Pročetl jsem tu diskuze zabývající se obnovou dat ale protože chci jednat opatrně rači založím vlastní vlákno pro řešení problému detailně.
Nainstalovaný mám XPčka. Ty jsou na samostaným systémovým disku. Jakožto úložna dat sloužil 1,5TB Samsung rozdělený na dva oddíly (1TB a cca. 350GB). Po pohnutí diskem, který nebyl uplně na pevno přišroubován to prostě "TUNTlo" jako že odpojené zařízení a datový disk zmizel-bohužel jsem nebyl doma takže to vím jen od přítelkyně.
Po připojení a nabootování do systému se disk chová jako nový, nenaformátovaný, s nepřiděleným písmenem jednotky a hlavně jako jeden!
Četl jsem tady metody s rychlým formátem a znovu obnovením smazaných dat za pomocí softů. Kdysi jsem měl problém s FAT32 oddílem a dělal jsem to za pomoci nějaké instalce windowsů starších než XP a tam jsem jenom tušim při začátku instalace dal vytvořit nový oddíl a pak jsem NEdal formát. Jestli jsem přerušil instalaci nebo mi to dokonce nabídlo ponechat beze zmněn (to spíš ne), už si přesně nepamatuju. Jen vím, že jsem na to koukal jak puk jak mi to tenkrát prošlo hladnce. Po spuštění systému byly prostě všechna data na svým místě.
NO... Mě by zajmalo jestli když teda rychle naformátuju ten disk celý jako jeden jestli tim uplně neztratim šanci ty data (případně celý oddíly) pro záchranu obnovit. Nepamatuju si totiž přesný velikosti jednotlivých oddílů abych to zkusil naimitovat jako kdysi s instalačkou třeba NTček nebo win2000.
Tak co si o tom myslíte? Kdybych zformátoval vše jako jeden disk, budou ta data z obou oddílů "viditelná" pak třeba v Rstudiu nebo Winhexu? Ty softy neznam, ale už je mám a s ovládáním nebo tak poblém mít nebudu. Bojím se jen o ta data a když ne o všechna tak o nějaké určitě. Objednám druhý disk na zálohu a do budoucna po tomhle rovnou i na zálohovací raid. Každopádně abych dal litr za každý zachráněný giga, jak to tak bývá, na to samosebou fakt nemám :)
Za každej duchaplnej názor budu rád