Externí disk přestal fungovat – nedostanu se k datům *

Zvukové karty, síťové karty, grafické karty, modemy…

Moderátoři: Pic, Mods_junior, Mods_senior, HW spec team

mejl
nováček
Pohlaví: Muž
Stav:

Externí disk přestal fungovat – nedostanu se k datům *

Příspěvekod mejl » 01 pro 2011 07:47

Zdravím,
mám asi nějaký problém s externím diskem – jedná se o disk WD 1TB a problém je v tom, že když ho připojím k PC (vyzkoušeno už na několika) a připojím k napájení tak disk se zinicializuje (ovladače v pohodě atd), ale disk nikde nenajdu. Předtím normálně fungoval.
V ovladačích ho najdu, svítěj kontrolky, vše stejný jako doteď, jen na žádným pc se na něj nedostanu. :/
Je nějaká možnost, co by sním mohlo být, nebo jen prostě odešel?? Mám ho necelý rok a zálohoval jsem tam všechny své dokumenty (hlavně fotky za posledních pár let :( ) tak bych o to nechtěl přijít. Za každou radu budu rád ;) ...dík...

/*
1) Oprava nadpisu „externí disk“, který svou nulovou informační hodnotou porušoval pravidla fóra. Nadpis má popisovat podstatu problému, ale „externí disk“ nepopisuje vůbec nic. Popis problému vytvoříš nejlépe tak, že popíšeš problém.
2) Když už nepoužíváš diakritiku, mohl bys používat aspoň normální větnou interpunkci? Příspěvek jsem ti opravil – koukej, jak najednou vypadá srozumitelněji. Je tak těžké členit text do vět?
Myloš
*/

Reklama
Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Re: Externí disk přestal fungovat – nedostanu se k datům *

Příspěvekod Myloš » 01 pro 2011 08:49

1. Když se podíváš do správy disků (Win+R → napsat diskmgmt.msc → ENTER), je tam disk vidět?
  2. A nemá ve správci zařízení (Win+R → napsat devmgmt.msc → ENTER) otazník nebo vykřičník?
  • Než položíte dotaz, nejprve se ptejte strejdy Gůůgla.
  • Výňatek z pravidel fóra PC-HELP:
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.
  • Mýliti se je Myloš. ;-)

mejl
nováček
Stav:

Příspěvekod mejl » 01 pro 2011 09:00

Dík za reakci na můj příspěvek (a jeho opravení :oops: ).

K 1. bodu "Když se podíváš do správy disků (Win+R → napsat diskmgmt.msc → ENTER), je tam disk vidět?" - Když tohle spustím, nejdřív mi vyskočí tabulka inicilaizace disku ("disk musíte inicializovat, aby k němu mohl přistupovat správce logických disků"). Dám ho tedy inicializovat, ale to mi hodí chybu "žádost nebylo možno provést z důvodu chyby zařízení I/O". Ale jinak tam je disk vidět (neinicializován a 931 GB nepřiřazeno)

K 2. bodu "A nemá ve správci zařízení (Win+R → napsat devmgmt.msc → ENTER) otazník nebo vykřičník?" - U disku není ani vykřičník ani otazník. Je tam zobrazen jako ostatní disky.

Disk je dokonce možné i bezpečně odebrat.

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 01 pro 2011 09:04

Jejda, tu inicializaci bys provádět asi neměl, ale protože se nezdařila, tak se snad nestalo nic strašného.
Mě momentálně nenapadá nic, ale snad někdo přijde s nějakou radou.
    • Název tématu zvolte takový, aby co nejvýstižněji charakterizoval obsah tématu.
    • Nesnažte se řešit jiný problém (i když podobný) v jednom tématu. Raději založte nové téma.

mejl
nováček
Stav:

Příspěvekod mejl » 01 pro 2011 09:15

Aha :( . Tak snad to nic neudělalo, když se neprovedla. Tak díky za odpovědi a snad se ozve někdo další ;) .

guest
Pohlaví: Nespecifikováno

Příspěvekod guest » 01 pro 2011 09:36

Toto jsem vygooglil:

chyby zařízení I/O

Příčiny popsaného chování:
1) vadný řadič externí jednotky; to by ovšem OS tento HDD vůbec neviděl;
2) vadný samotný HDD; to je nejpravděpodobnější: HDD od WD jsou asi nejméně spolehlivé.
Jak to zjistíš:
vyjmi HDD z externí jednotky a připoj ho standardně na ATA-kabel. Dej pozor na propojku master/slave!
Pokud bude poté HDD bezvadný, je vadná externí jednotka. Jestliže bude stav stejný, bude vadný samotný HDD.

Nevím zda to není mimo mísu, ale zkusil bych se na něj podívat přes http://www.slunecnice.cz/sw/crystaldiskinfo/

Speed_dead
Level 6
Level 6
Stav:
Kontakt:

Příspěvekod Speed_dead » 01 pro 2011 09:42

Z podobného průšvihu (bratr mě omylem zrušil odíl) mě pomoh prográmek File Scavenger. Je ale bohužel placený. Ale můžeš se alespoň před demoverzi podívat, zda by fungoval. Tenkrát jsem zkoušel hodně různých obnovovacích programů. Hodně si jich vylámalo tuby hned na začátku, když tam nebyl žádný oddíl a další to zas neuměli dát do původních adresářů a sypali to na jednu hormadu, nebo dle koncovek. tento umí načíst jak disk bez oddílů, tak i to pak v plný verzi vyplivne v původní adresářový struktuře. Pokud to budeš obnovovat, tak nikdy na původní disk. Jinak drtivou většinu dat zaručeně přijdeš.
Google ví skoro vše. Ale někdy je problém co tam napsat, aby to našlo to, co hledám.
Pokud se to nepovede, vypadne tuna nepoužitelných odkazů a nebo taky nic.

mejl
nováček
Stav:

Příspěvekod mejl » 01 pro 2011 09:47

Blue Spirit píše:Toto jsem vygooglil:

chyby zařízení I/O

Příčiny popsaného chování:
1) vadný řadič externí jednotky; to by ovšem OS tento HDD vůbec neviděl;
2) vadný samotný HDD; to je nejpravděpodobnější: HDD od WD jsou asi nejméně spolehlivé.
Jak to zjistíš:
vyjmi HDD z externí jednotky a připoj ho standardně na ATA-kabel. Dej pozor na propojku master/slave!
Pokud bude poté HDD bezvadný, je vadná externí jednotka. Jestliže bude stav stejný, bude vadný samotný HDD.

Nevím zda to není mimo mísu, ale zkusil bych se na něj podívat přes http://www.slunecnice.cz/sw/crystaldiskinfo/

Dík za odpověď. Disk není můj, takže o vyndání disku a napojení na ATA kabel se musím poradit s majitelem :) . Nejsem si jist, zda ho jěště nemaj v záruce. Ale asi to opravdu vypadá, že to má za sebou :-( .

guest

Příspěvekod guest » 01 pro 2011 09:55

No a koukals na to přes ten program?

mejl
nováček
Stav:

Příspěvekod mejl » 01 pro 2011 10:12

Program crystaldiskinfo disk vůbec nenašel.

Teď zkouším program File Scavenger na doporučení uživatele Speed_dead. Program jsem spustil. Ještě pořád pracuje. Ale už od začátku vyskočila tabulka "Error Message" kde od začátku naskakuje tato hláška: "Media errors reading sectors 241664 to 243711 on PhysicalDrive2. Use Options, Search, Sector Exclusion to skip bad sectors or use Disk Recoup(tm)." (ty čísla se tam postupně zvyšují). Má to tohle dělat?? :shock:

guest

Příspěvekod guest » 01 pro 2011 10:20

Má, hlásí to vadné sektory a že je máš přeskočit. Disk vypadá na odpis, teď jenom zachránit nějaká data!

"Chyby čtení média odvětví 241664 až 243711 na PhysicalDrive2. Použít možnosti, vyhledávání, Sector vyloučení přeskočit vadné sektory nebo použijte disk kompenzovat (tm)

Myloš
Master Level 8.5
Master Level 8.5
Stav:

Příspěvekod Myloš » 01 pro 2011 10:21

Ještě můžeš zkusit R-Studio. V neregistrované verzi sice nic neobnoví, ale můžeš taky zjistit, jestli něco najde. Pokud jde o programy obnovující data, R-Studio je asi to nejlepší, co se dá sehnat. Pokud by fungoval, cena 80 $ není nijak závratná.
Obrázek

• Mohlo by vás zajímat
    Odpovědi
    Zobrazení
    Poslední příspěvek
  • Adobe reader přestal fungovat
    od pee.tr » 03 říj 2024 18:41 » v Vše ostatní (sw)
    3
    2371
    od pee.tr Zobrazit poslední příspěvek
    03 říj 2024 20:14
  • Externí dísk
    od Tondaaaa » 12 lis 2024 00:53 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    2931
    od kecalek Zobrazit poslední příspěvek
    18 lis 2024 12:22
  • Upgrade PC - bude to fungovat?
    od pd321 » 12 pro 2024 13:09 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    6
    1856
    od petr22 Zobrazit poslední příspěvek
    15 pro 2024 17:59
  • Na MS Outlook 2019 přestaly fungovat gmail účty Příloha(y)
    od tazatel » 12 kvě 2025 13:02 » v Komunikace na internetu
    17
    7758
    od rhsCZ Zobrazit poslední příspěvek
    14 kvě 2025 18:57
  • Externi dvd mechanika
    od shockwave » 25 srp 2024 15:13 » v Rady s výběrem hw a sestavením PC
    3
    2228
    od shockwave Zobrazit poslední příspěvek
    01 zář 2024 09:51

Zpět na “Problémy s hardwarem”