Můžu mít dva HDD?
Můžu mít dva HDD?
Zdravím, chtěl jsem se zeptat jestli můžu mít na jednom PC dva zároveň fungující HDD. Jeden 160 GB rozdělený na 2 oddíly s Windowsem a druhý, který bych chtěl koupit 1 TB.
- mike007
- Master Level 7.5
- Pohlaví:
- Stav:
- Kontakt:
Re: Můžu mít dva HDD?
Ano, můžeš.
Nejlepší hra je Excel!
• Pravidla fóra PC-help • Jak označit téma za vyřešené
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
UPOZORNĚNÍ - můj Skype, Soukromé zprávy či email neslouží jako tech. podpora.
Dotazy prosím pište do fóra. Od toho tu je.
• Pravidla fóra PC-help • Jak označit téma za vyřešené
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
UPOZORNĚNÍ - můj Skype, Soukromé zprávy či email neslouží jako tech. podpora.
Dotazy prosím pište do fóra. Od toho tu je.
Takže k tomuhle http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 0000000FJL bych mohl koupit například http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 000000116S . Nepotřebuje to mít společne atributy kromě toho, aby se mi to vlezlo do skříně?
Nebo pokud by jste mi nějaky doporučili v téhle cenové relaci byl bych rád :)
Nebo pokud by jste mi nějaky doporučili v téhle cenové relaci byl bych rád :)
Ke každému (P)ATA kanálu můžeš připojit až dvě a ke každému SATA kanálu jedno diskové zařízení, to znamená harddisk nebo CD/DVD/BD.
Pokud však nemáš už ani jeden kanál volný, můžeš si koupit řadič do PCI (PCI-E) slotu a přidávat vesele dál
Musíš dát pozor jen na to, abys
Nový disk nemusí být naformátovaný, nebo může být naformátovaný nevhodným filesystémem (FAT32). Po připojení ho proto ve Windows zkontroluj a případně naformátuj jako NTFS.
Ve Správci disků mu pakmůžeš přiřadit vhodnější písmenko, pokud ti nebude vyhovovat písmenko automaticky přiřazené systémem, případně můžeš disk připojit bez písmenka přímo do nějaké složky.
Pokud však nemáš už ani jeden kanál volný, můžeš si koupit řadič do PCI (PCI-E) slotu a přidávat vesele dál
Musíš dát pozor jen na to, abys
- Nepřipojoval zařízení (P)ATA k SATA kanálu či naopak, to nejde (nanejvýš pomocí redukce, adaptéru).
- Připojuješ-li disk (P)ATA, je třeba dát pozor na správné nastavení jumprů pro Master/Slave, respektive Cable Select.
- U disků PATA je dobré mít 80žilovou kšanu; 40žilová by disk zbytečně omezovala.
- Máš-li starší desku se SATA1 a připojíš-li k ní zařízení standardu SATA2 (většina současných harddisků), musíš ho jumperem přepnout do režimu SATA1.
- Pokud jsi koupil disk typu SSD a nemáš Windows 7 (respektive máš-li Vistu nebo XP), nečiníš dobře, nevhodný systém disku zkracuje život.
- Připojuješ-li disk ke kanálu, který bude BIOS považovat za první (nebo předřazený nejnižšímu obsazenému), budeš asi muset v BIOSu nastavit, ze kterého disku se má bootovat.
- Taky musíš mít dostatečný počet napájecích konektorů, respektive alespoň jeden a správného typu (ATA/SATA) volný. Pokud zdroj potřebným počtem konektorů nedisponuje, kup si rozdvojku; pokud nemáš ten správný, kup si redukci.
- Konečně dej velký pozor na to, máš-li dobrý a dostatečně výkonný zdroj, aby ti další disk utáhnul.
- Některé disky si mohou navzájem nerozumět; Chceš-li mít dohromady v počítači disky od WD a od Seagate, může to fungovat, ale také nemusí. Já před lety zažil konflikt – disky právě těchto dvou výrobců si spolu neporozuměly při žádném způsobu připojení a musely od sebe; starý disk šel do bazaru.
Nový disk nemusí být naformátovaný, nebo může být naformátovaný nevhodným filesystémem (FAT32). Po připojení ho proto ve Windows zkontroluj a případně naformátuj jako NTFS.
Ve Správci disků mu pakmůžeš přiřadit vhodnější písmenko, pokud ti nebude vyhovovat písmenko automaticky přiřazené systémem, případně můžeš disk připojit bez písmenka přímo do nějaké složky.
- Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
- Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
Proboha to je na mě moc složité. Většině slov nerozumím :(
Vím, že z HDD mi vede kabel do základní desky, na něm je napsáno SATA. A pak do zdroje.
Vím, že z HDD mi vede kabel do základní desky, na něm je napsáno SATA. A pak do zdroje.
Naposledy upravil(a) Dymon dne 25 pro 2010 21:10, celkem upraveno 1 x.
Tak se ptej.
Termíny jako (P)ATA, SATA a podobné najdeš třeba na Wikipedii, taky se můžeš poptat se strejdy Gůůgla.
No a jestli něco nenajdeš, nebo najdeš, ale přesto neporozumíš, nestyď se a zeptej se, rádi ti všechno vysvětlíme.
Termíny jako (P)ATA, SATA a podobné najdeš třeba na Wikipedii, taky se můžeš poptat se strejdy Gůůgla.
No a jestli něco nenajdeš, nebo najdeš, ale přesto neporozumíš, nestyď se a zeptej se, rádi ti všechno vysvětlíme.
- Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
- Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
- Mýliti se je Myloš.
Jak říkám, z HDD mi vede pouze SATA kabel do desky a kabel(y) do zdroje. ten ATA (alespoň myslím že to je on) mi vede z desky do mechaniky
Nehledej v tom nic složitého.Druhý disk připojíš obdobně jako ten první a poté ho ve správci disků naformátuješ .
Dymon:
Oba disky, které jsi popsal, jsou SATA. O ATA jsem psal ještě předtím, než jsi ty odkazy odeslal a už se mi to nechtělo mazat.
Každopádně si dej pozor na zdroj a stojí za úvahu, zda by nebylo vhodnější mít oba disky od jednoho výrobce. Tyto dva sice mohou spolu fungovat bez problémů, ale taky nemusejí.
Oba disky, které jsi popsal, jsou SATA. O ATA jsem psal ještě předtím, než jsi ty odkazy odeslal a už se mi to nechtělo mazat.
Každopádně si dej pozor na zdroj a stojí za úvahu, zda by nebylo vhodnější mít oba disky od jednoho výrobce. Tyto dva sice mohou spolu fungovat bez problémů, ale taky nemusejí.
- Mýliti se je Myloš.
Možná to bude znít hloupě, ale 10W sem či tam. Sejde na tom hodně?... Pří výkonu zdroje 420W.
V případě, že by šlo o stejného výrobce bych volil http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... H1TZ1YTN9S . Je to vhodné?
V případě, že by šlo o stejného výrobce bych volil http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... H1TZ1YTN9S . Je to vhodné?
Druhý disk určitě nezatíží natolik zdroj,to by musel být hodně na hraně.Druhý disk je OK.Nebál bych se tam dát i jiného výrobce,alespoň mě to tak funguje bez problému.
Petison:
Ano, musel by být hodně na hraně, ale spousta lidí má letité noname zdroje (sám jsem měl takovou obludu řadu let), kdy je s podivem, že jim stroj ještě nevyhořel.
Ano, musel by být hodně na hraně, ale spousta lidí má letité noname zdroje (sám jsem měl takovou obludu řadu let), kdy je s podivem, že jim stroj ještě nevyhořel.
- Mýliti se je Myloš.
Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”