Zdravím,
mám internet Down: 12Mbps/Up: 1Mbps s agregací 1:6, jelikož se ta rychlost připojení dělí 6, tak mám jenom 1/6 to co ISP(provider) nabízí, potřeboval bych nastavit propustnost dat mezi jednotlivými uživateli. Např. Já: 10/1, ostatní: zbytek. Co vím, tak by se to dalo řešit přes QoS(Quality of Service)
Trošku jsem si hrál, ale rychlost připojení se stále nerozděluje, tak jak by měla.
Předem děkuji za kloudné rady :)
Rozdělení rychlosti připojení v síti (QoS)
Re: Rozdělení rychlosti připojení v síti (QoS)
Nastavujes to konkretne jak?
Agregace 1:6 neznamena ze mas k dispozici pouze 1/6 rychlosti. K dispozici mas plnou rychlost, ale sdili ji celkem 6 uzivatelu.
Agregace 1:6 neznamena ze mas k dispozici pouze 1/6 rychlosti. K dispozici mas plnou rychlost, ale sdili ji celkem 6 uzivatelu.
Jasně, ale když chci abych měl danou rychlost(Např. 8/1 z 12/1) garantovanou na jednom PC(Mac adrese) a ostatní měli zbytek, tak to udělám jak ?
Jinak s tím nastavením- zatím tam mám to, co je na obrázku.
Jinak s tím nastavením- zatím tam mám to, co je na obrázku.
Takze v podstate agregovanou linku nemas. Je vas je pres router pripojeno 6 lidi, je to tak?
Jak kdy, někdy i jenom jeden.
Ale když to vezmu během dne, tak tři.
Ale když to vezmu během dne, tak tři.
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Ganacie rychlosti je mozne garantovat na LANe.
Ak mas ten pocitac na wifi, tak tam ziadne garancie neplatia a to ani v pripade QoS. QoS na wifi funguje iba v jednom konkretnom pripade a to pri minimalnej (ale lepsie nulovej) chybovosti bezdratovej linky. Take nieco nejde dosiahnut v beznom byytovom priestore. Pri komunikacii cez steny je chybovost dramaticky vysoka a je niekedy aj viac ako 99%.
Ak mas ten pocitac na wifi, tak tam ziadne garancie neplatia a to ani v pripade QoS. QoS na wifi funguje iba v jednom konkretnom pripade a to pri minimalnej (ale lepsie nulovej) chybovosti bezdratovej linky. Take nieco nejde dosiahnut v beznom byytovom priestore. Pri komunikacii cez steny je chybovost dramaticky vysoka a je niekedy aj viac ako 99%.
-
- Pohlaví:
QoS funguje na WiFi jako na kterékoli jiném mediu. Quality of Service se stará o přednostní doručení paketů, které mají prioritu (zjednosušeně řečeno). Jeho význam je především v IP telefonii, kdy je nutné pakety doručit včas a ve správném pořadí, aby byl hlas čitelný. Stejně tak např. pro video atd. Třebaže existují BFU, kteří se snaží pásno omezit pomocí QoS, není tohle funkce QoS.
Abys mohl skutečně přidělovat šířku pásma pro jednotlivé počítače, musíš mít router, který to umí.
Abys mohl skutečně přidělovat šířku pásma pro jednotlivé počítače, musíš mít router, který to umí.
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
QoS ma niekolko podskupin.
- QoS ako kvalita sluzby
- riadenie sirky pasma
- a dalsie
Na wifi pracuje z QoS podskupin spravne len kvalita sluzby. Mimochodom ma len 4 priority. LAN ma 8 priorit. Riadenie sirky pasma nepracuje spravne kvoli principu zdielaneho a kolizneho media. Zasekavanie Iternetu je beznym sprievodnym javom wifi, ked je chybovost velmi vysoka a je uplne jedno ci je, alebo nieje nastavene QoS.
- QoS ako kvalita sluzby
- riadenie sirky pasma
- a dalsie
Na wifi pracuje z QoS podskupin spravne len kvalita sluzby. Mimochodom ma len 4 priority. LAN ma 8 priorit. Riadenie sirky pasma nepracuje spravne kvoli principu zdielaneho a kolizneho media. Zasekavanie Iternetu je beznym sprievodnym javom wifi, ked je chybovost velmi vysoka a je uplne jedno ci je, alebo nieje nastavene QoS.
-
- Pohlaví:
QoS na routerech, co stojí pár korun, neumí nic víc, než co jsem napsal. Chybovost 99% na WiFi mhmmm. To by nejelo nic.
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
To nieje pripad tazatela, ktory tam riadenie sirky pasma ma.
Riadenie sirky pasma (BandWidth managament) sa nachadza v routrikoch sice zriedka a ked ano tak funguje dobre len pri pripojeni pocitacov cez LAN. Vyskusaj si to. Ja to wifi meriam uz nejakych 8 rokov a chybovost 99% sa da vyrobit velmi lahko. Staci saturovat linku druhym pocitacom nedaleko toho prveho, ktory prenasa data len sem tam obcas (napriklad prehliadanie internetu). Pri takto vysokej chybovosti je mimoriadne dolezite ako kvalitne je napisany ovladac, prtoze ak to niekto odflaka, tak na prvom pocitaci zacne vypadavat spojenie na router. Zacne sa to odpajat a znova pripajat. Urcite to poznas. Je to zavisle od polohy pocitacov navzajom, vzdielnosti kazdeho od routra a prekazok, tudiz niekedy to nemusi byt (a vacsinou ani nieje) az take dramaticke.
Riadenie sirky pasma (BandWidth managament) sa nachadza v routrikoch sice zriedka a ked ano tak funguje dobre len pri pripojeni pocitacov cez LAN. Vyskusaj si to. Ja to wifi meriam uz nejakych 8 rokov a chybovost 99% sa da vyrobit velmi lahko. Staci saturovat linku druhym pocitacom nedaleko toho prveho, ktory prenasa data len sem tam obcas (napriklad prehliadanie internetu). Pri takto vysokej chybovosti je mimoriadne dolezite ako kvalitne je napisany ovladac, prtoze ak to niekto odflaka, tak na prvom pocitaci zacne vypadavat spojenie na router. Zacne sa to odpajat a znova pripajat. Urcite to poznas. Je to zavisle od polohy pocitacov navzajom, vzdielnosti kazdeho od routra a prekazok, tudiz niekedy to nemusi byt (a vacsinou ani nieje) az take dramaticke.
-
- Pohlaví:
OT/
wordsral: měl bys mít přezdívku wordpearl, protože co slovo, to perla.
1. 99% chybovost jsem nikdy neměl a to ani když jsem se snažil. Když jsme měřili chybovost, tak aby vůbec nějaká byla, museli jsme mít dva kolidující AP na stejném kanále. Ani tak tam nebyly vysoké hodnoty. Nicméně, i když se ti to povedlo vyrobit (na slovači jste šikovní), taková chybovost znamená naprostou nefunkčnost sítě.
2. šíře pásma tedy potažmo přenosová rychlost, resp. její omezení není vázáno na přenosové medium. Viz. moje recenze posledního routeru.
3. stejně tak např. tohle cisco http://www.cisco.com/c/en/us/products/r ... index.html to umí bez problémů
4. Spíše než odborník mi připadáš jako zbytečně vrtající student, který něco někde pochytí a pak zbytečně prudí. Sice jsme diskuzní fórum, ale především pomáháme. Místo planých řečí zkus někdy někomu poradit. Budeš mít dobrý pocit a možná ti i někdo poděkuje.
/OT
wordsral: měl bys mít přezdívku wordpearl, protože co slovo, to perla.
1. 99% chybovost jsem nikdy neměl a to ani když jsem se snažil. Když jsme měřili chybovost, tak aby vůbec nějaká byla, museli jsme mít dva kolidující AP na stejném kanále. Ani tak tam nebyly vysoké hodnoty. Nicméně, i když se ti to povedlo vyrobit (na slovači jste šikovní), taková chybovost znamená naprostou nefunkčnost sítě.
2. šíře pásma tedy potažmo přenosová rychlost, resp. její omezení není vázáno na přenosové medium. Viz. moje recenze posledního routeru.
3. stejně tak např. tohle cisco http://www.cisco.com/c/en/us/products/r ... index.html to umí bez problémů
4. Spíše než odborník mi připadáš jako zbytečně vrtající student, který něco někde pochytí a pak zbytečně prudí. Sice jsme diskuzní fórum, ale především pomáháme. Místo planých řečí zkus někdy někomu poradit. Budeš mít dobrý pocit a možná ti i někdo poděkuje.
/OT
-
- Level 3
- Pohlaví:
- Stav:
Nie som student a myslim, ze za to 1/4 storocie studia sa v radioelektronike vyznam celkom slusne. Vlastim radioamatersku licenciu. Recenzia nejakeho routrika je bezpredmetna bez metodiky merania. Uz som ta upozornil, ze meranie bez specialneho vybavenia je len orientacne a plati len pre tvoj priestor, aktualne umiestnenie zariadeni, ich nastavenie, verzie firmware a pod. To co si recenzoval nieje opakovatelne, tudiz uzivatielia mozu byt aj sklamany ked im to nepojde tak ako tebe. Mozno sa ti zda, ze si vymyslam, ale nieje to tak. Mam to namerane, odlaborovane rokmi badania a studia na nizkej urovni v oblasti vyvoja prijimacov roznych druhov.
Napriklad:
http://focus.ti.com/pdfs/bcg/80211_acr_wp.pdf
alebo
http://pdfserv.maximintegrated.com/en/an/AN749.pdf
Tym sa samozrejme nechcem nejako vychvalovat, to len na dokreslenie, ze ja to wifi skumam z uplne inej stranky ako sa bezne mozes na Internete dozvediet.
Napriklad:
http://focus.ti.com/pdfs/bcg/80211_acr_wp.pdf
alebo
http://pdfserv.maximintegrated.com/en/an/AN749.pdf
Tym sa samozrejme nechcem nejako vychvalovat, to len na dokreslenie, ze ja to wifi skumam z uplne inej stranky ako sa bezne mozes na Internete dozvediet.
-
- Mohlo by vás zajímat
- Odpovědi
- Zobrazení
- Poslední příspěvek
-
-
HP Pavilion G6 - nemožnost připojení k síti Příloha(y)
od DenyKr » 13 zář 2024 21:47 » v Problémy s hardwarem - 19
- 4932
-
od DenyKr
Zobrazit poslední příspěvek
15 zář 2024 14:14
-
-
- 2
- 1171
-
od Søren
05 srp 2024 02:02
-
-
Rozdělení sítě na podsítě, výpočet podsítí podle počtu hostů Příloha(y)
od zuzana3 » 27 pro 2024 08:09 » v Administrace sítě - 12
- 4726
-
od petr22
27 pro 2024 12:29
-
-
- 2
- 2340
-
od pinzerce