život. Takže svůj pohled na věc bych shrnul asi takhle. Bůh je docela dobrá berlička pro slabé jedince kteří nemají na to, poprat se se životem vlastními silami a pro které je nestravitelná představa, že jsou na svoji existenci sami. Je mi 54 let, život nemám příliš lehký, ale bůh je to poslední co bych hledal a potřeboval. Mám dvě pracovité ruce a mozek a to mi stači k životu docela bohatě. a až přestanou fungovat, tak bych spíš uvítal někoho, kdo mi pomůže sejít z tohoto světa rychle, bezbolestně a důstojně, než nějakého kašpara v sutaně co mi bude nad postelí drmolit nějaké nesmysly.
Je s podivem, že lidé dokážou uvěřit naprostým nedokazatelným (bohužel ale i nevyvratitelným - protože každé dogma je nevyvratitelné) hloupostem. No budiž, každému co jeho jest. Nechci se posmívat ani urážet, jen sděluji názor.
Slyšel jsem kdysi. že se hlavy učené zabývaly ondy zcela zásadním problémem, kolik andělů se vejde na špičku jehly. Tato debata mi to tak trochu připomíná.

Rewqa
Moderátor
Master Level 9
Master Level 9
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Rewqa » 06 pro 2008 22:49

Souhlasim s tebou.
ASUS TUF Gaming B550-PLUS | Ryzen 5 3600 | ASUS ROG Strix GTX 1070 OC | 32GB Kingston DDR4 | Be Quiet! Pure Power L8 500W | Corsair 230T Graphite Series
Pravidla PC-Help

george
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod george » 07 pro 2008 00:51

<Je mi 54 let, život nemám příliš lehký, ale bůh je to poslední co bych hledal >

<kdo mi pomůže sejít z tohoto světa rychle, bezbolestně a důstojně>

Je mi to líto, že jste tak ochuzen o sílu někomu věřit a žijete ve stylu "Pomoz si sám, stejně ti nikdo jiný nepomůže"
Už to že píšeme na PC-Help pomáháme jeden druhému, děláme mu radost, každá pomoc druhému i s počítačem je dobrý skutek, který se vrátí.
Myslím, že by to bylo dobré řešit...ne jen psaním s moderátory. Víme přece své a jak to chodí...

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 07 pro 2008 02:00

Kastelán (vybráno, rozděleno a obarveno mnou) píše:
  1. Jménem božím se dokázali jen a pouze docela racionálně vyhlazovat a kazit si život.
  2. Bůh je docela dobrá berlička pro slabé jedince

1. Chceš říct, že ve jménu Božím nikdo nikdy nic dobrého neudělal? Tohle je typické zkratkovité přehánění typu „Ty nikdy…“ (nedojdeš vysypat odpadky, neumeješ nádobí, mě za nic nepochválíš, mě nevnímáš), resp. „Ty vždycky…“ (jenom lžeš…).
  2. Věc pohledu; anebo se to dá otočit i jinak – zubní protéza je berlička pro toho, kdo nemá vlastní zuby. Prášky na tlak jsou taky berlička… Mají takoví lidé, jestliže jsou vnitřně silní, být poctiví a tyto berličky odvrhnout?
    Říká se, že „každý člověk potřebuje Boha“ (když nevěří v toho „osobního“, tak si na jeho místo dosadí kdejakou blbost – sebe, peníze, rodinu, kariéru, komunismus… a to je mu nade vše; problém není ani tak nevíra v Boha, jako schopnost uctívat kdejakou kravinu). Z tohoto úhlu se pak dá i taková „berlička“ přijmout, ne?

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 07 pro 2008 02:07

A ještě jedna věc:

Kastelán píše:Je s podivem, že lidé dokážou uvěřit naprostým nedokazatelným (bohužel ale i nevyvratitelným - protože každé dogma je nevyvratitelné) hloupostem

Protiřečíš si. Když něco poznám, mohu říct, že to je hloupost (doložím argumenty).
Jestliže něco poznat nemohu, nelze o tom tvrdit, že je to hloupost jen proto. že to nemohu ničím doložit. Výše citovanou větu lze takto vztáhnout i na tvoji nevíru, protože ani tu nelze podložit důkazem.
A krom toho – stojí-li přede mnou půl litr piva, nemusím v jeho existenci věřit, protože tu to pivo je hmatatelně. Právě proto se víře říká víra.

Kastelán

Příspěvekod Kastelán » 07 pro 2008 10:04

Je mi to líto, že jste tak ochuzen o sílu někomu věřit a žijete ve stylu "Pomoz si sám, stejně ti nikdo jiný nepomůže"
Už to že píšeme na PC-Help pomáháme jeden druhému, děláme mu radost, každá pomoc druhému i s počítačem je dobrý skutek, který se vrátí.[/quote]

Necítím se být nijak ochuzen. Naopak se cítím velmi svobodně, nejsem fixován na žádné nesplnitelné naděje a nemusím praktikovat nějaké hloupé a směšné rituály.

Ovšem nedá se srovnávat víra v pomoc od boha s pomocí na tomto či jiném fóru nebo s jakoukoliv jinou fyzickou pomocí, a to z důvodů, které jsem uvedl v prvním příspěvku. Pomoc mezi lidmi je hmatatelná a měla by být v rámci obyčejné lidské slušnosti samozřejmá. I když vím, že občas není.
Mám radost když mi v lepším případě někdo pomůže, když ne, nejsem zklamán, protože to nečekám. Očekávat pomoc od boha, když jem líný, nepracuji a nemám na nájem je sice velmi jednoduché a hlavně to nestojí žádnou námahu ale dovolil bych si to nazvat nazvat pošetilostí. Když se tak ale občas dívám kolem sebe, je dost takových, kteří to praktikují. Tvoji lítost by potřebovali spíš oni.

Kastelán

Příspěvekod Kastelán » 07 pro 2008 10:16

Chceš říct, že ve jménu Božím nikdo nikdy nic dobrého neudělal? Tohle je typické zkratkovité přehánění typu „Ty nikdy…“ (nedojdeš vysypat odpadky, neumeješ nádobí, mě za nic nepochválíš, mě nevnímáš), resp. „Ty vždycky…“ (jenom lžeš…).
[*]Věc pohledu; anebo se to dá otočit i jinak – zubní protéza je berlička pro toho, kdo nemá vlastní zuby. Prášky na tlak jsou taky berlička… Mají takoví lidé, jestliže jsou vnitřně silní, být poctiví a tyto berličky odvrhnout?
Říká se, že „každý člověk potřebuje Boha“ (když nevěří v toho „osobního“, tak si na jeho místo dosadí kdejakou blbost – sebe, peníze, rodinu, kariéru, komunismus… a to je mu nade vše; problém není ani tak nevíra v Boha, jako schopnost uctívat kdejakou kravinu). Z tohoto úhlu se pak dá i taková „berlička“ přijmout, ne?[/list][/quote]

Ano udělali. Jen toho bylo proklatě málo ve srovnáním se škodami které byly ve jménu božím napáchány. Naše západní kultura za křížové výpravy v minulosti sklízí ovoce dodnes. Také by nebylo špatné, bylo-li by to umožněno, zeptat se těch co shořeli za živa na hranici, co je na tom dobrého. Co bylo dobré na tom, že ve jménu božím byl dlouho bržděn pokrok.
Ve jménu božím se každý den na tomto světě dějí naprosto příšerné věci.
Ne skutečně boha nepotřebuji.Srovnávat zubní protézu či náhradu končetiny s bohem je ponekud zcestné.
Uctívat boha je stejné jako uctívat jakoukoliv jinou kravinu, jak píšeš. Nemám potřebu uctívat to ani ono. Ovšem s rodinou jsi se trochu netrefil. Myslím. že rodina by za úctu stát měla. Ale nikoli za slepou.

Kastelán

Příspěvekod Kastelán » 07 pro 2008 10:24

Protiřečíš si. Když něco poznám, mohu říct, že to je hloupost (doložím argumenty).
Jestliže něco poznat nemohu, nelze o tom tvrdit, že je to hloupost jen proto. že to nemohu ničím doložit. Výše citovanou větu lze takto vztáhnout i na tvoji nevíru, protože ani tu nelze podložit důkazem.
A krom toho – stojí-li přede mnou půl litr piva, nemusím v jeho existenci věřit, protože tu to pivo je hmatatelně. Právě proto se víře říká víra.

Neprotiřečím si v ničem. Nemohu poznat něco co není. Na to mi odpovíš, že to nemůžu označit za hloupost něco, co nemohu poznat. Je to začarovaný kruh. ......(Něco jako že když to a to, platí to a to. Pokud to neplatí, platí pravidlo č.1).....Čili naopak. Svojí reakcí jsi potvrdil to, o čem jsem psal. Problém diskuze s věřícími je problémem jejich slepé důvěry v něco, co oni sami nemůžou dokázat. Problém ale není v tom, že tomu sami věří. Problém je v tom, že to vnucují a to někdy dost nevybíravými způsoby ostatním.
Půllitr piva nemusím dokazovat, pokud platí na této planetě fyzikalní zákony, nelze o jeho existenci pochybovat. Což se samozřejmě dá těžko říct o bohu.

guest

Příspěvekod guest » 07 pro 2008 14:49

Už jsem toto téma považoval za ukončené, nicméně něco málo dodám. Víra v boha, jako taková, může některým (a to zdůrazňuji) lidem ukázat smysl života. Mám pár přátel kteří se za věřící považují, ale jen asi polovina z nich věřící opravdu jsou. Jak už jsem psal, nejsem věřící, jsem naprostý materialista, nicméně od boha (ať to nazveme jak chceme) se neodvracím. Asi ve všech příspěvcích, co k tomu původnímu tématu byly napsány se dá najít kousek pravdy (mohu-li to hodnotit) a z výsledku vyplývá, že jak už kdysi bylo psáno "Bůh je v nás". Toto zcela odporuje mému materislistickému názoru, ale... Kdo z nás někdy nepoužil ono :"Pane bože pomoz mi!" anebo "Pane bože, je to v háji", ne-li každý, tak většina. Atˇuž si toho boha nějak persofikunujem anebo ne, aŤ chceme anebo nechceme ve jméno boží věřit, tak se k němu vždy budeme obracet. Jak už jsem psal, jsem materialista, ale Bibli mám dva metry od sebe a četl jsem ji. Nejprve mne k tomu přivedl věříci kamarád a tak jsem ji četl jako knihu. Pak mi bylo vysvětleno že Bible se tak nečte a četl jsem ji dál. Už ne od záčátku, ale na přeskáčku a souhlasím s tím "věčným " názorem, že Bible je kniha knih. Ono to pro "normálního" člověka může být trochu nepochopitelné, ale je to tak. BSOD nám ta bible neobjasní, tam nám nejspíše pomůže PC-Help anebo Google, ale jsou věci, anebo spíš situace, kde nám ta víra boha ve kterého nevěříme může pomoci.

george
Level 3
Level 3
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod george » 07 pro 2008 16:51

Lidově to řekl Bolek Polívka ve filmu "Kurva hoši gutentag" ještě si pamatujete co odpověděl na tvrzení, že Bůh není, protože ho nikdo neviděl...Já jsem také tu vaši p.ču neviděl, ale vím, že ju máte.

To není moje parketa, čekal jsem, že to řekne někdo jiný - napsáno pro odhlehčení tématu
:D Někomu je dáno, jinému ne, někdo je chudý, jiný bohatý. Ale největší bohatství je bohatá duše. Co to je později uvedu na stránkách SkalWebSite.

Zpět na “Vše ostatní (Off topic)”