Můžu mít dva HDD?

Nechte si poradit s výběrem jednotlivých komponent, s návrhem PC sestavy či s koupí notebooku

Moderátoři: Marfy, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

Dymon
Level 2.5
Level 2.5
Pohlaví: Muž
Stav:

Můžu mít dva HDD?

Příspěvekod Dymon » 25 pro 2010 20:39

Zdravím, chtěl jsem se zeptat jestli můžu mít na jednom PC dva zároveň fungující HDD. Jeden 160 GB rozdělený na 2 oddíly s Windowsem a druhý, který bych chtěl koupit 1 TB.

Reklama
mike007
Master Level 7.5
Master Level 7.5
Stav:
Kontakt:

Re: Můžu mít dva HDD?

Příspěvekod mike007 » 25 pro 2010 20:44

Ano, můžeš.
Nejlepší hra je Excel!
Pravidla fóra PC-helpJak označit téma za vyřešené
»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»»
UPOZORNĚNÍ - můj Skype, Soukromé zprávy či email neslouží jako tech. podpora.
Dotazy prosím pište do fóra. Od toho tu je.

Dymon
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Dymon » 25 pro 2010 20:47

Takže k tomuhle http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 0000000FJL bych mohl koupit například http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... 000000116S . Nepotřebuje to mít společne atributy kromě toho, aby se mi to vlezlo do skříně?

Nebo pokud by jste mi nějaky doporučili v téhle cenové relaci byl bych rád :)

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 25 pro 2010 21:00

Ke každému (P)ATA kanálu můžeš připojit až dvě a ke každému SATA kanálu jedno diskové zařízení, to znamená harddisk nebo CD/DVD/BD.
Pokud však nemáš už ani jeden kanál volný, můžeš si koupit řadič do PCI (PCI-E) slotu a přidávat vesele dál

Musíš dát pozor jen na to, abys

• Nepřipojoval zařízení (P)ATA k SATA kanálu či naopak, to nejde (nanejvýš pomocí redukce, adaptéru).
  • Připojuješ-li disk (P)ATA, je třeba dát pozor na správné nastavení jumprů pro Master/Slave, respektive Cable Select.
  • U disků PATA je dobré mít 80žilovou kšanu; 40žilová by disk zbytečně omezovala.
  • Máš-li starší desku se SATA1 a připojíš-li k ní zařízení standardu SATA2 (většina současných harddisků), musíš ho jumperem přepnout do režimu SATA1.
  • Pokud jsi koupil disk typu SSD a nemáš Windows 7 (respektive máš-li Vistu nebo XP), nečiníš dobře, nevhodný systém disku zkracuje život.
  • Připojuješ-li disk ke kanálu, který bude BIOS považovat za první (nebo předřazený nejnižšímu obsazenému), budeš asi muset v BIOSu nastavit, ze kterého disku se má bootovat.
  • Taky musíš mít dostatečný počet napájecích konektorů, respektive alespoň jeden a správného typu (ATA/SATA) volný. Pokud zdroj potřebným počtem konektorů nedisponuje, kup si rozdvojku; pokud nemáš ten správný, kup si redukci.
  • Konečně dej velký pozor na to, máš-li dobrý a dostatečně výkonný zdroj, aby ti další disk utáhnul.
  • Některé disky si mohou navzájem nerozumět; Chceš-li mít dohromady v počítači disky od WD a od Seagate, může to fungovat, ale také nemusí. Já před lety zažil konflikt – disky právě těchto dvou výrobců si spolu neporozuměly při žádném způsobu připojení a musely od sebe; starý disk šel do bazaru.

Nový disk nemusí být naformátovaný, nebo může být naformátovaný nevhodným filesystémem (FAT32). Po připojení ho proto ve Windows zkontroluj a případně naformátuj jako NTFS.
Ve Správci disků mu pakmůžeš přiřadit vhodnější písmenko, pokud ti nebude vyhovovat písmenko automaticky přiřazené systémem, případně můžeš disk připojit bez písmenka přímo do nějaké složky.
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

Dymon
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Dymon » 25 pro 2010 21:04

Proboha to je na mě moc složité. Většině slov nerozumím :(

Vím, že z HDD mi vede kabel do základní desky, na něm je napsáno SATA. A pak do zdroje.
Naposledy upravil(a) Dymon dne 25 pro 2010 21:10, celkem upraveno 1 x.

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 25 pro 2010 21:09

Tak se ptej.
Termíny jako (P)ATA, SATA a podobné najdeš třeba na Wikipedii, taky se můžeš poptat se strejdy Gůůgla.
No a jestli něco nenajdeš, nebo najdeš, ale přesto neporozumíš, nestyď se a zeptej se, rádi ti všechno vysvětlíme.
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.

Dymon
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Dymon » 25 pro 2010 21:14

Jak říkám, z HDD mi vede pouze SATA kabel do desky a kabel(y) do zdroje. ten ATA (alespoň myslím že to je on) mi vede z desky do mechaniky

Petison
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Petison » 25 pro 2010 21:17

Nehledej v tom nic složitého.Druhý disk připojíš obdobně jako ten první a poté ho ve správci disků naformátuješ .

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 25 pro 2010 21:19

Dymon:
Oba disky, které jsi popsal, jsou SATA. O ATA jsem psal ještě předtím, než jsi ty odkazy odeslal a už se mi to nechtělo mazat.
Každopádně si dej pozor na zdroj a stojí za úvahu, zda by nebylo vhodnější mít oba disky od jednoho výrobce. Tyto dva sice mohou spolu fungovat bez problémů, ale taky nemusejí.

Dymon
Level 2.5
Level 2.5
Stav:

Příspěvekod Dymon » 25 pro 2010 21:25

Možná to bude znít hloupě, ale 10W sem či tam. Sejde na tom hodně?... Pří výkonu zdroje 420W.

V případě, že by šlo o stejného výrobce bych volil http://www.alfacomp.cz/php/product.php? ... H1TZ1YTN9S . Je to vhodné?

Petison
Level 5
Level 5
Stav:

Příspěvekod Petison » 25 pro 2010 21:30

Druhý disk určitě nezatíží natolik zdroj,to by musel být hodně na hraně.Druhý disk je OK.Nebál bych se tam dát i jiného výrobce,alespoň mě to tak funguje bez problému.

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 25 pro 2010 21:37

Petison:
Ano, musel by být hodně na hraně, ale spousta lidí má letité noname zdroje (sám jsem měl takovou obludu řadu let), kdy je s podivem, že jim stroj ještě nevyhořel.

Zpět na “Rady s výběrem hw a sestavením PC”