Záchrana dat ze "spadlého" HDD - dva NTFS oddíly-Jak na to?

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

ding
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Záchrana dat ze "spadlého" HDD - dva NTFS oddíly-Jak na to?

Příspěvekod ding » 19 srp 2010 21:07

Zdravím Všechny.
Pročetl jsem tu diskuze zabývající se obnovou dat ale protože chci jednat opatrně rači založím vlastní vlákno pro řešení problému detailně.
Nainstalovaný mám XPčka. Ty jsou na samostaným systémovým disku. Jakožto úložna dat sloužil 1,5TB Samsung rozdělený na dva oddíly (1TB a cca. 350GB). Po pohnutí diskem, který nebyl uplně na pevno přišroubován to prostě "TUNTlo" jako že odpojené zařízení a datový disk zmizel-bohužel jsem nebyl doma takže to vím jen od přítelkyně.
Po připojení a nabootování do systému se disk chová jako nový, nenaformátovaný, s nepřiděleným písmenem jednotky a hlavně jako jeden!
Četl jsem tady metody s rychlým formátem a znovu obnovením smazaných dat za pomocí softů. Kdysi jsem měl problém s FAT32 oddílem a dělal jsem to za pomoci nějaké instalce windowsů starších než XP a tam jsem jenom tušim při začátku instalace dal vytvořit nový oddíl a pak jsem NEdal formát. Jestli jsem přerušil instalaci nebo mi to dokonce nabídlo ponechat beze zmněn (to spíš ne), už si přesně nepamatuju. Jen vím, že jsem na to koukal jak puk jak mi to tenkrát prošlo hladnce. Po spuštění systému byly prostě všechna data na svým místě.
NO... Mě by zajmalo jestli když teda rychle naformátuju ten disk celý jako jeden jestli tim uplně neztratim šanci ty data (případně celý oddíly) pro záchranu obnovit. Nepamatuju si totiž přesný velikosti jednotlivých oddílů abych to zkusil naimitovat jako kdysi s instalačkou třeba NTček nebo win2000.
Tak co si o tom myslíte? Kdybych zformátoval vše jako jeden disk, budou ta data z obou oddílů "viditelná" pak třeba v Rstudiu nebo Winhexu? Ty softy neznam, ale už je mám a s ovládáním nebo tak poblém mít nebudu. Bojím se jen o ta data a když ne o všechna tak o nějaké určitě. Objednám druhý disk na zálohu a do budoucna po tomhle rovnou i na zálohovací raid. Každopádně abych dal litr za každý zachráněný giga, jak to tak bývá, na to samosebou fakt nemám :)
Za každej duchaplnej názor budu rád ;)

Reklama
samael.35
Level 4
Level 4
Stav:
Kontakt:

Re: Záchrana dat ze "spadlého" HDD - dva NTFS oddíly-Jak na

Příspěvekod samael.35 » 19 srp 2010 21:12

Skús toto :http://www.stahuj.centrum.cz/utility_a_ostatni/systemove_nastroje/obnova_dat/recuva/
samael.35

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 19 srp 2010 21:48

Zkus příkaz FDISK /mbr
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

ding
nováček
Stav:

Příspěvekod ding » 19 srp 2010 23:03

Když teda nabootuju něco kde je fdisk nehrozí shození i systémovýho disku? A když pro jistotu odpojim všechny disky krom toho problémového, nabootuju a spustim Fdisk/MBR tak bude to zase k něčemu když hardwarová konfigurace v podstatě není stejná? A v neposlední řadě... umí vůbec starej Fdisk NTFS?

El Diablo
Moderátor
Elite Level 11.5
Elite Level 11.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod El Diablo » 19 srp 2010 23:33

Jakej starej? Použij z XP
RTFM!!! UBCD - Ultimate Boot CD Zkusili jste to vypnout a zapnout? Aneb z PIO do DMA a zpět... :) * Jak provést Clear CMOS
Kdo se moc ptá, málo googlí. Doporučený freeware

i5 3570K, ASRock Z77 Extreme, 16GB Corsair, 120GB SSD Kingston +2TB Samsung, Gigabyte Radeon HD7870, Sharkoon ReX8VE, XL-747H

X
Elite Level 12.5
Elite Level 12.5
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod X » 20 srp 2010 02:01

Neformátuj, hned použij R - Studio a zachraň data na jiný disk než havarovaný!!!

34regulus
Level 2
Level 2
Stav:

Příspěvekod 34regulus » 20 srp 2010 07:56

Doporučuju tenhle postup :
1. kup NOVÝ hdd 1.5 TB
2. sežeň si ( třeba si pujč ) DVD Chip květen/2010
3. přípoj nový HDD do kompu!
4. nabootuj z DVD a zkus to překopčit ze starého na nový.
5. poté zkus dát z instalačky XP příkaz fix mbr no a poté se uvidí! :D
buď to se ti to vzpamatuje , nebo hold budeš muset obnovovat z té kopie. Protože tam běhá linux, tak tomu dost věřím, ale čekej, že to bude všechno vypadat jinak, než to znáš z Widlí ale na druhou stranu je všechno v češtině tak se snad neztratíš :D
[Sejdeme se v nekonečnu! :-)

Zpět na “Problémy s hardwarem”