Dobrý den,
chystám se změnit poskytovatele internetu a řeším budoucí problém s propojením dvou sítí - místní sítě LAN, kterou budu využívat pouze na SAMBA sdílení a na PC hry, a sítě poskytovatele internetu. V obou sítích je nastaveno DHCP - internetový poskytovatel přiděluje IP adresy z rozsahu od 10.200.9.0, server v místní síti LAN poskytuje IP adresy z rozsahu od 10.43.17.0.
Dosavadní situace:
Nyní mám internet řešen tak, že jsem připojen pouze do místní sítě z rozsahu 10.43.17.0. Pomocí této sítě se zároveň připojuji do internetu a zároveň nám v rámci sítě funguje SAMBA sdílení (můžeme hrát hry po LAN atd.).
Budoucí situace:
Rád bych obě sítě propojil takovým způsobem, aby se vzájemně neovlivňovaly - tzn. např. se DHCP z jednotlivých sítí vzájemně netloukly. Na druhou stranu bych ale rád, abych mohl jak využívat internet, tak např. hrát hry pomocí místní sítě LAN.
Pro lepší ilustraci jsem se pokusil připojit nákres.Červená je síť poskytovatele netu, zelená je zmíněná místní síť, přičemž nutně potřebuji mít spojení jak s internetem (u všech 3 PC propojených modře s AP od Ovislinku), tak se zelenou sítí (stačí pouze jeden modře spojený PC se dvěma znázorněnými PC2). Navíc bych nějakým způsobem rád zakázal uživatelům ze skupiny PC2 přístup na internet prostřednictvím mého připojení.
Byl by někdo ochoten a schopen mi poradit, jakým způsobem fyzicky propojit obě sítě a případně nastavit znázorněné AP Ovislink WL-5460ap?
Díky!
P.S. Doufám, že je můj popis dostatečně srozumitelný, v sítích se zas tak moc nevyznám.
Propojení sítě providera a místní sítě Vyřešeno
- Žbeky
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Re: Propojení sítě providera a místní sítě
Podle mě to je až moc komplikované. Já bych normálně přivedl net do ovislinku a ten už by se o vše postaral.
1. Modré Pc už obsluhuje teď
2. Zelené by obsluhoval při připojení switche, přičemž by všechny PC měly stejný subnet od ovislinku takže samba a lan hry by jely
3. Přístup Zelených Pc mimo síť by šel zakázat ručním vyplnění IP a masky bez vyplnění brány
1. Modré Pc už obsluhuje teď
2. Zelené by obsluhoval při připojení switche, přičemž by všechny PC měly stejný subnet od ovislinku takže samba a lan hry by jely
3. Přístup Zelených Pc mimo síť by šel zakázat ručním vyplnění IP a masky bez vyplnění brány
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.
HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra
HiJackThis + návod - HW Monitor - Jak označit příspěvek za vyřešený - Pravidla fóra
Máte pravdu, asi to je složité. :-) Potíž je, že nejspíš plně nechápu, co všechno ten Ovis dokáže. To, že bych přivedl obě sítě do Ovise, by pro mě bylo nejpohodlnější (šíříl by mi obě sítě po bytě wifinou). Ovšem důležitou podmínkou je, aby dhcp v modré síti (případně i v červené síti u poskytovatele) neovlivňovalo stávající dhcp v zelené síti (někteří lidé v ní totiž přistupují do internetu skrze tuto síť prostřednictvím konkrétních ip adres navázaných na MAC síťovek) a naopak. Dalo by se to nějakým nastavením Ovise udělat? Ze své pozice můžu ovlivnit pouze nastavení Ovise a modré sítě, zelenou a červenou síť musím brát tak jak je. Zapomněl jsem dodat - subnet je u zelené i červené sítě jiný.
Samozřejmě krajní nouze je ta, že si budu fyzicky zapojovat zelenou síť podle potřeby přímo do pc kabelem, ale chtěl jsem to řešit nějak pohodlněji
Samozřejmě krajní nouze je ta, že si budu fyzicky zapojovat zelenou síť podle potřeby přímo do pc kabelem, ale chtěl jsem to řešit nějak pohodlněji

- Žbeky
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Tak změnit rozsah dhcp serveru ovise tak, aby byl shodný se zelenou sítí a tu připojit na něj
V SZ řeším jen záležitosti týkající se fóra. Na prosby a žádosti o technickou podporu nereaguji. Díky za pochopení.
To by nejspíš šlo. Tím by se ale v zelené síti ocitl můj dhcp ve formě Ovise a ještě je tam původní dhcp server (který ale přiděluje konkrétním počítačům přesné ip adresy podle jejich MAC). Netloukly by se tyhle dva (tzn.aby můj ovis nepřiděloval počítačům v zelené síti jen tak halabala nějaké adresy - byť z požadovaného rozsahu)?
- Žbeky
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
To by se potom tloukly...
Tak naopak připojit modré na zelené přes ovise
Tak naopak připojit modré na zelené přes ovise
Modré na zelené přes Ovise? No ale co s internetem (červená síť)
? Řekl bych, že Ovis asi všechny sítě uspokojivě propojit nedokáže, že?

- Žbeky
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
A ten zelený čtvereček s ??? je na červený net připojený jak?
Ne přes ovise ale modré sloučit se zelenou s tím, že zbyde jen ta zelená
Ne přes ovise ale modré sloučit se zelenou s tím, že zbyde jen ta zelená
Zelený čtvereček není nic, jen jsem chtěl naznačit, že nevím, kam ho zapojit tak, aby se nic s ničím netlouklo.
Jinak modré PC mám se zelenou sítí spojeny nyní, dokud mi jede internet po zelené síti od jiného providera. Teď ale právě přecházím k červenému providerovi a rád bych ještě navíc měl přístup do zelené sítě (v ideálním případě obojí současně, ale aby zelená síť neovlivňovala červenou a naopak). Mým osobním záměrem právě bylo, že by Ovis nějak ty dvě sítě "izoloval", aby se vzájemně netloukly DHCP servery, a zároveň abych měl přístup jak do internetu přes červenou, tak do zelené LAN sítě kvůli sdílení. Myslíte, že by to šlo?
Jinak modré PC mám se zelenou sítí spojeny nyní, dokud mi jede internet po zelené síti od jiného providera. Teď ale právě přecházím k červenému providerovi a rád bych ještě navíc měl přístup do zelené sítě (v ideálním případě obojí současně, ale aby zelená síť neovlivňovala červenou a naopak). Mým osobním záměrem právě bylo, že by Ovis nějak ty dvě sítě "izoloval", aby se vzájemně netloukly DHCP servery, a zároveň abych měl přístup jak do internetu přes červenou, tak do zelené LAN sítě kvůli sdílení. Myslíte, že by to šlo?
- Žbeky
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Tak zelené a modré napojit na ovise a změnit na něm rozsah DHCP serveru na 10.43.17.x a ovise anpojit na červenou síť.
Červená se určitě se zelenou tlouct nebude a modrá se zelenou budeou přes jeden router se stejným rozsahem, takže se vzájemně uvidí
Červená se určitě se zelenou tlouct nebude a modrá se zelenou budeou přes jeden router se stejným rozsahem, takže se vzájemně uvidí
Jo, přesně tohle bych nejradši udělal taky. Akorát že v zelené síti už DHCP je a přiděluje adresy klientům podle MAC adres (kvůli internetu - někdo na něj má přístup, někdo ne). Nemůže se stát, že by můj Ovis přiděloval adresy i zeleným klientům, tím by jim třeba dal špatnou a oni by se nedostali na internet? Do zelené ani do červené sítě totiž nemohu zasahovat a nijak omezovat jejich klienty. Proto mám obavu vůbec zelenou a červenou síť fyzicky propojit přes Ovise, aby se tam nezačaly DCHPčka tlouct a klientům obou sítí přidělovat IPčka ze špatného rozsahu.
- Žbeky
- Moderátor
-
Guru Level 13
- Pohlaví:
- Stav:
Však v Ovisovi nastavíš úplně stejný MAC filtr/DHCP jak je teď na zelené. Tudíž přizpůsobíš modrou zelené
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
Rozdělení sítě na podsítě, výpočet podsítí podle počtu hostů Příloha(y)
od zuzana3 » 27 pro 2024 08:09 » v Administrace sítě - 12
- 4718
-
od petr22
Zobrazit poslední příspěvek
27 pro 2024 12:29
-
-
- 1
- 1907
-
od Melvidor