Prach a čištění.

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

liborek
Level 5.5
Level 5.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Prach a čištění.

Příspěvekod liborek » 19 bře 2009 12:59

Mám takový problém,který se mi připomenul po shlédnutí odkazu co tu byl na čistící hmotu.Jelikož jsem nijak nepodcenil chlazení compu mám v něm, oproti minulému, řádný průvan :D Ale ikdyž mám všude na vstupních otvorech filtry nastal jiný zádrhel.Všude kde může projít trocha vzduchu se mi teď hromadí prach.Protože mi jde "luft"zepředu dozadu mám hrozně zanešené vstupy FireWire.USB,čtečky karet a floppy,DVD Rom.Nemáte někdo osvědčenou metodu čištění a taky- nevyrábí se nějaký kryt který by se dal připevnit kompletně na přední stěnu s nějakýma vývodama/myslím třeba takové ty gumové štěrbiny/na sluchátka?Vím,že pro stálou práci např.s DVD by to zase tak praktické nebylo,ale pokud by to šlo vždy třeba odklopit :o Tak mě to napadlo a třeba něco takového existuje.
Intel Core i7-6700,MB Gigabyte GA-B150-HD3,MSI-GeForce GTX 1070 Gaming X 8G,2 x8GB DD4 2133MHz,Win 10 64bit.

Windows 7Pro,Intel CoreDuo E6750,SAPHIRE RADEON HD 5770 VAPOR-X,RAM 3GB, Gigabyte MB GA-P35-DS4,Corsair 600w.

Reklama
Radix
Level 5
Level 5
Stav:

Re: Prach a čištění.

Příspěvekod Radix » 19 bře 2009 13:11

Já problém prachu vyřešil úplně jinak. Odmontoval jsem na trvalo boční kryt. Větrák, který odsává vzduch je pak zbytečný a je vypnutý. Tím se počítač i ztišil. Jediné dva běžící větráky jsou na CPU a ve zdroji. Jen v létě ve velkých vedrech ofukuju hardisky větrákem. Ty mám umístěné na stojato, tak se chladí dobře.
Uvnitř nevznikají žádné vrstvy prachu, jako v uzvření skříni na mřížkách apod. Je tam jen občas jemný prach, který jde velmi snadno vyfoukat stlačeným vzduchem.
Teploty všech komponent jsou nízké (ve SpeedFanu modrá šipka dolů).

individum
nováček
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod individum » 19 bře 2009 13:22

Tak to já když sundám boční kryt tak je počítač podstatně hlučnější :?

Jinak bych se s tím tak nepráral..
Hod pod větráky které ti ženou dovnitř vzduch filtr
viz.:
http://www.portalpc.ic.cz/zkouska/obraz ... iltr-4.JPG

a jednou do roka to vystříkej vzduchem hotovo... :bigups:

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 19 bře 2009 13:38

Já Ti nevím, mám stejnou sestavu jako ty (snad až na silnější grafiku) a žádný větrák jsem doposud nepotřeboval. Proč potřebuješ takový průvan?
Pokud Ti správně pracuje větrák na GK a CPU, tak si myslím, že to chladíš až moc.
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

liborek
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Příspěvekod liborek » 19 bře 2009 16:46

individium:Psal jsem,že pod větrákama filtry mám,mám filtr i na boční stěně.Tam problém není!!!
Vzduch se ale prostě nasává i přes to co jsem psal.Přes všechno co je na předním panelu :evil:
Jinak pokud jde o větrání mám prostě lepší skříň Thermaltake kde je vpředu jeden a vzadu další větrák+větrák na zdroji .Tedy mimo GK a CPU.Tak je to v této skříni klasicky dáno.Mohl bych to odpojit,ale....No nevím chlazení je vždy lepší víc.Hlavně jak to vyčistit.Když budu foukat vzduchem nenase*u to naopak v těch např.čtečkách karet nebo zásuvkách ještě víc dovnitř?Jedině snad vysáít,ale víte jak to je prach je přilepený a vysavač ten jemný nevytáhne.
Intel Core i7-6700,MB Gigabyte GA-B150-HD3,MSI-GeForce GTX 1070 Gaming X 8G,2 x8GB DD4 2133MHz,Win 10 64bit.

Windows 7Pro,Intel CoreDuo E6750,SAPHIRE RADEON HD 5770 VAPOR-X,RAM 3GB, Gigabyte MB GA-P35-DS4,Corsair 600w.

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 19 bře 2009 16:58

Na čištění je dobrý vzduch v tlakové nádobce/spreji. Pokud chceš PC vyhodit, použij vysavač :lol:

Razzell
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Razzell » 19 bře 2009 18:06

Vysavacem neco poku*vim? :)
MSI KA780G, DualCore AMD Althon X2 (5400+, 2,80GHz)+ Arctic Cooling Freezer 64 Pro, Kingston 2X512 DDR2, 2X1GB A-DATA EXTREME DDR2,W. D. 250GB SATA II + Seagate Barracuda 250GB SATA II + Fujitsu Siemens (w.d.) 250GB USB, Asus 8600GT 256MB RAM DDR3, EuroCase 450W, LCD 19´ Asus VW192

Radix
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Radix » 19 bře 2009 18:10

Mluno nesvědčí počítačům.

Razzell
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod Razzell » 19 bře 2009 18:51

Ano :smile: Elektřina (také elektřtina, moravsky správně mluno) je hybná síla.
MSI KA780G, DualCore AMD Althon X2 (5400+, 2,80GHz)+ Arctic Cooling Freezer 64 Pro, Kingston 2X512 DDR2, 2X1GB A-DATA EXTREME DDR2,W. D. 250GB SATA II + Seagate Barracuda 250GB SATA II + Fujitsu Siemens (w.d.) 250GB USB, Asus 8600GT 256MB RAM DDR3, EuroCase 450W, LCD 19´ Asus VW192

liborek
Level 5.5
Level 5.5
Stav:

Příspěvekod liborek » 19 bře 2009 19:55

Já nechci čistit vevnitř :? Asai si nerozumíme.Vzduch co jde zepředu jde částečně přes ventilátor a filtr ale také se dostává přes ostatní štěrbiny tj.ono USB atd.pokud tam fouknu vzduch/no dotoho USB by to šlo i zezadu ale třeba ta čtečka karet/tak to jenom víc zase*u!!!Ten prach zůstavá v těch kompinentech do do skříně se ho moc nedostane.Vzor obr.
Hlavně mi jde o to,jestli NÁHODOU neexistje něco jako kompletní kryt čeka skříně.Něco jak mají některé skříně.Kdybych to býval věděl tak bych koupil alespoň skříň která má schované všechna tyhle věci za dvířky apod.To už bohužel nezměním tak prostě jestli neexistuje nějaká přídavná vychytávka.Asi blbost,ale už jsem kolikrát narazil na věci co by mě ani nenapadly a vyráběj se.
Přílohy
PREADEL55200SET22.JPG

bulterierjirka
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod bulterierjirka » 20 bře 2009 07:13

Vzduch, který vysávaš z bedny ven se tam musí někudy dostat. A pokud tyhle otvory zaslepíš filtrem, tak si vzduch najde cestu nejmenšího odporu. Což jsou právě ty mezery kolem konektorů atd. Měl jsem stejný problém a pomohlo mi dát dopředu nasávací ventilátor který i přes filtr nasaje dost vzduchu. Otáčky mám řízené regulací podle teploty hardisku, ale myslím že dát tam ventilátor na 12V a napájet ho 5V úplně stačí.

d1amond
člen HW spec týmu
Elite Level 12
Elite Level 12
Stav:

Příspěvekod d1amond » 20 bře 2009 09:04

Zajímavé je, že podle obrázku nemá te case žádné žebrování, kudy by se dal vzduch nasávat?
Každopádně odsud zepředu vysavačem nic neskazíš, pokud přes to nebudeš lítat jak po koberci - stačí jen přiložit (poškrábání). Pokaždé když si uklízím, tak vysavačem projedu i konektory na zadním panelu PC a mřížku u zdroje. Čistota půl zdravý, že:)
Nikdy neříkej, že to nejde, protože se najde někdo, kdo o tom neví a udělá to!
Chcete si nechat sestavit nový počítač?

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Čištění počítače
    od Arnold91 » 25 bře 2025 15:59 » v Vše ostatní (hw)
    12
    4853
    od Arnold91 Zobrazit poslední příspěvek
    26 bře 2025 20:33
  • Pumpa u CPU - padá na 0 RPM po čistění PC Příloha(y)
    od Faster1 » 22 úno 2025 23:27 » v Problémy s hardwarem
    5
    2780
    od Faster1 Zobrazit poslední příspěvek
    23 úno 2025 19:49

Zpět na “Problémy s hardwarem”