Víte,jsem student (střední škola ale to není podstatné),a do svého NB jsem nainstaloval X programů odinstaloval Y programů.No jinýmy slovy jsem svuj milovaný

Chci se poradit jak to odstranit,jako já vím jak na to.Stačí si stahnout nějaký ten freewarovy čistič,ale už 3x mám stím špatnou zkušenost (pokaždé s jiným)A nemyslete si že jsem tam zaškrkal ať to vymaže všechno a vyčistí.Jen něco jsem dal,a to jsem ještě nedal mazat nic na windows.Ale pokaždé se něco "potentovalo".
Jako například jednou se mi vymazalo cosi duležitého že mi nejel zvuk.3x servis nemohli přijít co stím je.Nakonec Mazání systému a nový windows.
Potom zase mi to odstranilo jakousi blbost potřebnou k internetu+blbnul antivir
No a do třetice co mi poradili ať si promažu kompletně registry+cosi ve windows mi kopletně Windows klekl.
Tak prosím se chci zeptat,jak mam vymazat tu "špínu" co mi bere hodně místa a spomaluje PC.Já už fakt nemám k freewarovym programum snad žádnou důvěru.Nechci zase mazat systém.
Tak jak to mám pročistit?
Vím že se to řeší všude,ale já nechci jen abyste mi napsali:stahni si program Y a zaškrkej všechno,restartni noťas a modli se že ti naběhne Systém+Bios+Windows a bude fungovat grafika+zvuk+internet+antivir.
Nebo není jiná možnost?Poradte