Dobrý den,
při pokusu o instalaci Windows XP do staršího počítače značky IBM jsem se setkal s problémem, že nebylo možné nastavit bootování z CD mechaniky. Na výběr byly pouze možnosti bootování skrze síť nebo přímo z disku.
S tímhle problémem jsem se nikdy nesetkal, proto jsem nejdříve vyzkoušel kompletně předinstalovat windows na disk na jiném počítači. Systém bohužel opět nenaběhl.
Zkusil jsem tedy opět instalovat windows na jiném počítači, ovšem proces instalace jsem přerušil po naformátování disku do systému NTFS ve chvíli, kdy mě instalační program vyzval po nakopírování instalačních souborů na disk k restartování počítače. Měl jsem za to, že si tento program překopíruje veškeré soubory z CD přímo na disk a tím pádem nebude vadit to, že bude disk přesunut do původního počítače. Pak jsem tedy disk vrátil do původního počítače od IBM a zkusil spustit disk v domnění, že se spustí pokračování instalace. Bohužel se toto nestalo, objevila se modrá smrt.
Bližší technickou specifikaci počítače a komponent provést nemůžu, protože se původní windows sesypaly dřív, než se mi dostal počítač do rukou, a prográmky sloužící k diagnostice mám pouze na bootovacím CD, které ovšem samozřejmě na tomto počítači nespustím.
Zajímalo by mě tedy, jak je možné nainstalovat Windows XP na počítači, který neumí bootovat z CD, ani z flash paměti. Disketovou mechaniku jsem nezkoušel, protože ji již nemám k dispozici.
Pokoušel jsem se vyhledávat v googlu i zde na stránkách, ale nedokážu pojmenovat tento problém kratší větou, než jakou jsem uvedl v předmětu tohoto vlákna, tudíž jsem neuspěl.
Jak nainstalovat Windows do počítače,který neumí boot z CD?
- Jan Pašek
- Tvůrce článků
-
Level 6.5
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Jak nainstalovat Windows do počítače,který neumí boot z CD?
Když ti nabízí boot ze sítě. (pravda téma jsem jen prolétl) co křížený patch kabel mezi karty a využít mechaniku v druhém PC. Pravda jsem Přes HW zelenáč.
Jendův rozcestník (Odkazy, které jsem měl dříve v podpisu najdete v mém rozcestníku.) Jendovy novinky - Co je pro Vás odemne nového Pokud potřebujete mermomocí vědět na čem páchám PC kriminalitu sestavy jsou v profilu.
Taky mě to napadlo, ale nemám s tím zkušenosti. Nevím, co je potřeba nastavit, ani nemám zjištěno, jestli instalační program windows XP tohleto umí.
Pokud má někdo nějaký jiný nápad, uvítám ho, pokud ne, detailněji prověřím tu možnost bootování ze sítě.
Pokud má někdo nějaký jiný nápad, uvítám ho, pokud ne, detailněji prověřím tu možnost bootování ze sítě.
- Marfy
- Moderátor
-
Elite Level 10.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Sežeň si někde disketovou mechaniku (i nová stojí jen 120,-kč) a nainstaluj první Windows 98 přes spouštěcí disketu a pak normálně vlož CD s Windows XP a spusť přeinstalaci na novější systém.Disketovek se všude na vrakovištích PC válí mrtě.
Intel Core i5 9400F + SilentiumPC Spartan Pro,ASUS Dual GTX 1660S 6GB,Kingston A2000 M2,DDR IV 16GB,Fortron Hyper S 600W
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x
Intel Core i7 6700 + SilentiumPC Spartan,Sapphire RX 580 Nitro+ 8GB,SSD Kingston Now A400,DDR IV 16GB,Corsair RM 550x
Dobrá, když to jinak nejde, tak zkusím tuhle variantu. Chtěl jsem se jí vyhnout, ale když to holt nejde...
Díky za pomoc.
Díky za pomoc.
Pripadne staci na inom pc spravit spustaciu disketu na xp, nastavit bootovanie na disketovku a po restarte do prikazoveho riadka napisat cestu setup suboru na CD (napr. F:\setup.exe)
- Marfy
- Moderátor
-
Elite Level 10.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Na spouštěcí disketu Windows XP by jich potřeboval 6 ks.
Intel Core i5 9400F + SilentiumPC Spartan Pro,ASUS Dual GTX 1660S 6GB,Kingston A2000 M2,DDR IV 16GB,Fortron Hyper S 600W
-
- nováček
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
V práci jsem se setkal s IBM, vždy měli na disku část, na které byl zapakovaný instalační systém.
Marfy píše:Na spouštěcí disketu Windows XP by jich potřeboval 6 ks.
pokial viem tak staci 1

-
- Pohlaví:
Nestačí, na jednu se ti to nevejde. Spíš by mne zajímalo, proč na tom IBM nejde spustit bootování z CD.
brassman píše:V práci jsem se setkal s IBM, vždy měli na disku část, na které byl zapakovaný instalační systém.
On ten počítač kdysi běhal pod Windows 98, takže je možné, že tehdy obsahoval i zapakovaný instalační program. Bohužel od té doby tenhle disk prodělal asi několik formátů, takže už obsahuje jen jediný systémový oddíl - samozřejmě prázdný.

Co se týče toho bootování - taky mě to překvapilo. Nejde nastavit nic jiného, než bootování z disku či skrze síť ( - u síťového jsou tam na výběr jakési dva protokoly). Disketovka tam zapojená není, od posledně jsem si všiml, že ale aspoň jakási disketovka v bedně je. Nevím, proč ji původní majitel odpojil, ale doufám, že funguje.
Ohledně spouštěcí diskety na XP - nemám s disketami už moc zkušeností, znamená to, že stačí na netu vyhledat spouštěcí disketu pro XP, stáhnout, nahrát na disketu a po spuštění kompa napsat do příkazového řádku zmíněný příkaz?
- Owner
- Master Level 8.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Když to je pc,tak bych udělal to ,že bych vybral z něho hdd , přendal do druhého pc a tam na něj nainstaloval Windowsy a potop bych ho dal zpátky. Poté už jenom sehnat drivery. 

Fallout fan | HJT | MWAV | CCleaner | Provozuji Minecraft server Minecore.cz | Osobní blog
Notebook: Thinkpad X200s - 12", Core2Duo L9300, 9cell, 240GB SSD, 5GB DDR3
PC: AMD Phenom II X6 1055T, 12GB DDR3, AMD 6870, 500GB Seagate 7200.12
Notebook: Thinkpad X200s - 12", Core2Duo L9300, 9cell, 240GB SSD, 5GB DDR3
PC: AMD Phenom II X6 1055T, 12GB DDR3, AMD 6870, 500GB Seagate 7200.12
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
- 2
- 2879