Praskání zvuku (prosím o pomoc) Vyřešeno

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Viktor.Z
Level 2.5
Level 2.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Praskání zvuku (prosím o pomoc)

Příspěvekod Viktor.Z » 24 čer 2009 12:54

Zdravím vás.

Projížděl jsem zde podobná témata, ale nemyslím si, že ani jedno z toho, co jsem zde vyhledal by mohl být můj problém.
Mám zvukovku Soundblaster X-fi Titanium a používám teď Windows 7. A vždy když přehrávám jakýkoliv zvuk, ať už přehrávám film nebo si jen pouštím hudbu, tak mi v tom občas praskne :-( Není to vůbec pravidelné. Stálý zvuk je jinak úplně v pořádku. Žádné šumění a pod., Jede to krásně kvalitně a čistě. Ale prostě občas najednou nečekeně "rup". Někdy hlasitějí, někdy tišeji, někdy v předních bednách, někdy v zadních, někdy jen v jedné z beden (používám 5.1 repro Z-5500). Mám ještě Windows XP na druhém disku a tam to samozřejmě nedělá. Windows 7 jsem začal používat asi před měsícem, ale taky si nemyslím, že by to mohla být přímo jeho vina, protože ze začátku mi to vůbec nedělalo. Ale pak prostě najednou, jako kdyby se to prostě rozhodlo, že to prostě bude praskat. Zkoušel jsem už stokrát přeinstalovat ovládače, různě je přenastavovat (občas se zdálo, že je problém vyřešen, když jsem celou jednu mp3 přehrál bez prasknutí, ale pak to stejně začlo zase dělat), nic nepomáhá.
Já jsem z toho už zoufalej. Potrpím si na kvalitu zvuku. Mám rád hudbu a rád koukám na filmy. To si takhle hezky pustím krásnej soundtrack z filmu The Passion Of The Christ nebo si pustím třeba film Pearl Harbor, krásně to jede a najednou z ničeho nic "rup". A je po filmu a po hudbě, protože to okamžitě znechuceně vypínám. V tu chvíli mám chuť celej comp vyhodit z okna, jak jsem příšerně nakrknutej a zklamanej :twisted: :-( A nejhorší na tom je, že prostě nevím, kde je problém :-( No nejspíš to bude asi někde v nějakém nastavení. Myslel jsem, že by to mohla být i nějaká rušivost, ale když mi to v XP nedělá? V samotné zvukovce to tím pádem asi taky nebude

Prosím pomozte mi někdo. Tohle praskání ve zvuku je pro mě úplná tragédie. S tím vůbec na PC nemůžu vegetovat :-( Nemůžu si pustit film, ani hudbu a už vůbec nemůžu hudbu vytvářet :-(
AMD Ryzen 3700x| Ram 32GB 2400Mhz DDR4| NVIDIA RTX 4070 ti

Reklama
guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Re: Praskání zvuku (prosím o pomoc)

Příspěvekod guest » 24 čer 2009 13:09

Jsi si jistý že to v XP nedělá? Mohla by to být závada v zesilovači k reprákům. Tam se občas asi vybíjí nějaký kondenzátor. Nejlíp bys to zjistil kdybys zkusil jiné reproduktory.

Viktor.Z
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Viktor.Z » 24 čer 2009 13:29

Jsem si opravdu jistý, že to v XP nedělá. Přejížděl jsem tam celý soundtrack a bez jediného prasknutí. Kdyby tam byl ten samý problém, tak by to na 100% za takovou dobu přehrávání několikrát prasklo. A například už když jen v ovládači v nastavení surroundu přepínám mezi Stereo Xpand a Stereo Surround, tak při tom přepnutí mi to vždy praskne. V XP to nepraskne nikdy.
V XP jsem měl před tím nainstalované ovladače z CD od výrobce, čili starší. Tak jsem chtěl vyvrátit možnost, že by to mohlo být novějšími ovladači ve Win 7 a taky že jsem to vyvrátil. Nainstaloval jsem i v XP nejnovější ovladače z webu Creative a v XP to prostě stejně nepraská.

A teď jsem přišel na další zajímavou věc. Dokonce se mi i někdy stene, že se při přehrávání zvuk asi na půl vteřiny zasekne (to už tu taky někdo řešil). Mám tedy podezření, jestli mi Win 7 nějak špatně nekomunikuje s procesorem. Ale při tom záseku se jeho vytíženost nezvýší.

To zapojení jiných beden zkusím, ale jsem si tak na 90% jistý, že tím to nebude

:-(

Viktor.Z
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Viktor.Z » 24 čer 2009 13:43

Další objev. Při přehrávání MIDI mi to nedělá. MIDI ale asi jednou jen přes klasický Windowsácký kodek. Je tady možné, že to praskání ve filmu a při přehrávání hudby je způsobeno třeba mými kodeky? Používám K-Lite kodeky

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 24 čer 2009 13:52

Zkus uvedené kodeky odinstalovat a nainstaluj kodeky CCCP (Combinet Community Codec Pack).
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!
Nic není dokonalé, ani člověk!

Viktor.Z
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Viktor.Z » 24 čer 2009 16:45

Takže bednama to není. Zkoušel jsem zapojit jiné bedny a prasklo v tom taky. Pak jsem ty moje repro, co normálně používám zapojil do PS3 a pustil si tam mp3 a taky v tom neprasklo

Ty kodeky nepomohli. Zkusil jsem teď nainstalovat ovladače přímo pro Windows 7. Nevšiml jsem si, že je na stránkách Creative mají. Zkusím se mrknout na Hrdinu a uvidíme, jestli mi v tom praskne. Myslím ale, že praskne. Nejspíš to nakonec zkončí tak, že se asi vrátím na XP. Jenže já už na něj nechci. Vůbec se mi nelíbí :-( Windows 7 má samé skvělé vlastnosti. A to ne jen, co se hezkého vzhledu a plynulosti týče (teda... až asi na ten zvuk no :-( ). V XP mám sice aspoň skin Visty, ale i tak se mi už do něj vůbec nechce. Navíc je to jen 32bit systém a přečte mi z mých 4 GB ram jen 3,5GB. Win 7 mám 64bit a tam využívám celých 4GB ram.

I když mi v tom filmu teď nepraskne (jako že určitě praskne), tak stejně není jistý, jestli je po problému. Takhle jsem včera taky ten ovladač přeinstaloval a celý den v tom ani jednou neprasklo. No ale dneska v tom zase začlo praskat. Ale ještě jsem nenainstaloval tyhle ovladače přímo pro Windows 7. Tak uvidíme

Viktor.Z
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Viktor.Z » 24 čer 2009 21:54

Tak jsem právě zkouknul film Hero a ani jednou mi v tom neruplo :smile: Udělal jsem totiž dalších pár změn v nastavení v ovladači. Dřív jsem měl vždy vypnutej surround a používal jsem režimi surroundu pouze na repro. To znamená, že vždy, když jsem koukal na film, tak jsem si dal režim movie a když jsem pouštěl hudbu, tak zase režim music. A ono mi to z toho takhle udělalo surround. Takhle jsem to měl ale celou dobu i na XP a nedělalo to problém. Tak jsem teda teď v ovladači surround zapl a na repro jsem dal režim 6 Ch Direct. To je standart. Takže teď mi surround dělá ovladač. A musím říct, že je to tak i lepší. Při koukání na film, když je v DTS, tak je to ještě kvalitnější, než před tím. Další věc je ta, že jsem taky v poslední době zkoušel jet zvuk přes optický kabel. Abych to mohl přes to jet, tak jsem si musel v ovladači zatrhnout DTS Connect. Což nevím proč jsem si toho nevšiml už na začátku, ale tahle zaškrtnutá sranda mi permanentně žrala 20% mýho dvoujádrovýho 6Ghz CPU. Tak jsem to vypl a CPU už zažrané není. A nepraská to.
Ale zatím si nebudu dělat naděje. Klidně zítra můžu zapnout PC a zase to může praskat. Každopádně po úspěšném shlédnutí Hrdiny 1080p DTS pouštím ještě hudbu a zatím prostě bez prasknutí. Ale stačí jen málo, jen jedno melé prasknutí a já budu vědět, že problém nebyl vůbec vyřešen a opět všechno půjde s prominutím do sraček. Jen jedno prasknutí. Se modlím aby se to nestalo.

Možná si říkáte, že to přeháním, ale já prostě si na kvalitě hrozně potrpím. A moje citlivé ucho dokáže zachytit ve zvuku i tu nejnepatrnější chybu. Taky jsem do toho investoval nějaký peníz, abych měl kvalitní zvuk.
To samé platí i u obrazu. I tam dokážu vidět sebemenší chybu. A i ta sebemenší chyba mě dokáže rušit.

Snad už teda všechno bude v pořádku

Viktor.Z
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Viktor.Z » 25 čer 2009 11:52

Dobrý no, tak už mi v tom zase rupe Obrázek A pěkně z vesela Obrázek Já už fakt nevím Obrázek To mi něco nemůže jít dlouhodobě normálně? Obrázek Vždyť jenom chci, aby to šlo tak, jak má Obrázek To přece nechci zas tak moc Obrázek Mi přijde, jako by mi ten comp snad chtěl schválně škodit nebo co. Jeden den mu nebudu křupat, aby si pěkně začal dělat naděje a hned druhý den, jak mě zase zapne, tak to zase pěkně rozjedu v plné kráse Obrázek Já už prostě nevím, jaká tam může být příčina Obrázek Procesor mám v průměru na 0,5%, tak tím to snad být nemůže. Prosím, nenapadá vás něco? ObrázekObrázekObrázek

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 25 čer 2009 15:14

Napadá! Rušení od jiného el. spotřebiče v domě, nebo vf. rušení z okolí. Jen mne mate, že tvrdíš, že v WinXP to nedělá, což se mi zdá být nepravděpodobné. Jen ještě dotaz? Máš vše co je spojeno s PC napájeno z jedné zásuvky, nejlépe s prodlužovačky, kde jsou zásuvky v jedné řadě a tím i na stejné společné zemi. Nevhodné jsou "rozdvojky" ve tvaru T a podobné.
Přečti si pravidla tohoto fóra! Přečetl jsi si nejprve manuál? Piš tak, abychom Ti rozuměli! Na SZ neodpovídám na požadavky řešení Vašich problémů s PC!

Viktor.Z
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Viktor.Z » 25 čer 2009 16:53

Když jsem projížděl podobná témata na tomto fóru, tak jsem jednu takovou radu našel (nebo to bylo na jiném fóru, už ani nevím). A neměl jsem vše zapojené v jedné prodlužovačce. Tak jsem vše, co se týká PC zapojil do jedné prodlužovačky a praskání neustalo.
V XP jsem si jistý, že mi to nedělá, protože Win 7 mám asi jen měsíc a dlouhou dobu před tím jsem byl na XP a tam nikdy žádné praskání nebylo. A to jsem měl vše zapojeno v různých zásuvkách a hned vedle PC televizi, ovládací panel k repro, samotné repro, externí disk a PS3. A nikdy vůbec žádné prasknutí, ani jiné problémy.

Co jsem tak googloval, tak jsem vyčetl něco o IRQ, že by tam mohl být problém. Nebo jakési sdílení několika zařízení v PCI slotech. A také vypnutí ACPI, že tím se nějak zabrání tomu sdílení mezi PCI sloty, aby se to navzájem nějak nerušilo. Jenže to se pak prej musí přeinstalovat systém a navíc se to prý nedoporučuje u dvoujádrových procesorů. Takže to bych raději nedělal.

Teď jsem zase přeinstaloval ovladač tentokrát na starší verzi z CD, co jsem dostal se zvukovkou. Na těchto ovladačích jsem jel dlouhou dobu v XP. No jedu tu zase samou hudbu a nic nepraská. Jenže to samý i včera při sledování Hrdiny a následném poslachu hudby, po instalaci nových ovladačů přímo pro Win 7, žejo. Takže vítězství opět zatím opravdu necítím.
No když to zase začne rupat (jako že asi zase začne, nejspíš zítra), tak jsem na googlu našel ještě nějaké možnosti, které pak zkusím.

Ale nedokážu si vysvětlit, že přeinstaluju ovladač a nepraská to a později to stejně zase začne praskat

Pic
Moderátor
Guru Level 13
Guru Level 13
Stav:

Příspěvekod Pic » 25 čer 2009 18:08

Pokud instaluješ nový ovladač odebíráš ten předchozí?

Viktor.Z
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Viktor.Z » 25 čer 2009 21:00

Odebírám.

Nevíte náhodou, jak by se dal u té mé zvukovky vypnout turbo mod? Čtu po fórech, že to některým lidem pomohlo. Jenže prý to u těchto ovladačů vypnout nejde. Je prý na to patch, který je ale asi na jinou Soundblaster zvukovku, než mám já, protože mi to hlásí, že nemůže najít registry key. Je nějaká jiná cesta, jak ten turbo mod vypnout?

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Pomoc při taktu Příloha(y)
    od ondyN » 14 led 2025 15:53 » v Taktování a další úpravy PC
    2
    6897
    od Dyonysos Zobrazit poslední příspěvek
    14 led 2025 16:19
  • Pomoc s webem
    od Tay » 09 úno 2025 15:53 » v Web-tipy a vaše weby
    5
    20443
    od Tay Zobrazit poslední příspěvek
    10 úno 2025 12:09
  • PC do 20k (pomoc s dovýběrem komponent)
    od insider » 27 zář 2024 16:46 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    11
    4145
    od insider Zobrazit poslední příspěvek
    03 říj 2024 09:03
  • Pomoc s výběrem komponent
    od kurkisak » 02 pro 2024 14:48 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    2
    1827
    od kurkisak Zobrazit poslední příspěvek
    02 pro 2024 18:11
  • Pomoc se zpomaleným notebookem